direct naar inhoud van Toelichting
Plan: Niet bestemde locaties
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0531.bp37Wittelocaties-3001

Toelichting

Hoofdstuk 1 Inleiding

1.1 Aanleiding en doel

Binnen de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht zijn een aantal 'niet bestemde locaties' ontstaan. Dit zijn locaties die buiten de bestemmingsplannen van de gemeente vallen, maar die wel binnen de grenzen van de gemeente liggen. Deze locaties hebben geen planologische bestemming en blijven tussen de bestemmingsplankaarten van de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht wit. De oorzaak van het ontstaan van deze niet bestemde locaties is moeilijk aan te geven. Het betreft voor een groot deel locaties tegen of op de gemeentegrens (zie afbeelding 2.1). Onduidelijkheid over de exacte begrenzing van de gemeente kan een rol hebben gespeeld, maar zekerheid kan hierover niet worden verschaft. Het betreft in totaal 15 verschillende locaties met over het algemeen een beperkte omvang.

Het is ongewenst de niet bestemde locaties te laten voorbestaan. Het planologisch vacuüm leidt ertoe dat er geen toetsingskader is voor initiatieven. Dit is vooral voor de locaties in particulier eigendom van belang. Voor de eigenaren bestaat hierdoor rechtsonzekerheid.

Met dit bestemmingsplan wordt/worden aan de 15 locaties de juiste bestemming(en) toegekend. Met het bestemmen wordt in eerste instantie zoveel als mogelijk aangesloten op het daadwerkelijk gebruik (Verkeer is verkeer, groen is groen en water krijgt de bestemming water). Daarnaast wordt aangesloten op de omliggende bestemmingsplannen, waarbij de meest bepalende en/of het meest volledige bestemmingsplan richtinggevend is als de locatie door meer bestemmingsplannen wordt begrensd. Tot slot worden, in principe, de uitgangspunten voor het opstellen van bestemmingsplannen van de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht gevolgd. Bij uitzondering kan op de grens van de gemeente ook de systematiek van een andere gemeente, zoals bijvoorbeeld de gemeente Ridderkerk, worden gevolgd indien dit leidt tot een logische wijze van bestemmen.

Met dit bestemmingsplan worden geen ruimtelijke ingrepen mogelijk gemaakt. Zodoende behoeft er geen ruimtelijk kader te worden beschreven en zijn onderzoeken naar verschillende milieuaspecten niet benodigd. Hiervoor wordt verwezen naar de aangrenzende bestemmingsplannen van de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht en indien aangegeven van andere gemeenten.

Het primaire doel van het bestemmingsplan 'Niet bestemde locaties' is het bieden van een juridisch-planologisch kader waarbinnen de 15 locaties worden bestemd zoals de gronden daadwerkelijk worden gebruikt.

1.2 Leeswijzer

Het voorliggende bestemmingsplan bestaat uit een verbeelding met bijbehorende regels vergezeld van een toelichting. De regels en de verbeelding vormen de juridisch bindende elementen van het bestemmingsplan. In de toelichting is een beschrijving van de 15 planlocaties opgenomen en zijn de aan het plan ten grondslag gelegen keuzes en beleidsuitgangspunten beschreven.

De toelichting bestaat uit 5 hoofdstukken. Hoofdstuk 2 gaat in op de 15 locaties. Hierin worden onder andere de ligging en de toegekende bestemming(en) beschreven. Hoofdstuk 3 gaat in op de maatschappelijke en economische uitvoerbaarheid. De juridische toelichting wordt beschreven in hoofdstuk 4. Als laatst wordt de procedure in hoofdstuk 5 benoemd.

Hoofdstuk 2 Planlocaties

De 15 locaties bevinden zich binnen de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht. Veel van deze locaties liggen aan de grens met andere gemeenten, zoals Ridderkerk, Zwijndrecht en Papendrecht. Op afbeelding 2.1 is de ligging van de 15 locaties weergegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0531.bp37Wittelocaties-3001_0001.png" Afbeelding 2.1: overzichtskaart 15 locaties

In dit hoofdstuk wordt op elk locatie afzonderlijk ingezoomd. De huidige situatie wordt kort beschreven en er wordt gekeken naar de aangrenzende bestemmingsplannen. Vervolgens is aan iedere locatie de juiste bestemming(en) toegekend. Per locatie is gekeken op welk bestemmingsplan het best aangesloten kan worden. Hierbij is gekeken naar het daadwerkelijk gebruik van de gronden en naar het aangrenzend bestemmingsplan dat het meest volledig is. De verbeeldingen zijn als Bijlage 1 bij deze toelichting opgenomen. De verbeeldingen geven de toegekende bestemming(en) weer.

