Plan: | Bedrijventerrein 't Heen |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0537.bpKATbttheen-va02 |
Er zijn geen concrete toekomstige ontwikkelingen mogelijk gemaakt in het plangebied. Wel maakt het bestemmingsplan enkele gewenste ontwikkelingen in het nieuwe bestemmingsplan direct mogelijk. Deze ontwikkelingen komen onder andere voort uit het revitaliseringsplan en het daarbij horende beeldkwaliteitsplan.
Als onderdeel van de ruimtelijke visie 'Revitalisering 't Heen' is een beeldkwaliteitsplan voor het bedrijventerrein vastgesteld. Het beeldkwaliteitsplan geeft een indicatie van het gewenste uitstralingsniveau van het bedrijventerrein per deelgebied (zie figuur 4.1). Het beeldkwaliteitsplan is op 31 januari 2013 vastgesteld door de gemeenteraad van Katwijk. De deelgebieden zijn weergegeven op de verbeelding van dit bestemmingsplan. De voorschriften uit het beeldkwaliteitsplan zijn waar mogelijk vertaald in een juridische regeling.
Figuur 4.1 Indeling beeldkwaliteitsgebieden
Er is voor zeven verschillende beeldkwaliteitsgebieden gekozen, omdat het op een aantal plekken wenselijk is om hoge kwaliteitseisen te stellen en op andere locaties juist niet. De randen van het bedrijventerrein langs het Uitwateringskanaal en de N206 zijn potentiële zichtlocaties en dienen in de toekomst de blikvangers van het bedrijventerrein te worden, daarom is het wenselijk om hier relatief hoge ruimtelijke eisen aan ontwikkelingen te stellen. Verder dient de hoofdroute Ambachtsweg en Lageweg een goede uitstraling te hebben met representatieve gebouwen met open gevels (etalages) ter plaatse van de volumineuze detailhandel. De overige beeldkwaliteitsgebieden met bedrijven zijn op de huidige ruimtelijke situatie afgestemd en de ruimtelijke ambitie die voor deze gebieden is uitgesproken. Zo zijn de ruimtelijke eisen in het roze gedeelte afgestemd op grootschalige bedrijfsgebouwen en functies van deze gebouwen, terwijl het paarse gedeelte meer is aangewezen als zone waar verschillende kleine bedrijfjes zich kunnen huisvesten zonder al te veel ruimtelijke eisen.
Beeldkwaliteitsgebied 1 - Beeldkwaliteit Ambachtsweg en perifere detailhandel
Dit betreft globaal de Ambachtsweg en heeft tot doel om een representatieve, etalerende uitstraling naar het openbaar gebied te realiseren. Dit is onder andere vertaald in de regels doordat 80% van de voorgevelrooilijn gebouwd dient te worden, minimaal 65% van het perceel bebouwd moet worden en er geen opslag op de voorerven mogelijk is.
Beeldkwaliteitsgebied 2 - Beeldkwaliteit Lageweg
Dit betreft globaal de Lageweg en heeft tot doel een representatieve uitstraling te geven aan de hoofdroute van het bedrijventerrein. Dit is onder andere vertaald in de regels doordat 80% van de voorgevelrooilijn gebouwd dient te worden, minimaal 60% van het perceel bebouwd moet worden, hekwerken achter of op de voorgevelrooilijn gesitueerd dienen te worden en buitenopslag in het zicht van de openbare weg niet is toegestaan.
Beeldkwaliteitsgebied 3 - Beeldkwaliteit Uitwateringskanaal
Dit betreft globaal de bebouwingsstrook langs het Uitwateringskanaal en heeft tot doel de achterkanten met buitenopslag langs het water te transformeren naar het visitekaartje van 't Heen vanaf de overzijde van het water. Dit is vertaald in de regels doordat 80% van de voorgevelrooilijn bebouwt dient te worden, minimaal 50% van het perceel bebouwd moet worden en erfafscheidingen voor de voorgevelrooilijn zijn niet toegestaan.
