direct naar inhoud van 3.4 Gemeentelijk beleid
Plan: De Gouw 55
Status: vastgesteld
Plantype: wijzigingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0532.UWPdegouw55-VG01

3.4 Gemeentelijk beleid

Hoofdlijnen ruimtelijk beleid voor het landelijk gebied

Als voorbereiding voor het bestemmingsplan Landelijk Gebied (2007) zijn de hoofdlijnen voor het ruimtelijk beleid voor het landelijk gebied, vastgesteld door het College van Burgemeester en Wethouders op 23 maart 2004 en in de commissie Ruimtelijke Ordening van 12 mei is ingestemd met de hoofdlijnen.

De uitgangspunten volgen de hoofdrichting van het Ontwikkelingsbeeld Noord-Holland Noord .

Op enkele punten wijken ze af, gebaseerd op eerdere uitspraken in het 'uitwerkingsplan HES- gebied'. Daarin is een locatie aangewezen als 'bollenconcentratie-gebied' voor bestaande agrarische bedrijvigheid die zich toelegt op bollenteelt en bollenbroei.

Huisvesting buitenlandse werknemers

Door de gemeente is de beleidsnotitie 'Structurele huisvesting ten behoeve van buitenlandse werknemers' opgesteld. Hierbij wordt aangesloten bij het convenant dat behoort bij de Regionale kadernota huisvesting buitenlandse werknemers West-Friesland. Het permanent huisvesten van buitenlandse werknemers wordt uitsluitend mogelijk gemaakt in het landelijk gebied, conform onderstaande regels:

  • 1. het huisvesten van buitenlandse werknemers dient primair gezocht te worden binnen de grenzen van het bestaande bouwvlak; dat wil dus zeggen in bestaande bedrijfsgebouwen, vrijkomende agrarische bedrijfswoningen dan wel het oprichten van een nieuw losstaand gebouw binnen de grenzen van het bouwvlak;
  • 2. als binnen het bouwvlak geen mogelijkheden meer zijn, dan bebouwingsmogelijkheden opnemen voor het gebied buiten het bouwvlak doch dan wel direct grenzend daaraan dit in verband met sociale controle;
  • 3. de huisvesting kan worden gerealiseerd door het plaatsen van tijdelijke woonunits voor een termijn van maximaal 5 jaar;
  • 4. de huisvesting kan worden gerealiseerd door middel van permanente woonunits, mits deze voldoen aan de gestelde beeldkwaliteitseisen.

In eerste aanleg wordt er in verband met de beheersbaarheid gestreefd naar kleinschaligheid. Het convenant gaat bij tijdelijke bebouwing in het buitengebied uit van de huisvesting van maximaal 20 personen, bij permanente huisvesting kan ruimte worden geboden voor maximaal 30 personen.

Het is belangrijk dat een werknemersverblijf passend is in de omgeving. Dit betekent dat het werknemersverblijf zowel de uitstraling van een bedrijfsgebouw kan hebben of van een werknemersverblijf, zoals deze is gerealiseerd bij Germaco aan de Geerling te Bovenkarspel. Belangrijker is dat de werknemersverblijven voldoen aan de wettelijk gestelde eisen uit Bouwbesluit en het Gebruiksbesluit. In de praktijk betekent dit dat huisvesting van buitenlandse werknemers in permanente woonunits mogelijk wordt gemaakt

De regels uit de notitie 'Structurele huisvesting ten behoeve van buitenlandse werknemers' zijn vertaald in het bestemmingsplan Landelijk gebied 2010.

Milieutoetsen bij bestemmingsplannen

Als basisonderzoek voor milieuaspecten bij bestemmingsplannen dient het rapport 'Milieutoetsen bij bestemmingsplanprocedures in Stede Broec' dd. 25 augustus 2009.

In dit beleidsstuk is geactualiseerde informatie weergegeven over de onderscheiden onderdelen op het vlak van water, ecologie en natuur, bodem, cultuurhistorische waarden lucht, geur, geluid, externe veiligheid en kabels en leidingen.

Overig gemeentelijk beleid

In relatie met het bestemmingsplan 'Landelijk gebied 2010' is tevens beleid geformuleerd ten aanzien van de volgende onderwerpen:

  • Kamperen bij de boer;
  • Aan huis verbonden beroep of bedrijf ;
  • Mantelzorg.

Voor een korte samenvatting wordt verwezen naar het bestemmingsplan Landelijk gebied 2010. Het beleid en de regels zoals die zijn geformuleerd in het moederplan gelden ook voor het onderhavige wijzigingsplan.