2.1 Locatie 1. Hendrik Ydenweg

2.1.1 Huidige situatie

Locatie 1 ligt tussen de bestemmingsplannen 'Landelijk gebied Sandelingen-Ambacht' uit 2012 (noordwest) en 'Zone Krommeweg, Langeweg, A16' uit 2014 (zuidoost). Het bestemmingsplan 'Landelijk gebied Sandelingen-Ambacht' is richtinggevend omdat deze alle relevante bestemmingen, aanduidingen en zones bevat. Zo is in het bestemmingsplan 'Zone Krommeweg, Langeweg, A16' de veiligheidszone lpg niet meegenomen. Het gehele gebied beslaat een deel van de Hendrik Ydenweg en de aangrenzende bermen aan de oostzijde. In de nabije omgeving liggen een aantal bedrijven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0531.bp37Wittelocaties-3001_0002.png"

Afbeelding 2.2: uitsnede Ruimtelijke Plannen, locatie 1

afbeelding "i_NL.IMRO.0531.bp37Wittelocaties-3001_0003.png"

Afbeelding 2.3: street view locatie 1 (bron: GoogleMaps)

2.1.2 Toegekende Bestemming(en)

Deze locatie bestaat uit een weg met de aangrenzende bermen en krijgt dan ook de enkelbestemming 'Verkeer'. Tevens is net als bij de aangrenzende bestemmingsplannen de dubbelbestemming 'Archeologie' opgenomen. De veiligheidszones voor lpg en vervoer gevaarlijke stoffen uit bestemmingsplan 'Landelijk gebied Sandelingen-Ambacht' zijn doorgetrokken. Tevens is de gebiedsaanduiding 'Geluidzone - Industrie' voor de gehele locatie opgenomen. De toegekende bestemmingen zijn weergegeven op de verbeelding die als Bijlage 1 is opgenomen.

2.2 Locatie 2. Rijksstraatweg

2.2.1 Huidige situatie

Locatie 2 ligt tegen de gemeentegrens met Ridderkerk. Binnen deze locatie liggen de Rijksstraatweg en een fietspad met aan weerszijden een smalle watergang (zie afbeelding 2.5). Het aangrenzende bestemmingsplan is 'Landelijk gebied Sandelingen-Ambacht' (2012). Dit bestemmingsplan is richtinggevend voor deze locatie.

afbeelding "i_NL.IMRO.0531.bp37Wittelocaties-3001_0004.png"

Afbeelding 2.4: uitsnede Ruimtelijke Plannen, locatie 2

afbeelding "i_NL.IMRO.0531.bp37Wittelocaties-3001_0005.png"

Afbeelding 2.5: street view locatie 2 (bron: GoogleMaps)

2.2.2 Toegekende bestemming(en)

De locatie heeft een enkelbestemming 'Verkeer' gekregen met een dubbelbestemming 'Archeologie'. Tevens is de dubbelbestemming 'Leiding - Gas' doorgetrokken. Ook is de gebiedsaanduiding 'Geluidzone - Industrie' voor de gehele locatie opgenomen. De toegekende bestemmingen zijn weergegeven op de verbeelding die als Bijlage 1 is opgenomen.

2.3 Locatie 3. Langeweg

2.3.1 Huidige situatie

Locatie 3 ligt aan de gemeentegrens met Zwijndrecht. Zoals op afbeelding 2.7 te zien is, betreft het een smalle strook van de Langeweg met de aangrenzende berm. Het bestemmingsplan 'Landelijk gebied Sandelingen-Ambacht' (2012) is voor deze locatie richtinggevend.

afbeelding "i_NL.IMRO.0531.bp37Wittelocaties-3001_0006.png"

Afbeelding 2.6: uitsnede Ruimtelijke Plannen, locatie 3

afbeelding "i_NL.IMRO.0531.bp37Wittelocaties-3001_0007.png"

Afbeelding 2.7: street view locatie 3 (bron: GoogleMaps)

2.3.2 Toegekende bestemming(en)

De gehele locatie krijgt de enkelbestemming 'Verkeer' met een dubbelbestemming 'Archeologie'. De twee leidingen die de locatie doorkruisen worden als dubbelbestemming opgenomen. Het betreft een gasleiding en een rioolleiding. Tevens geldt voor de gehele locatie de 'Geluidzone - Industrie'. De toegekende bestemmingen zijn weergegeven op de verbeelding die als Bijlage 1 is opgenomen.

2.4 Locatie 4. Driehoekje onder Sophiapolder

2.4.1 Huidige situatie

Locatie 4 ligt direct onder de Sophiapolder en grenst aan de oostkant aan de gemeente Papendrecht. De locatie grenst aan de noordkant aan het bestemmingsplan 'Sophiapolder' (2013) en aan de westzijde aan het bestemmingsplan 'Veersedijk' (2014). De gebiedsaanduiding 'Geluidszone - Industrie', afkomstig uit het bestemmingsplan 'Parapluherziening geluid scheepswerf Niessen', overlapt een groot deel met de locatie. Het richtinggevend bestemmingsplan is 'Sophiapolder' op de gebiedsaanduiding 'Geluidszone - Industrie' na. De gehele locatie bestaat uit water.

afbeelding "i_NL.IMRO.0531.bp37Wittelocaties-3001_0008.png"

Afbeelding 2.8: uitsnede Ruimtelijke Plannen, locatie 4

afbeelding "i_NL.IMRO.0531.bp37Wittelocaties-3001_0009.png"

Afbeelding 2.9: street view locatie 4 (bron: GoogleMaps)

2.4.2 Toegekende bestemming(en)

De locatie bestaat uit water en is ook als zodanig bestemd. Tevens zijn de dubbelbestemmingen 'Archeologie' en 'Waterstaat - Waterhuishoudkundige en waterstaatkundige functie' opgenomen. Ook geldt voor een groot gedeelte van locatie 4, zoals in paragraaf 2.4.1 aangegeven, de gebiedsaanduiding 'Geluidszone - Industrie' van bestemmingsplan 'Parapluherziening geluid scheepswerf Niessen'. De toegekende bestemmingen zijn weergegeven op de verbeelding die als Bijlage 1 is opgenomen.

