Type plan: projectbesluit
Naam van het plan: Nieuwbouw Patrimoniumplein
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.0534.roPatrimoniumplein-VA01

3.4 Gemeentelijk beleid

3.4.1 Structuurvisie Hillegom

De gemeenteraad van Hillegom heeft op 11 december 2008 de Structuurvisie Hillegom vastgesteld. Aan de hand van een aantal thema's (landschap, bollengebied, wonen, bedrijvigheid, voorzieningen en bereikbaarheid) is het toekomstbeeld van Hillegom over circa 10 jaar geschetst.
 
Wonen
In de gemeentelijke structuurschets uit 1995 sprak de gemeenteraad de ambitie uit om te groeien naar 23.000 inwoners. In de Structuurvisie Hillegom wordt gesteld dat deze groei vóór 2020 moet worden gerealiseerd. Zowel demografisch als sociaal moet er een evenwichtige samenstelling van de bevolking behouden dan wel bereikt worden binnen de tijdshorizon van de structuurvisie. Een goede onderlinge afstemming van wonen, werken, recreatie en bereikbaarheid van deze functies bevordert de sociale samenhang. Er moet worden gewerkt aan een groot en divers genoeg inwonertal voor het in stand houden van de diversiteit van voorzieningen, voor ouderen en voor jongeren. Dat vraagt voldoende nieuwbouw, voldoende differentiatie in de nieuwbouw en aandacht voor de mogelijkheden van doorstroming. De nieuwe woningen zijn voor een belangrijk deel bedoeld voor gezinnen met jonge kinderen, jongeren en starters op de woningmarkt. Maar ook ouderen en mensen met een lager inkomen die een huurwoningen zoeken, vormen een belangrijke doelgroep. Tenminste 30% van de nieuwe woningen zal als bereikbare huur- en koopwoningen worden uitgevoerd. In algemene zin geldt dat inbreiding de voorkeur geniet boven uitbreiding. Tegelijkertijd moet worden gerespecteerd dat niet elke open plek in aanmerking komt voor bebouwing.
 
Planspecifiek
Het initiatief betreft sloop en nieuwbouw binnen bestaand stedelijk gebied. Ten opzichte van de huidige situatie zal er geen verandering plaatsvinden van het aantal en soort woningen in het gebied. Het project heeft daardoor nauwelijks raakvlak met de Structuurvisie Hillegom, omdat het in de structuurvisie vooral gaat om het toevoegen van woningen. Desalniettemin kan gesteld worden dat het plan in overeenstemming is met de Structuurvisie Hillegom.

3.4.2 Kadernota Hillegom Noord

Op 1 februari 2011 heeft de gemeenteraad van de de gemeente Hillegom de Kadernota Hillegom Noord vastgesteld. De Kadernota is een voorloper op het Masterplan voor Hillegom Noord. In Hillegom Noord hebben een aantal eigenaren namelijk het initiatief genomen om hun eigendommen te (her)ontwikkelen. Het doel van de Kadernota is om een kader te stellen waarmee bij aanvang van het ontwikkelingstraject rekening moet worden gehouden. Hierbij worden de relevante (provinciale, regionale en gemeentelijke) beleidskaders en -aspecten in beeld gebracht en wordt een toetsing hiervan op de locatie gedaan. Na de analyse van het beleid is het gebied nog ruimtelijk geanalyseerd. Op basis hiervan zijn de eerste aanknopingspunten voor de stedenbouwkundige opgave in het vervolgproces gegeven.
 
Planspecifiek
Het Patrimoniumplein wordt in de Kadernota Hillegom Noord aangeduid als een woongebied. Het realiseren van woningen op die plek past binnen de kaders van de Kadernota. Onderhavig plan is derhalve in overeenstemming met de Kadernota Hillegom Noord.
 
Voor wat betreft het omliggende terrein is de Kadernota voorlopig niet in overeenstemming met het provinciaal beleid. Dit provinciaal beleid zal tezijnertijd hierop worden aangepast.
  

3.4.3 Geldend bestemmingsplan

Het geldende bestemmingsplan voor het plangebied is het bestemmingsplan 'Horst ten Daal 1995". Dit bestemmingsplan is op 13 juni 1995 vastgesteld door de gemeenteraad van Hillegom en op 15 oktober 1996 goedgekeurd door Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland. De volgende afbeelding toont een uitsnede van de verbeelding van het geldende bestemmingsplan.
 
Uitsnede geldende verbeelding
 
In het geldende bestemmingsplan zijn in het plangebied de bestemmingen 'Woondoeleinden', 'Tuinen' en 'Erven' aanwezig. De bestemming 'Woondoeleinden' ligt hierbij strak om de bestaande woningen heen. De nieuw te bouwen woningen passen niet geheel binnen deze strak aangegeven bestemmingsgrenzen, maar vallen ook over de bestemming 'Tuinen'. Daarnaast zijn de geplande parkeerterreintjes geprojecteerd over de huidige bestemming 'Woondoeleinden'. Om de herontwikkeling toch te realiseren is een nieuw planologisch kader noodzakelijk. Afwijken van het geldende bestemmingsplan is namelijk mogelijk, mits goed onderbouwd. In het geval van onderhavig plan is er gekozen om af te wijken middels een omgevingsvergunning (uitgebreide procedure).

3.4.4 Duurzaamheid

De gemeente Hillegom hanteert als uitgangspunt bij bouwprojecten de Regionale DuBoPlus Richtlijn 2008 als duurzaam bouwen-maatlat. Voor kleine bouwprojecten informeert de gemeente initiatienemers over duurzaam bouwen via het Infoblad Milieuvriendelijk bouwen en verbouwen:
  • als het woningbouw betreft: Infoblad Milieuvriendelijk bouwen en verbouwen voor particulieren: zie www.mdwh.nl/dubo/particulieren;
  • als het bedrijvigheid betreft: Infoblad Milieuvriendelijk bouwen en verbouwen voor ondernemers zie www.mdwh.nl/dubo