direct naar inhoud van 5.4 Verkeer
Plan: Bedrijventerrein 't Heen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0537.bpKATbttheen-va01

5.4 Verkeer

Huidige situatie

Ontsluiting gemotoriseerd verkeer

Bedrijventerrein 't Heen ligt in de gemeente Katwijk en wordt begrensd door de wegen N206 en N449 en het water van het Uitwateringskanaal en de Noordwijkervaart (ook wel de Maandagse Wetering genoemd). De N206 heeft twee aansluitingen tot het plangebied. De meest prominente aansluiting van de N206 is de halfklaverbladsaansluiting met de Hoorneslaan en de Ambachtsweg. De andere meer noordelijk gelegen aansluiting sluit aan op de Lageweg. De Lageweg sluit tevens aan op de N449. De N206 verbindt het bedrijventerrein in zuidelijke richting met Leiden en de A44 en in noordelijke richting met de Bollenstreek en Heemstede. De N449 is de andere regionale weg die het bedrijventerrein met Noordwijk en Rijnsburg verbindt. De N206 en N449 hebben beide een regionaal verbindende functie zodat het bedrijventerrein binnen de regio goed bereikbaar is.

Binnen het plangebied vormen de gebiedsontsluitingswegen Ambachtsweg en Lageweg de hoofdontsluiting. Beide wegen sluiten zoals gezegd aan op de N-wegen die het plangebied begrenzen. Daarnaast ligt in het verlengde van de Ambachtsweg in westelijke richting de Hoorneslaan, de noordelijke invalsweg van de gemeente die tevens een belangrijke ontsluitingsweg vormt voor de wijk Hoornes. Binnen het plangebied sluiten erftoegangswegen aan op de hoofdontsluiting. De erftoegangswegen ontsluiten de bedrijfspercelen.

Conform de principes van Duurzaam Veilig hebben de gebiedsontsluitingswegen in het plangebied een maximumsnelheid van 50 km/h en de erftoegangswegen een maximumsnelheid van 30 km/h. Alleen de rijstrookscheiding op de Ambachtsweg in het deel waarin een 30 km/h-zone (erftoegansweg) geldt, is strijdig met de richtlijn van Duurzaam Veilig. Een dergelijke rijstrookscheiding nodigt uit om harder te rijden en is derhalve in een 30 km/h-zone niet wenselijk. De N206 heeft ter plaatse van het plangebied een snelheidsregime van 100 km/h en de N449 van 80 km/h.

De wegenstructuur in 't Heen ontsluit dit gebied goed voor gemotoriseerd verkeer.

Ontsluiting fietsverkeer

Voor de fiets is het bedrijventerrein vanuit alle richtingen goed bereikbaar. Fietsverkeer kan de N206 kruisen langs het Biltpad, Hoorneslaan en de Heerenweg. Ook de de Noordwijkervaart (ook wel de Maandagse Wetering genoemd) vormt geen barrière doordat er in het verlengde van de Ververstraat een fietsbrug is aangelegd, die fietsers een directe verbinding geeft naar Rijnsburg. Via deze fietspaden is het plangebied goed bereikbaar met de fiets.

Binnen het plangebied volgt de fietsinfrastructuur deels de weginfrastructuur. De huidige fietsroutes over de Ververstraat, Lijnbaanstraat, Lageweg en de Ambachtsweg maken deel uit van het hoofdfietsnetwerk.

Langs de gebiedsontsluitingswegen Ambachtsweg en Lageweg ligt grotendeels een vrijliggend tweerichtingsfietspad. Plaatselijk ligt er langs de gebiedsontsluitingswegen een parallelrijbaan om de parkeerplaatsen te ontsluiten, waar dit het geval is wordt het fietsverkeer via de parallelweg gemengd met het gemotoriseerde verkeer afgewikkeld.

Daarnaast ligt er ook parallel aan de N206 een in twee richtingen bereden fietspad. Conform de principes van Duurzaam Veilig maakt de fiets op de erftoegangswegen van dezelfde rijbaan gebruik als het gemotoriseerde verkeer.

In het IVVP is ook een snelfietsroute gepland langs de zuidkant van 't Heen. Deze route kan mogelijk niet gerealiseerd worden, omdat de benodigde fietsbrug om een zeer hoge investering vraagt. Vooralsnog is de beslissing hierover nog niet gevallen.