2.5 Locatie 5. Strook tussen Galgenplaat en Sophiapolder

2.5.1 Huidige situatie

Locatie 5 ligt in de Rietbaan, een aftakking van de rivier de Noord (zie afbeelding 2.10 en 2.11). De gehele locatie bestaat uit water. Locatie 5 grenst aan het bestemmingsplan 'Sophiapolder' (aan de oostzijde) en het bestemmingsplan 'Veersedijk' (aan de westzijde). Het richtinggevende bestemmingsplan voor locatie 5 is het bestemmingsplan 'Veersedijk' uit (2014).

afbeelding "i_NL.IMRO.0531.bp37Wittelocaties-3001_0010.png"

Afbeelding 2.10: uitsnede Ruimtelijke Plannen, locatie 5

afbeelding "i_NL.IMRO.0531.bp37Wittelocaties-3001_0011.png"

Afbeelding 2.11: street view locatie 5 (bron: GoogleMaps)

2.5.2 Toegekende bestemming(en)

De enkelbestemming 'Water' is voor deze locatie opgenomen. Tevens zijn de dubbelbestemmingen 'Waterstaat - Waterhuishoudkundige en waterstaatkundige functie' en 'Archeologie' opgenomen. De toegekende bestemmingen zijn weergegeven op de verbeelding die als Bijlage 1 is opgenomen.

2.6 Locatie 6. Strook tussen Galgenplaat en Sophiapolder - gasleiding

2.6.1 Huidige situatie

Net als locatie 5 bevindt locatie 6 zich in de watergang de Rietbaan. De locatie grenst aan de westzijde aan het bestemmingsplan 'Veersedijk' en aan de oostzijde aan het bestemmingsplan 'Sophiapolder'. Het bestemmingsplan 'Veersedijk' is richtinggevend.

afbeelding "i_NL.IMRO.0531.bp37Wittelocaties-3001_0012.png"

Afbeelding 2.12: uitsnede Ruimtelijke Plannen, locatie 6

afbeelding "i_NL.IMRO.0531.bp37Wittelocaties-3001_0013.png"

Afbeelding 2.13: satellietfoto locatie 6 (bron: GoogleMaps)

2.6.2 Toegekende bestemming(en)

De gehele locatie heeft een enkelbestemming 'Water' met een dubbelbestemming 'Archeologie' en dubbelbestemming 'Waterstaat - Waterhuishoudkundige en waterstaatkundige functie' gekregen. Door locatie 6 loopt een gasleiding die als zodanig bestemd is (zoals in bestemmingsplan 'Sophiapolder'). De bestemming van deze leiding en de dubbelbestemming 'Waarde - Ecologie' zijn doorgetrokken. Daarnaast is ook de gebiedsaanduiding 'Geluidzone - Industrie' opgenomen. De toegekende bestemmingen zijn weergegeven op de verbeelding die als Bijlage 1 is opgenomen.

2.7 Locatie 7. Strook tussen Galgenplaat, Sophiapolder en Antoniapolder

2.7.1 Huidige situatie

Locatie 7 ligt in de Rietbaan en bestaat geheel uit water. De locatie grenst aan 3 bestemmingsplannen, namelijk; Sophiapolder, Veersedijk en Bedrijventerrein Antoniapolder plus. Tevens valt locatie 7 geheel onder het bestemmingsplan 'Parapluherziening Geluid Aan de Noord - Hendrik-Ido-Ambacht'. Bestemmingsplan 'Veersedijk' is richtinggevend voor het bestemmen van deze locatie. Met uitzondering van de gebiedsaanduiding 'Geluidszone - Industrie' en bestemming 'Overige zone - Gezoneerd industrieterrein'. Deze zijn overgenomen uit het bestemmingsplan 'Parapluherziening Geluid Aan de Noord - Hendrik-Ido-Ambacht'.

afbeelding "i_NL.IMRO.0531.bp37Wittelocaties-3001_0014.png"

Afbeelding 2.14: uitsnede Ruimtelijke Plannen, locatie 7

afbeelding "i_NL.IMRO.0531.bp37Wittelocaties-3001_0015.png"

Afbeelding 2.15: satellietfoto locatie 7 (bron: GoogleMaps)

2.7.2 Toegekende bestemming(en)

Voor de locatie is de enkelbestemming 'Water' opgenomen. Ook de dubbelbestemmingen 'Waterstaat - Waterhuishoudkundige en waterstaatkundige functie' en 'Archeologie' zijn voor de gehele locatie opgenomen. Tevens zijn voor delen van de locatie de gebiedsaanduiding 'Geluidzone-industrie' en de gebiedsaanduiding 'Overige zone - Gezoneerd industrieterrein' opgenomen. De toegekende bestemmingen zijn weergegeven op de verbeelding die als Bijlage 1 is opgenomen.

