direct naar inhoud van 3.5 Gemeentelijk beleid
Plan: Den Weeligenberg
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0534.bpdenweeligenberg-VA01

3.5 Gemeentelijk beleid

3.5.1 Structuurvisie Hillegom

De Structuur visie is vastgesteld door de raad op 11 december 2008 en bevat de beleidslijnen voor het ruimtelijk beleid tot 2020 met een doorkijk naar de periode daarna. De visie gaat gedetailleerder in op het karakter van het noordelijke bollenteeltgebied, die volgens de structuurvisie wordt bepaald door:

  • de openheid;
  • uitgestrekte bollenvelden;
  • vergezichten op landschappelijke elementen of gebouwde elementen;
  • doorzichten vanaf de weg op de achtergelegen bollenvelden;
  • de ritmiek van de vaarten;
  • verhoogde wegen die de diepte van de afgravingen laten zien;
  • traditionele bollenschuren;
  • hagen als windsingels.

Op dit moment wordt dit karakter bedreigd door versnippering. Het beleid van de gemeente is er op verrommeling actief te bestrijden en de openheid van het landschap te waarborgen. Om het karakter verder te versterken, zullen landschapselementen als dijken, bermen en oevers ontwikkeld worden tot ecologische verbindingzones. De landschappelijke waarde wordt versterkt door het aanbrengen van houtwalbeplantingen, vooral langs de noord-zuid lopende wegen.

Het terrein van Den Weeligenberg wordt in de visie aangeduid als lintbebouwing langs de weg. De tijdelijke bebouwing met zijn gebiedsvreemde uitstraling en prefab elementen zal door de gemeente als een bijdrage aan de verommeling worden beschouwd. Door nieuwe bebouwing van goede kwaliteit neer te zetten en deze op een zowel in uitstraling als in positie meer aan te laten sluiten op de bestaande bebouwing worden de openheid en de zichtlijnen door het gebied hersteld. Dit effect kan worden versterkt door ook de terreininrichting een bijdrage te laten leveren aan het landschap.

3.5.2 Structuurvisie, thema wonen 2009 - 2013

De Structuurvisie Wonen is op 14 mei 2009 vastgesteld door de gemeente en vervangt de Woonvisie 2004. De structuurvisie is een nadere uitwerking van de Structuurvisie Hillegom, specifiek gericht op won dient voornamelijk als communicatiemiddel bij regie- en beleidsvoering op het gebied van wonen.

De algemene woonkwaliteit in Hillegom wordt als hoog ervaren, waarbij de landschappelijke ligging en het hoge werkgelegenheids- en voorzieningenniveau van de Randstad als belangrijkste kwaliteiten gelden. Op dit moment vindt in Hillegom "vergrijzing" en "ontgroening" plaats waarbij het inwonersaantal al jaren gestaag groeit. Vanwege de schaalvergroting die op dit moment plaatsvindt, dreigt het voorzieningenniveau van Hillegom zelf (die op dit moment als uitstekend wordt ervaren) te dalen. Daarom wordt in de Structuurvisie Wonen gepleit voor een meer evenwichtige bevolkingssamenstelling en uitbreiding van het inwonersaantal van ca. 20.000 naar 23.000 inwoners.

Belangrijkste doelgroepen zijn starters en ouderen. Nieuwe woningen zullen zoveel mogelijk op inbreidinglocaties gerealiseerd worden, om aan de behoefte te kunnen voldoen, is ook uitbreiding noodzakelijk. Een belangrijke uitbreidingslocatie is gepland tussen de Stationsweg en Pastoorslaan richting het nieuwe NS-station (zie afbeelding 22). Momenteel is er een woonzorgzone in Elsbroek, waar diverse zorgvoorzieningen gebundeld zijn. Een tweede woonzorgzone wordt overwogen in het noorden van Hillegom. In deze zones speelt 'vermaatschappelijking' van de zorg een grote rol, waarbij ouderen zolang mogelijk zelfstandig gehouden worden. De nadruk ligt op extramurale zorg.

Over beleid van intramurale zorg wordt in de Structuurvisie Wonen weinig gezegd. Wel wordt in de visie genoemd dat naar verwachting in 2015 in de categorie 'grootschalig beschermd wonen' een tekort van 115 plaatsen zal zijn (op een behoefte van 290 plaatsen). Met dit beleid zal het aanbod aan intramurale zorg dus erg tekortschieten. Het houden van voldoende capaciteit voor en. Het document is een 'zacht' instrument, zonder juridische basis en deze groep is dus van groot belang. De plannen voor Den Weeligenberg gaan uit van de realisatie van nieuwe zelfstandige woningen binnen de categorie "beschermd wonen". De realisatie van deze plannen sluit aan bij de plannen voor het vergroten van de extramurale zorgcapaciteit.

afbeelding "i_NL.IMRO.0534.bpdenweeligenberg-VA01_0035.jpg"

Afbeelding 22: plankaart Structuurvisie thema Wonen, plangebied is rood omcirkeld

3.5.3 Bestemmingsplan Landelijk Gebied 1997

Op het plangebied is het bestemmingsplan Landelijk Gebied 1997 van toepassing (zie afbeelding 23). Daarin zijn de terreinen van Den Weeligenberg bestemd als "Maatschappelijke Doeleinden". Deze gronden zijn bestemd voor het openbaar bestuur, de dienstverlening van overheidswege, godsdienstbeoefening, volksgezondheid en daarmee gelijk te stellen niet commerciƫle instellingen. Op deze gronden mogen uitsluitend gebouwen en bouwwerken, geen gebouw zijnde worden gebouwd.

afbeelding "i_NL.IMRO.0534.bpdenweeligenberg-VA01_0036.jpg"

Afbeelding 23: uitsnede plankaart bestemmingsplan Landelijk Gebied 1997, met legenda

Voor het bouwen van gebouwen gelden de aanwijzingen op de plankaart, alsmede de volgende bepalingen:

  • indien gebouwen niet aaneen gesloten zijn gebouwd, dient de onderlinge afstand ten minste 3m te bedragen;
  • de afstand tussen gebouwen en waterlopen, zijdelingse en de achtererfscheiding dient ten minste 3m te bedragen;
  • de bouwhoogte van bouwwerken, geen gebouw zijnde mag ten hoogste 3m bedragen.

Aanvullend is op de plankaart aangegeven dat de verschillende bestemmingsvlakken voor 45% en respectievelijk 55% mogen worden bebouwd. De goothoogte van gebouwen mag ten hoogste 3 voor De Triangel en noodgebouw, respectievelijk 10m (Hoofdgebouw) bedragen. Ingevolge de algemene vrijstellingsbevoegdheid die is opgenomen in artikel 7 van het bestemmingsplan kan het College van B&W vrijstelling verlenen voor het afwijken van maten met ten hoogste 15%.

Zowel De Triangel als Horstendael zijn via een tijdelijke vrijstelling gerealiseerd. Horstendael is in 1998 met een bestemmingsplanherziening gelegaliseerd. Voor de Triangel is een beschikking afgegeven op 24 december 2004. De beschikking geeft toestemming om een tijdelijk bouwwerk op te richten voor een maximale periode van 5 jaar na datum van schrijven van de beschikking, te weten 24 december 2009. De afwijking van het bestemmingsplan waarvoor de vrijstelling is worden toegepast, heeft betrekking op de overschrijding van het maximale bebouwingspercentage (45%) van het betreffende bebouwingsvlak.