Beeldkwaliteitsgebied 4 - Beeldkwaliteit zichtlocaties N206
Dit betreft globaal de zichtlocaties vanaf de N206 en heeft tot doel om op een aantal goed zichtbare plekken vanaf de N206 markante en hoogwaardige gebouwen te realiseren om het bedrijventerrein een betere uitstraling te geven en daarmee het imago van 't Heen te verhogen. Dit is o.a. vertaald in de regels doordat deze bebouwing minimaal 9 meter hoog dient te zijn, het gebouw voor 80% op de voorgevelrooilijn gebouwd dient te worden, minimaal 50% van het perceel moet bebouwd worden, buitenopslag zichtbaar vanaf de N206 is niet toegestaan en zijn er voor de voorgevelrooilijn geen erfafscheidingen toegestaan.
Beeldkwaliteitsgebied 5 - Beeldkwaliteit gemengde bedrijvigheid
Dit betreft globaal de binnen gebieden langs de bedrijfsstraten. Het heeft tot doel om in een gebied met een grote diversiteit aan type en soorten bedrijven een samenhang te creëren in de bebouwing. Door eenheid in het gebied te realiseren met eenduidige bouwvormen, bouwmassa's, bebouwingshoogten, oriëntaties en door gevelrooilijnen op elkaar af te stemmen, kan er ondanks de verscheidenheid aan architectuur een eenheid ontstaan. Dit is o.a. vertaald in de regels doordat 80% van de voorgevelrooilijn bebouwt dient te worden en bij kleinere bebouwing met veel buitenopslag het gehele gebouw op de voorgevelrooilijn staat, minimaal 50% van het perceel bebouwd moet worden, hekwerken voor de voorgevelrooilijn maximaal 1 meter mogen zijn en hier het uitgangspunt is dat opslag vanuit veiligheids- en beeldkwaleitsredenen aan het zicht vanaf de openbare weg onttrokken worden.
Beeldkwaliteitsgebied 6 - Beeldkwaliteit grootschalige bedrijfsgebouwen
Dit betreft globaal het noordwestelijke gedeelte van het bedrijventerrein en kenmerkt zich door de grootschaligheid van de bedrijfsgebouwen. Het heeft tot doel om de schaal en functie van de bedrijven te reduceren en door schaal verkleinende vormgeving en materiaalgebruik de gevels een menselijke schaal te geven. Dit is onder andere vertaald in de regels doordat de bebouwing zoveel mogelijk op de gevelrooilijn ligt, 50% tot 80% van het perceel bebouwd moet worden, hekwerken voor de gevelrooilijn maximaal 1 meter dienen te worden en op de voorgevelrooilijn maximaal 2 meter mogen zijn en buitenopslag zoveel mogelijk uit het zicht vanaf de openbare weg gesitueerd moet worden.
Beeldkwaliteitsgebied 7 - Beeldkwaliteit bedrijfszone
Dit betreft globaal de meest oostelijke strook van het bedrijventerrein en kenmerkt zich door de diversiteit aan type en soorten bedrijven net als in beeldkwaliteitsgebied 5. Dit gebied heeft echter meer tot doel om meer vrijheid te geven aan ondernemers, waarbij de uitstraling van het bedrijfsgebouw niet het belangrijkste is. Dit is onder andere vertaald in de regels doordat 80% van de voorgevelrooilijn bebouwt dient te worden en bij kleinere bebouwing met veel buitenopslag het gehele gebouw aan de voorgevelrooilijn dient te staan, minimaal 40% van het perceel bebouwd dient te worden, hekwerken voor de voorgevelrooilijn maximaal 1 meter dienen te worden en het uitgangspunt is dat opslag vanuit veiligheidsredenen bij voorkeur aan het zicht vanaf de openbare weg worden onttrokken.
De meeste bestaande bedrijven met een hoge milieucategorie liggen thans langs de rand. Dit is de plek waar de bedrijven de grootste hinder kunnen geven op de omliggende woongebieden en niet of nauwelijks uitbreidingsmogelijkheden hebben. Om milieuhinder voor omliggende gebieden zoveel mogelijk te beperken en de bedrijven zoveel mogelijk uitbreidingsruimte te bieden, is het wenselijk dat HMC-bedrijven in de toekomst niet meer langs de randen worden gehuisvest. In het midden van het bedrijventerrein waar de overlast op gevoelige functies het minst is en derhalve de groeiruimte het grootst, worden HMC-bedrijven bij recht toegestaan.