2.8 Locatie 8. Veersedijk

2.8.1 Huidige situatie

Gebied 8 betreft een deel van de rijweg van de Veersedijk. Het grenst aan het bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Antoniapolder plus' (2013) en aan het bestemmingsplan 'De Volgerlanden - Oost' (2011). Tevens valt het bestemmingsplan 'Parapluherziening Geluid Aan de Noord - Hendrik-Ido-Ambacht' over het gehele gebied. Het bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Antoniapolder plus' (2013) is richtinggevend.

afbeelding "i_NL.IMRO.0531.bp37Wittelocaties-3001_0016.png"

Afbeelding 2.16: uitsnede Ruimtelijke Plannen, locatie 8

afbeelding "i_NL.IMRO.0531.bp37Wittelocaties-3001_0017.png"

Afbeelding 2.17: street view locatie 8 (bron: GoogleMaps)

2.8.2 Toegekende bestemming(en)

Doordat deze locatie bestaat uit een weg (Veersedijk) is de gehele locatie in dit bestemmingsplan bestemd als enkelbestemming 'Verkeer'. De locatie is grotendeels onderdeel van een waterkering. Voor dit deel is de dubbelbestemming 'Waterstaat - Waterkering' opgenomen. Tevens is voor de gehele locatie de dubbelbestemming 'Archeologie' opgenomen. Uit bestemmingsplan 'Parapluherziening Geluid Aan de Noord - Hendrik-Ido-Ambacht' zijn de gebiedsaanduiding 'Geluidszone - Industrie' en bestemming 'Overige zone - Gezoneerd industrieterrein' overgenomen. De toegekende bestemmingen zijn weergegeven op de verbeelding die als Bijlage 1 is opgenomen.

2.9 Locatie 9. Rotonde Antoniuslaan

2.9.1 Huidige situatie

Locatie 9 beslaat een deel van de rotonde aan de Antoniuslaan, Hoge Kade en Burgemeester Jonkerkade. De locatie grenst aan het bestemmingsplannen 'Centrum' (2012) en aan het bestemmingsplan 'Krommeweg - De Sandeling' (2011). Het bestemmingplan 'Centrum' (2012) of 'Krommeweg - De Sandeling' is richtinggevend voor het bestemmen van deze locatie.

afbeelding "i_NL.IMRO.0531.bp37Wittelocaties-3001_0018.png"

Afbeelding 2.18: uitsnede Ruimtelijke Plannen, locatie 9

afbeelding "i_NL.IMRO.0531.bp37Wittelocaties-3001_0019.png"

Afbeelding 2.19: street view locatie 9 (bron: GoogleMaps)

2.9.2 Toegekende bestemming(en)

De enkelbestemming 'Verkeer' is toegekend aan de gehele locatie. Tevens is de dubbelbestemming 'Archeologie 2' opgenomen. Ook ligt er binnen de locatie een waterleiding, waarvoor een dubbelbestemming 'Leiding - Water' is opgenomen, en is er een dubbelbestemming 'Waterstaat' opgenomen. De toegekende bestemmingen zijn weergegeven op de verbeelding die als Bijlage 1 is opgenomen.

2.10 Locatie 10. Ambachtsezoom

2.10.1 Huidige situatie

Aan de Ambachtsezoom ligt locatie 10. Deze locatie grenst aan het bestemmingsplan 'Bedrijvenpark Ambachtsezoom' (2016) en het bestemmingsplan 'Krommeweg - De Sandeling' (2011). Het tweede bestemmingsplan is richtinggevend voor het bestemmen van deze locatie.

afbeelding "i_NL.IMRO.0531.bp37Wittelocaties-3001_0020.png"

Afbeelding 2.20: uitsnede Ruimtelijke Plannen, locatie 10

afbeelding "i_NL.IMRO.0531.bp37Wittelocaties-3001_0021.png"

Afbeelding 2.21: street view locatie 10 (bron: GoogleMaps)

2.10.2 Toegekende bestemming(en)

Voor locatie 10 is ervoor gekozen om de bestemming 'Verkeer - Verblijfsgebied' van het bestemmingsplan 'Krommeweg - De Sandeling' door te trekken over deze locatie. De toegekende bestemmingen zijn weergegeven op de verbeelding die als Bijlage 1 is opgenomen.

