direct naar inhoud van 3.2 Stedenbouwkundige opzet
Plan: Bedrijventerrein 't Heen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0537.bpKATbttheen-va02

3.2 Stedenbouwkundige opzet

Het bedrijventerrein heeft een heldere structuur. Aan de buitenzijden wordt het door 'harde' infrastructurele grenzen ingekaderd. Op het terrein zorgt de orthogonale wegenstructuur voor een raster van rechthoekige vlakken, die zijn ingevuld door allerlei typen bedrijven. De hoofdroute door het bedrijventerrein bestaat uit de Ambachtsweg en de Lageweg. Deze route is ruimtelijk te herkennen als hoofdroute door onder andere de breedte van het profiel, de begeleiding door een vrijliggend fietspad en de begeleiding van groen. Op een aantal plekken is de route echter minder te herkennen door de kruising met andere straten, het ontbreken van een eenduidige inrichting van de openbare ruimte, onduidelijke parkeersituaties en groeninrichting.

afbeelding "i_NL.IMRO.0537.bpKATbttheen-va02_0009.png"   afbeelding "i_NL.IMRO.0537.bpKATbttheen-va02_0010.png"  
harde grenzen langs de buitenkant   orthogonale wegenstructuur  
Figuur 3.1 Stedenbouwkundige opzet  

Het bedrijventerrein wordt grotendeels visueel afgeschermd van omliggende gebieden door twee duidelijk herkenbare groenstructuren met forse bomen aan de randen langs het Uitwateringskanaal en de N206. Langs de N206 bevinden zich op een aantal plekken doorzichten naar het bedrijventerrein. In de noordoost hoek van het bedrijventerrein is de rioolwaterzuiveringinstallatie (RWZI) duidelijk omkaderd door een groene buffer van bomen en struiken. Op 't Heen zelf wordt vooral de hoofdroute Ambachtsweg/Lageweg aan beide zijden begeleid door bomen en bodembedekkers. In een aantal bedrijfsstraten, vooral de Nijverheidsstraat, de Taanderstraat en de Blekerstraat, wordt de weg ook begeleid door bomen.

Groen, bomen en water

Het groenbeleidsplan kenschets de Noordwijkervaart als ecologische verbinding. In de Visie Openbare Ruimte Katwijk, waarvan het beleidsplan een uitwerking is, wordt de Noordwijkervaart benoemd als "blauwe hoofdstructuur". De waarde als ecologische verbinding van het groen komt voornamelijk voort vanuit de ligging aan het water; de zogenaamde "blauwe hoofdstructuur", die doorloopt naar het buitengebied. De Noordwijkervaart is de grens van de voormalige gemeenten Rijnsburg en Katwijk en alleen al vanwege de ligging een verbindende schakel tussen de kernen. De groenbestemming in het bestemmingsplan 't Heen sluit fysiek aan op het groen van het (voormalig Rijnsburgs) sportcomplex "Middelmors" aan de overzijde van het water. "Middelmors" wordt in het groenbeleidsplan Katwijk 2009-2019 niet als onderdeel van de hoofdgroenstructuur gezien, maar het sportcomplex bevat op zichzelf voldoende groene elementen (onder meer een voormalige vuilstort) die ecologische waarde of potentie bevatten.

Het belangrijke binnenstedelijk groen bestaat in Katwijk voornamelijk uit boomstructuren. Die boomstructuren worden niet op de verbeeldingen als zodanig bestemd. Ook op de verbeelding van 't Heen wordt dit binnenstedelijk groen niet apart weergegeven. Op 't Heen bevindt deze "hoofdgroenstructuur bomen" zich langs de Ambachtsweg en de Lageweg. Het 'Groen' bestemde gebied langs de Maandagse Watering wordt verbonden met deze hoofdgroenstructuur via (de volgens het Beeldkwaliteitsplan 't Heen te realiseren) boomstructuren langs de Lijnbaanstraat en de Weverstraat. De wenselijk aansluiting: natuur buiten de stad binnenstedelijk groen, wordt zodoende bereikt.