direct naar inhoud van 4.2 Verantwoording ruimtelijke inpassing
Plan: P.J. Jongstraat 174
Status: vastgesteld
Plantype: wijzigingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0532.UWPpjjongstraat174-VG01

4.2 Verantwoording ruimtelijke inpassing

De beoogde kas past niet binnen het vigerende bestemmingsplan 'Landelijk gebied 2010'. De kas valt namelijk buiten het bouwvlak.

afbeelding "i_NL.IMRO.0532.UWPpjjongstraat174-VG01_0012.jpg"

bouwplan geprojecteerd op bestemingsplankaart

In het bestemmingsplan 'Landelijk gebied 2010' zijn wijzigingsregels opgenomen ten behoeve van het wijzigen van de vorm en afmeting van agrarische bouwvlakken.

Binnen de bestemming 'Agrarisch' is een wijzigingsregel opgenomen die het mogelijk maakt om de vorm en afmeting van het bouwvlak te wijzigen, met dien verstande dat:

  • de totale oppervlakte met niet meer dan 10% mag worden vergroot;
  • er een verkennend archeologisch onderzoek heeft plaatsgevonden.

De ontwikkeling past binnen de mogelijkheden die de wijzigingsbevoegdheid biedt. Het college van burgemeester en wethouders wil medewerking verlenen aan het oprichten van de kas door het toepassen van de betreffende wijzigingsbevoegdheid.

Binnen het bouwvlak zoals opgenomen in het bestemmingsplan Landelijk gebied' is nog veel ruimte onbenut. Deze onbenutte ruimte is echter zodanig gesitueerd dat geen aaneengesloten, en bedrijfsmatig goed te gebruiken oppervlakte aan kassen is te realiseren.

Daarom wil de gemeente het bouwvlak aanpassen. Daarbij wordt de bouwmogelijkheden in de onbenutte ruimte weggenomen, evenals de bouwmogelijkheid ter plekke van de te slopen kas.

Het bouwvlak wordt zodanig aangepast dat aan de noordzijde van de bestaande bedrijfsbebouwing, aansluitend aan de bestaande plukhallen, de beoogde kas kan worden gebouwd. Op die manier wordt ruimte geboden aan een efficiƫnte bedrijfsbebouwing.

De oppervlakte van het bouwvlak in het bestemmingsplan 'Landelijk gebied 2010' bedraagt circa 17.896 m2. Middels het onderhavige wijzigingsplan wordt het bouwvlak gewijzigd ten behoeve van het oprichten van de kas. De totale oppervlakte van het gewijzigde bouwvlak bedraagt 19.235 m2. Het oppervlak wordt met niet meer dan 10% vergroot. Ook valt het binnen de regels die de Provinciale Ruimtelijke Verordening Structuurvisie stelt aan het maximale oppervlak van een agrarisch bouwperceel.

In hoofdstuk 2 van de toelichting van dit wijzigingsplan is aangegeven dat het gebied, waarvan het onderhavige perceel deel uitmaakt, zich ontwikkeld heeft tot een rationeel agrarisch landschap.

De kas past wat betreft functie, maat en schaal in dit agrarisch gebied. De bouwmogelijkheden worden niet wezenlijk vergroot ten opzichte van de mogelijkheden in het vigerende bestemmingsplan. Wel is de positionering anders. De bebouwing komt daarbij meer in de richting van het open landschap. Hierdoor kan op sommige plekken een vermindering van de openheid worden ervaren. Anderzijds krijgt de bebouwing meer afstand tot de karakteristieke watergang langs de rand van de Weelen en de achterzijde van de historische lintbebouwing langs de P.J. Jongstraat - Zesstedenweg - Hoofdstraat, waardoor dit onderdeel van de oorspronkelijke landschappelijke structuur meer in beeld komt.

conclusie

Vanuit bedrijfsmatig perspectief is de aanpassing van het bouwvlak gewenst. De wijziging is mogelijk op basis van de wijzigingsbevoegdheid in het vigerende bestemmingsplan. Vanuit landschappelijk perspectief wordt de aanpassing verantwoord geacht. Daarom wil de gemeente Stede Broec medewerking verlenen aan de wijziging van het bouwvlak.