2.11 Locatie 11. De Waal bij viaduct

2.11.1 Huidige situatie

Locatie 11 ligt aan de gemeentegrens met de gemeente Ridderkerk. Deze locatie ligt deels in de Waal dichtbij het viaduct waar de A16 de rivier oversteekt (zie afbeelding 2.23). De locatie ligt op de grens van land en water en bestaat gedeeltelijk uit land met bomen en voor de rest uit water. De locatie grenst ten zuiden aan het bestemmingsplan 'Landelijk gebied Sandelingen - Ambacht' van de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht en ten noorden aan het bestemmingsplan 'Buitengebied' van de gemeente Ridderkerk. Geen van beide plannen is richtinggevend voor de gehele locatie. Voor het bestemmen van deze locatie wordt aangesloten op beide bestemmingplannen. Voor de bestemming 'Natuur' wordt aangesloten op het bestemmingsplan 'Buitengebied' van de gemeente Ridderkerk. Voor de bestemming 'Water' wordt aangesloten op het bestemmingsplan 'Landelijk gebied Sandelingen – Ambacht' van de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht.

afbeelding "i_NL.IMRO.0531.bp37Wittelocaties-3001_0022.png"

Afbeelding 2.22: uitsnede Ruimtelijke Plannen, locatie 11

afbeelding "i_NL.IMRO.0531.bp37Wittelocaties-3001_0023.png"

Afbeelding 2.23: satellietfoto locatie 11 (bron: GoogleMaps)

2.11.2 Toegekende bestemming(en)

Voor het toekennen van bestemmingen op deze locatie is het van belang om zo dicht mogelijk bij de werkelijke situatie te blijven. De oeverlijn is overgenomen zoals die in de werkelijke situatie voorkomt. Hierbij heeft het land de bestemming 'Natuur' gekregen en de rest van de locatie de bestemming 'Water'. Tevens is de dubbelbestemming 'Archeologie' voor de gehele locatie opgenomen. De toegekende bestemmingen zijn weergegeven op de verbeelding die als Bijlage 1 is opgenomen.

2.12 Locatie 12A. Langs de Waal (A)

2.12.1 Huidige situatie

Locatie 12A bestaat uit een klein stuk agrarisch grondgebied langs de Waal. Op afbeelding 2.24 is deze locatie net te zien (tussen gebied 11 en 12B). Deze locatie grenst ten zuiden aan het bestemmingsplan 'Landelijk gebied Sandelingen - Ambacht' van de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht en ten noorden aan het bestemmingsplan 'Buitengebied' van gemeente Ridderkerk. Het bestemmingplan 'Buitengebied' is richtinggevend voor het bestemmen van deze locatie.

afbeelding "i_NL.IMRO.0531.bp37Wittelocaties-3001_0024.png"

Afbeelding 2.24: uitsnede Ruimtelijke Plannen, locatie 12A

afbeelding "i_NL.IMRO.0531.bp37Wittelocaties-3001_0025.png"

Afbeelding 2.25: satellietfoto locatie 12A (bron: GoogleMaps)

2.12.2 Toegekende bestemming(en)

De gronden hebben de enkelbestemming 'Agrarisch' gekregen. Tevens is de dubbelbestemming 'Archeologie' opgenomen voor de gehele planlocatie. De toegekende bestemmingen zijn weergegeven op de verbeelding die als Bijlage 1 is opgenomen.

2.13 Locatie 12B. Langs de Waal (B)

2.13.1 Huidige situatie

Locatie 12B ligt aan de rand van de Waal, tegen de gemeentegrens met Ridderkerk. Deze locatie heeft verschillende functies. In het midden van de locatie liggen huizen met tuinen. Ten westen hiervan liggen agrarische gronden en ten oosten van de locatie ligt manege Waalzicht. Voor de locatie van de manege is een principeplan voor het ontwikkelen van woningen ingediend. Het plan is inmiddels door het gemeentebestuur van Ridderkerk goedgekeurd. De locatie grenst ten zuiden aan het bestemmingsplan 'Landelijk gebied Sandelingen - Ambacht' van de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht en ten noorden aan het bestemmingsplan 'Buitengebied' van gemeente Ridderkerk. Bij het bestemmen van deze locatie wordt aangesloten op het bestemmingsplan 'Buitengebied' en op de toekomstige bestemmingen die voortkomen uit het principeplan voor woningbouw.

afbeelding "i_NL.IMRO.0531.bp37Wittelocaties-3001_0026.png"

Afbeelding 2.26: uitsnede Ruimtelijke Plannen, locatie 12B

afbeelding "i_NL.IMRO.0531.bp37Wittelocaties-3001_0027.png"

Afbeelding 2.27: satellietfoto locatie 12B (bron: GoogleMaps)

2.13.2 Toegekende bestemming(en)

De gronden hebben een bestemming gekregen die zo dicht mogelijk bij de werkelijke situatie ligt. De agrarische gronden hebben de enkelbestemming 'Agrarisch' gekregen. Dit is gedaan door de randen van de percelen tot de Waal door te trekken. De enkelbestemming 'Tuin' is opgenomen voor de gronden die horen bij de perceelgronden van de woningen en die al als tuin worden gebruikt. Omdat het perceel van de manege ontwikkeld gaat worden, is vooruitlopend op dit plan een stukje van dit perceel bestemd als 'Groen'. Tevens heeft de gehele locatie een dubbelbestemming 'Archeologie' toegekend gekregen. De toegekende bestemmingen zijn weergegeven op de verbeelding die als Bijlage 1 is opgenomen.