Geconcludeerd wordt dat de ontsluiting tot het bedrijventerrein voor de fiets goed is.

Ontsluiting openbaar vervoer

Binnen het plangebied zijn vier bushaltes aanwezig. Dit zijn de haltes 't Heen, Ambachtsweg, Lijnbaanstraat en Nijverheidsstraat. Met de bus is station Leiden en ook de kernen Noordwijk en Valkenburg te bereiken. Het plangebied wordt door verschillende buslijnen aangedaan. Eén buslijn is een spitsbus die in de ochtend twee keer per uur door het plangebied van Leiden naar Noordwijk rijdt en in de middag in omgekeerde richting. Een andere buslijn doet alleen de halte 't Heen aan en heeft een frequentie van één keer per uur per richting. Door de buslijnen kan eenvoudig naar het treinstation Leiden gereisd worden. Leiden is een openbaarvervoerknooppunt van regionaal en nationaal niveau. Het gebied wordt zodoende goed ontsloten door openbaar vervoer.

Ontsluiting over water

Het Uitwateringskanaal en de Noordwijkervaart (ook wel de Maandagse Wetering genoemd) begrenzen het plangebied en takken onder andere aan op het Oegstgeesterkanaal/Uitwateringskanaal. Deze waterwegen ontsluiten het bedrijventerrein via het water. De Oude Rijn is onderdeel van het hoofdvaarwegennet voor de beroepsvaart en geschikt voor scheepvaart in de klasse III (ook voor schepen vanaf 1.000 ton).

Verkeersgeneratie en verkeersafwikkeling

In de Brede Structuurvisie (BSV) van de gemeente Katwijk is de revitalisering van 't Heen onderdeel van het sleutelproject Katwijk Noord. In de BSV worden drie oplossingsrichtingen benoemd om de revitalisering tot een succes te maken zodat 't Heen weer een vitaal en toekomstbestendig bedrijventerrein wordt:

  • 1. Herstructureren van het bestaande openbaar gebied.
  • 2. Planologisch mogelijk maken dat bedrijven bedrijfskavels intensiever kunnen gebruiken.
  • 3. Eventueel aankopen overhoeken en deze vervolgens uitgeven als nieuwe bedrijfskavels.

Door 't Heen te revitaliseren wijzigt de bestemming van de meeste locaties niet, maar zal deze wel intensiever worden gebruikt. Door intensiever ruimtegebruik zal het aantal arbeidsplaatsen toenemen waardoor ook het aantal verplaatsingen groeit. Daarnaast is buiten 't Heen sprake van intensivering van stedelijke ontwikkelingen. Dit zal ook extra verkeer aantrekken dat deels via dezelfde aansluiting van de N206 gebruik maakt als het verkeer dat van de N206 het bedrijventerrein wil bereiken. DHV (overgegaan in Royal HaskoningDHV) heeft in opdracht van de gemeente Katwijk onderzoek gedaan naar de effecten van de revitalisering van 't Heen voor verkeer en infrastructuur. De bevindingen zijn vastgelegd in het rapport 'Revitalisering 't Heen' van juni 2012 [DHV, 2012].

DHV concludeert dat de huidige aansluitingen met de N206 de toekomstige verkeersstromen niet kunnen verwerken als gevolg van aanvankelijk bedoelde ontwikkelingen. DHV stelde hiervoor diverse aanpassingen voor om de capaciteit van de bestaande aansluitingen als volgt te verruimen:

  • Westelijke ontsluiting N206: plaatsen van verkeerslichten en herinrichten van beide kruispunten op de aansluiting N206 - Ambachtsweg - Hoorneslaan. Het aanpassen van de rotonde biedt niet voldoende capaciteit bij een eventuele toename van de verkeersdruk in de verdere toekomst.
  • Noordelijke ontsluiting: aanleg van een rotonde op de aansluiting N206 - Lageweg en verruimen van de rotonde N449 - Lageweg.

Aangezien niet is gebleken dat de gewenste aanpassing binnen de komende 10 jaar noodzakelijk is, wordt in het bestemmingsplan vooralsnog geen verruiming van de bestemming verkeer opgenomen.