Op basis van de milieuzonering kunnen plaatselijk hogere bedrijfscategorieën worden opgenomen dan in het huidige plan. In het middengebied laten we rechtstreeks bedrijven van categorie 5.1 toe in plaats van via een afwijkingsprocedure. Dit betreft in feite een verfijning van de indeling van de bedrijfscategorieën. De voormalige categorie 5 is in de huidige Staat van bedrijfsactiviteiten opgedeeld in categorie 5.1 en 5.2. Door deze nieuwe indeling is een bedrijf in de categorie 5.1 rechtstreeks toelaatbaar in het middengebied.
Detailhandel in volumineuze goederen
Vanuit het revitaliseringsplan is gebleken dat het gewenst is het winkelaanbod in volumineuze goederen, woninginrichting, bouwmarkten en tuincentra zoveel mogelijk te concentreren. Het directe combinatiebezoek tussen aanbieders is naar verwachting enigszins beperkt, maar voor de herkenbaarheid en uitstraling van het aanbod is het gewenst om ruimtelijke samenhang te creëren.
Daarnaast is het verstandig om op een bedrijventerrein onderscheid te maken tussen publieksaantrekkende functies en overige bedrijfsfuncties en deze functies niet teveel te mengen. Op de verbeelding is aan de zuidzijde een zone opgenomen waar middels een afwijkingsbevoegdheid detailhandel in volumineuze goederen kan worden uitgebreid, mits is aangetoonde dat dit passend is volgens het provinciaal en gemeentelijk beleid. Bestaande detailhandelsbedrijven, ook die buiten het gewenste concentratiegebied, zijn voorzien van een aanduiding opdat de bestaande activiteiten kunnen worden voortgezet.
Nevenassortiment bij detailhandel in volumineuze goederen
Gelet op de provinciale verordening is de verkoop van nevenassortiment bij detailhandel in volumineuze goederen niet direct toegestaan. Om die reden is een afwijkingsbevoegdheid opgenomen, waarmee onder voorwaarden detailhandel in nevenassortiment toegestaan kan worden.
Ondergeschikte detailhandel bij bedrijven
Naast detailhandel in volumineuze goederen wordt ook bij overige bedrijven detailhandel mogelijk gemaakt, zij het als ondergeschikte detailhandel die gerelateerd is aan de bedrijfsactiviteit. Deze vorm van detailhandel is direct toegestaan, maar dient wel aan enkele voorwaarden te voldoen. Deze zijn in de bestemmingsregels opgenomen.
Aan de Lageweg 44 is in 2010 een vrijstelling afgegeven voor de vestiging van een kantoorpand met een vloeroppervlak van 1.700 m2. Dit betreft een zichtlocatie aan de rand van het bedrijventerrein. Gezien de vrijstelling en de uitgangspunten van het revitaliseringsplan en het daaruit voortkomende beeldkwaliteitsregime voor dit gebied, is op deze locatie naast de bedrijfsbestemming ook een kantooraanduiding opgenomen.
Voor de Ambachtsweg 7 is tussentijds een vergunning verleend voor een sportschool. Deze is hier ruimtelijk voorstelbaar omdat in Katwijk al op enkele bedrijventerreinen sportscholen zijn toegelaten. Bedrijventerrein 't Heen is een gezoneerd bedrijventerrein, waarbij de lichtere bedrijvigheid zich met name bevindt aan de zuidwestkant van de Ambachtsweg. De Ambachtsweg is echter ook de enige locatie in Katwijk voor vestigingen van detailhandel in volumineuze goederen. Vanuit de visie op 't Heen dient de Ambachtsweg hier zoveel mogelijk vrij voor te blijven. Door de vestiging van de sportschool op de verdieping, kan nog steeds detailhandel in volumineuze goederen gevestigd worden op de begane grond. Het parkeren voldoet aan de norm zoals deze gesteld is in het vigerende bestemmingsplan 'Bedrijventerrein 't Heen 1999'.
In de detailhandelsvisie is opgenomen dat webwinkels binnen de gemeente onder voorwaarden toelaatbaar zijn. In de detailhandelsvisie worden vier verschillende vormen van webwinkels te onderscheiden: winkels, bedrijven, kantoren en woningen.