2.14 Locatie 13. Langs de Waal (C)

2.14.1 Huidige situatie

Locatie 13 ligt direct naast locatie 12. Het gebied ligt langs de Waal tegen de gemeentegrens van Ridderkerk aan. Direct ten noorden van de locatie ligt manege Waalzicht. De gronden om de gebouwen van de manege behoren bij de manege. Locatie 13 hoort hier ook bij. Voor de locatie van de manege is een principeplan voor het ontwikkelen van woningen ingediend. Het plan is inmiddels door het gemeentebestuur van Ridderkerk goedgekeurd. Deze locatie grenst ten zuiden aan het bestemmingsplan 'Landelijk gebied Sandelingen - Ambacht' van de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht en ten noorden aan het bestemmingsplan 'Buitengebied' van de gemeente Ridderkerk. Met het plan wordt aangesloten op de toekomstige bestemmingen die voortkomen uit het principeplan voor woningbouw.

 

afbeelding "i_NL.IMRO.0531.bp37Wittelocaties-3001_0028.png"

Afbeelding 2.28: uitsnede Ruimtelijke Plannen, locatie 13

afbeelding "i_NL.IMRO.0531.bp37Wittelocaties-3001_0029.png"

Afbeelding 2.29: satellietfoto locatie 13 (bron: GoogleMaps)

2.14.2 Toegekende bestemming(en)

Omdat het perceel van de manege ontwikkeld gaat worden voor woningbouw, is vooruitlopend op dit plan het perceel van de manege bestemd als 'Tuin'. Tevens is de dubbelbestemming 'Archeologie' opgenomen voor bijna de gehele planlocatie. Het oostelijke puntje van de locatie valt buiten het perceel van de manege. Voor dit klein stukje is dan ook de enkelbestemming 'Agrarisch' opgenomen. De toegekende bestemmingen zijn weergegeven op de verbeelding die als Bijlage 1 is opgenomen.

2.15 Locatie 14. Langs de Waal (D)

2.15.1 Huidige situatie

Locatie 14 bestaat uit een klein stuk grondgebied tussen de vroegere kas en de Waal. Op afbeelding 2.30 is deze locatie niet te zien doordat de begrenzingslijnen van de aangrenzende bestemmingsplannen eroverheen liggen. Deze locatie grenst ten zuiden aan het bestemmingsplan 'Landelijk gebied Sandelingen - Ambacht' van de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht en ten noorden aan het bestemmingsplan 'Pruimendijk RvR tussen 180 en 184' van de gemeente Ridderkerk. Het bestemmingplan 'Pruimendijk RvR tussen 180 en 184' is richtinggevend voor het bestemmen van deze locatie. Met dit bestemmingsplan wordt de bestaande kas gesaneerd en vervangen door een woning.

afbeelding "i_NL.IMRO.0531.bp37Wittelocaties-3001_0030.png" Afbeelding 2.30: uitsnede Ruimtelijke Plannen, locatie 14

afbeelding "i_NL.IMRO.0531.bp37Wittelocaties-3001_0031.png"

Afbeelding 2.31: satellietfoto locatie 14 (bron: GoogleMaps)

2.15.2 Toegekende bestemming(en)

Voor de gehele locatie zijn de enkelbestemming 'Agrarisch' en dubbelbestemming 'Archeologie' opgenomen. De toegekende bestemmingen zijn weergegeven op de verbeelding die als Bijlage 1 is opgenomen.

2.16 Locatie 15. Langs de Waal (E)

2.16.1 Huidige situatie

Locatie 15 is een langgerekt perceel langs de Waal. Het grootste stuk grond wordt gebruikt als tuin voor de woningen die langs het water staan. De oostelijke rand van het perceel wordt gebruikt als weiland en bij de westelijke rand staat een kas. De locatie grenst ten zuiden aan het bestemmingsplan 'Landelijk gebied Sandelingen - Ambacht' van de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht en ten noorden aan het bestemmingsplan 'Buitengebied' van de gemeente Ridderkerk. Het bestemmingsplan 'Buitengebied' is richtinggevend voor het bestemmen van deze locatie, met uitzondering van de bestemming 'Waterstaat-Waterkering', welke uit bestemmingsplan 'Landelijk gebied Sandelingen - Ambacht' wordt overgenomen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0531.bp37Wittelocaties-3001_0032.png"

Afbeelding 2.32: uitsnede Ruimtelijke Plannen, locatie 15

afbeelding "i_NL.IMRO.0531.bp37Wittelocaties-3001_0033.png"

Afbeelding 2.33: satellietfoto locatie 15 (bron: GoogleMaps)

2.16.2 Toegekende bestemming(en)

De bestemmingen ten noorden van deze locatie worden doorgetrokken tot de oeverlijn van de Waal. Dit betekent dat locatie 15 de enkelbestemmingen 'Agrarisch' en 'Tuin' hebben gekregen. Een deel van de locatie is onderdeel van een waterkering. Dit deel heeft dan ook de dubbelbestemming 'Waterstaat - Waterkering' gekregen (zoals bestemd is in bestemmingsplan 'Landelijk gebied Sandelingen - Ambacht'). Tevens is op locatie 15 ook de dubbelbestemming 'Archeologie' opgenomen. De toegekende bestemmingen zijn weergegeven op de verbeelding die als Bijlage 1 is opgenomen.