Verkeersveiligheid

DHV heeft in het uitgevoerde verkeersonderzoek ook stilgestaan bij de verkeersveiligheid op bedrijventerrein 't Heen. Uit de verkeersveiligheidsanalyse blijkt dat vrijwel alle ongevalsconcentraties kruispunten langs de doorgaande routes zijn. Bij deze ongevalsconcentraties zijn bij 50% van de ongevallen fietsers betrokken. Rond de aansluiting N206 - Ambachtsweg en het tussenliggende gedeelte van de Ambachtsweg tot de Heerenweg is sprake van een route met veel ongevallen. Daarnaast gebeuren er rond het oostelijk deel van de Blekerstraat ook veel ongevallen [DHV, 2012].

Om de verkeersveiligheid te verbeteren beveelt DHV aan om de bestaande fietsroutes te optimaliseren zodat de fietser een duidelijkere eigen plek heeft in het verkeer. Het gaat dan om de hoofdfietsroute die loopt van de Ververstraat, Lijnbaanstraat, Lageweg naar de Ambachtsweg, zie ook onder 'herprofilering Ambachtsweg - Lageweg'. Daarnaast zorgt deze verbetering voor de aantrekkelijkheid en comfort van de huidige routes [DHV, 2012]. Deze aanbeveling van DHV worden overgenomen door de gemeente zodat de bestaande fietsroutes worden geoptimaliseerd.

Parkeren

De parkeerproblematiek heeft DHV op wegvakniveau in kaart gebracht. Hieruit blijkt een gelijkmatige spreiding van de parkeerbezetting, met op een aantal locaties een te hoge parkeerdruk. Een aantal straten heeft te maken met een hogere parkeerbehoefte dan de beschikbare capaciteit [DHV,2012].

Het basisuitgangspunt voor parkeren binnen het plangebied is en blijft parkeren op eigen terrein. In zones met een onaanvaardbaar hoge parkeerdruk of nabij gebieden die veel publiek aantrekken wordt naar een gepaste oplossing gezocht. Gestimuleerd zal worden om achterterreinen, kelders en daken voor zover mogelijk in te richten als parkeerplaats. Bij de bedrijfsstraten moet per zone een afweging gemaakt worden tussen parkeerproblematiek en herinrichtingsmogelijkheden. Bij herschikking van kavels of sloop van leegstaande en onbruikbare bouwwerken, kunnen op langere termijn nieuwe parkeerplaatsen worden gerealiseerd.

De balans tussen vraag en aanbod van de parkeerplaatsen blijft een punt van aandacht, wat in de regels van het bestemmingsplan wordt geborgd.

Herprofilering Ambachtsweg - Lageweg

In het DHV-rapport wordt een aanbeveling gedaan voor de herinrichting van de Ambachtsweg en het deel van de Lageweg dat deel uitmaakt van de hoofdfietsroute. Hiermee kan een integrale verbetering worden verwezenlijkt voor bereikbaarheid, beeldkwaliteit, fietsen (veiligheid en comfort) en parkeren.

Voor bevoorrading is een groot aantal panden aangewezen op de voorzijde (straatzijde). Panden staan vrijwel direct tegen elkaar, waardoor de ruimte ontbreekt voor bevoorradingsstraten aan de achterzijde. Langs de Ambachtsweg - Lageweg moeten, gelet op het revitaliseringsplan, parallelwegen gaan voorzien in bevoorradingsroutes. Op de parallelwegen en de langsgelegen stroken moet dus maatwerk mogelijk zijn voor toegankelijkheid met vrachtauto's, maar ook voor parkeren op eigen terrein of op de openbare weg [DHV, 2012]. Bij het herinrichten van de Ambachtsweg zullen de aanbevelingen uit het rapport als leidraad worden gebruikt. De ontwerpoplossing zal worden gevonden in samenspraak met de ondernemers en kan nog afwijken van de aanbevelingen uit het rapport.

De gewenste aanpassingen zijn allen mogelijk binnen zowel het vigerende als het toekomstige bestemmingsplan.

Conclusie

De ontsluiting van bedrijventerrein 't Heen is goed te noemen. De parkeerdruk is op sommige locaties te hoog zodat er een tekort is aan parkeerplaatsen. Er wordt gezocht naar passende oplossingen voor parkeren. Het basisuitgangspunt blijft dat parkeren op eigen terrein wordt opgevangen. Mogelijkheden voor parkeren op het dak of in een kelder worden binnen voorliggend bestemmingsplan mogelijk gemaakt. Het aspect verkeer staat de uitvoering van de herontwikkeling van het bedrijventerrein niet in de weg.