Hoofdstuk 3 Uitvoerbaarheid

3.1 Economische uitvoerbaarheid

Bij het opstellen van een bestemmingsplan dient op grond van artikel 3.1.6, eerste lid, sub f van het Besluit ruimtelijke ordening onderzoek plaats te vinden naar de economische uitvoerbaarheid van het plan. Echter, er vinden geen ruimtelijke ingrepen plaats. Derhalve is een onderbouwing van de economische uitvoerbaarheid niet nodig. Daarbij wordt het opstellen van het bestemmingsplan geïnitieerd door de gemeente.

3.2 Maatschappelijke uitvoerbaarheid

Met dit bestemmingsplan worden geen ruimtelijke ingrepen mogelijk gemaakt. Tevens is in het kader van de bestemmingsplanprocedure de mogelijkheid geboden om zienswijzen in te dienen (zie Hoofdstuk 5). Daarmee wordt de maatschappelijke uitvoerbaarheid van het plan voldoende gewaarborgd geacht.

3.3 Handhavingsaspecten

Het bestemmingsplan is bindend voor zowel de overheid als de burger. De primaire verantwoordelijkheid voor controle en handhaving ligt bij de gemeente. Handhaving kan worden omschreven als elke handeling die erop gericht is de naleving van regelgeving te bevorderen of een overtreding te beëindigen.

Om te voorkomen dat onduidelijkheden ontstaan bij het interpreteren van de regels uit dit bestemmingsplan (wat eventueel tot handhavingssituaties zou kunnen leiden), zijn de gronden bij het opstellen van dit bestemmingsplan vrij gedetailleerd bestemd. Binnen de bestemmingen is weinig flexibiliteit, veel rechtszekerheid en daarmee weinig kans op interpretatieverschillen. Ook zijn de verbeelding, de regels en de toelichting zodanig op elkaar afgestemd dat interpretatieproblemen en problemen met betrekking tot de uitvoering zo veel mogelijk worden voorkomen.

Hoofdstuk 4 Juridische toelichting

4.1 Algemeen

Het juridisch bindende gedeelte van het bestemmingsplan bestaat uit de verbeelding en de regels. De regels zijn gerelateerd aan de verbeelding, zodat de verbeelding en regels te allen tijde in onderlinge samenhang dienen te worden bezien en toegepast.

Verbeelding

De verbeelding heeft een ondersteunende rol voor toepassing van de regels alsmede de functie van visualisering van de bestemmingen. Op de verbeelding hebben alle gronden binnen het plangebied een bestemming gekregen. Binnen een bestemming kunnen nadere aanduidingen zijn aangegeven. Deze aanduidingen hebben slechts juridische betekenis indien, en voor zover, deze in de regels daaraan wordt gegeven. Soms heeft een aanduiding juridisch gezien geen enkele betekenis en is deze uitsluitend op de verbeelding aangegeven ten behoeve van de leesbaarheid van de kaart (bijvoorbeeld topografische gegevens). De verbeelding vormt samen met de regels het voor de burgers en overheid bindende deel van het bestemmingsplan.

Regels

De regels bevatten het juridisch instrumentarium voor het regelen van het gebruik van de gronden, bepalingen omtrent de toegelaten bebouwing, regelingen betreffende het gebruik van aanwezige en/of op te richten bouwwerken. De regels zijn onderverdeeld in meerdere hoofdstukken. Per hoofdstuk zullen de diverse bepalingen artikelsgewijs worden besproken.

Toelichting

De toelichting heeft géén bindende werking; de toelichting maakt juridisch ook geen onderdeel uit van het bestemmingsplan, maar heeft wel een belangrijke functie bij de weergave en onderbouwing van het plan en ook bij de uitleg van bepaalde bestemmingen en regels. Door de grote flexibiliteit, of beter vrijheid in de regels, kan de rechtszekerheid van belanghebbenden in het gedrang komen. In de toelichting dienen derhalve duidelijk de beleidsintenties te worden aangegeven met betrekking tot het toekomstig grondgebruik. De toelichting heeft echter géén rechtstreeks burgers bindende werking.

4.2 Regels

De regels bestaan uit vier hoofdstukken:

  • Inleidende regels (hoofdstuk 1)
  • Bestemmingsregels (hoofdstuk 2)
  • Algemene regels (hoofdstuk 3)
  • Overgangs- en slotregels (hoofdstuk 4)

Het plan is opgesteld op basis van de digitaliserings- en standaardiseringsvereisten, versie 2012 (IMRO en SVBP 2012, inclusief de wijzigingen van december 2013). Vigerende omliggende plannen hebben als basis gediend voor dit bestemmingsplan. Hierna wordt een korte toelichting gegeven op de in het plan voorkomende bestemmingen.

Hoofdstuk 1 Inleidende regels

In dit hoofdstuk is een aantal begrippen verklaard dat wordt gebruikt in de regels. Dit voorkomt dat er bij de uitvoering van het plan onduidelijkheden ontstaan over de uitleg van bepaalde regelingen. Daarnaast is het artikel "Wijze van meten” opgenomen waarin bepaald is hoe de voorgeschreven maatvoering in het plan gemeten moet worden.

Hoofdstuk 2 Bestemmingsregels

In dit hoofdstuk zijn de in het plan voorkomende bestemmingen geregeld. In ieder artikel is per bestemming bepaald welk gebruik van de gronden is toegestaan en welke bouwregels er gelden. Tevens zijn, waar mogelijk, flexibiliteitsbepalingen opgenomen. In dit hoofdstuk komen de volgende artikelen voor:

Agrarisch

De agrarische gronden langs de Waal zijn bestemd tot ‘Agrarisch’.

Groen

Kenmerkende groenstroken hebben de bestemming 'Groen'. Binnen deze bestemming zijn beplanting, geluidwerende voorzieningen, voet- en fietspaden, in - en uitritten naar aangrenzende percelen, (ondergrondse) voorzieningen voor afvalinzameling, kunstuitingen, bermen en water toegestaan.

Natuur

De voor 'Natuur' aangewezen gronden zijn bestemd voor behoud, herstel en ontwikkeling van de aan de bossen, grienden, rietlanden en oever- en watervegetaties eigen zijnde natuur- en landschapswaarden. Tevens is natuur bestemd voor extensieve dagrecreatie met wandel-, fiets- en ruiterpaden.

Tuin

De tuinen van de woningen langs de Waal zijn bestemd tot ‘Tuin’. Binnen deze bestemming zijn in- en uitritten en parkeervoorzieningen toegestaan.

Verkeer

De voor ‘Verkeer’ aangewezen gronden zijn bestemd voor wegen met ten hoogste 2 x 1 doorgaande rijstrook, alsmede opstelstroken, busstroken, voet- en fietspaden. De bij deze bestemming behorende voorzieningen, zoals voorzieningen die verkeersgeluid weren, groen, parkeervoorzieningen, nutsvoorzieningen, reclame-uitingen en water, maken onderdeel uit van de bestemming.

Verkeer - Verblijfsgebied

De voor ‘Verkeer - Verblijfsgebied’ aangewezen gronden zijn bestemd voor verblijfsgebied met een functie voor ontsluiting, verblijf en verplaatsing ten dienste van de aangrenzende bestemming.

Water

De voor ‘Water’ aangewezen gronden zijn bestemd voor water voor de waterhuishouding en

sierwater.

Dubbelbestemming : Archeologie

De voor 'Waarde - Archeologie' aangewezen gronden zijn - behalve voor de andere aldaar geldende bestemming(en) - tevens bestemd voor de bescherming en veiligstelling van archeologische waarden.

Dubbelbestemming : Archeologie 2

De voor 'Waarde - Archeologie 2' aangewezen gronden zijn - behalve voor de andere aldaar geldende bestemming(en) - tevens bestemd voor de bescherming en veiligstelling van archeologische waarden.

Dubbelbestemming: Ecologie

Deze bestemming is gelegd op de gronden van de provinciale ecologische verbindingszone nr. 70.

Dubbelbestemming: Leidingen

De in sommige gebieden lopende kabels en leiding zijn, indien planologisch relevant, in het bestemmingsplan opgenomen met de dubbelbestemming ‘Leiding’. Daarbij zijn de volgende dubbelbestemming onderscheiden:

  • “Leiding – Gas”;
  • “Leiding – Riool”;
  • “Leiding – Water”.

De hiertoe aangewezen gronden zijn, aanvullend op de onderliggende bestemmingen, ook bestemd voor deze ondergrondse leidingen, het beheer en onderhoud van de leiding, alsmede de bescherming van het woon- en leefklimaat in verband met de leiding. Op de bestemming zijn uitsluitend bouwwerken, geen gebouwen zijnde toegestaan ten dienste van de bestemming.

Dubbelbestemming: Waterstaat

De voor "Waterstaat" aangewezen gronden zijn behalve voor de andere aldaar geldende bestemming(en) tevens bestemd voor waterstaatkundige voorzieningen.

Dubbelbestemming: Waterstaat - Waterhuishoudkundige en waterstaatkundige functie

Deze dubbelbestemming ligt op het water rondom de Sophiapolder, omdat er sprake is van buitendijks gebied en de Sophiapolder naast natuur mede is bedoeld voor de afvoer en berging van water, ijs en sediment, is over het gebied deze dubbelbestemming gelegd. Daarmee wordt duidelijk gemaakt dat er ook een ander belang is dan alleen het inrichten als natuurgebied.

Dubbelbestemming: Waterstaat - waterkering

De dubbelbestemming 'Waterstaat – Waterkering' is opgenomen voor de beschermingszone van de waterkering langs de Waal. Bouwwerken binnen deze dubbelbestemming mogen slechts worden opgericht, indien de belangen van de waterstaatkundige voorziening dat toelaat.

Hoofdstuk 3 Algemene regels

Hoofdstuk 3 Algemene aanduidingsregels

In dit hoofdstuk worden de aanduidingen die voorkomen binnen de 15 locaties benoemd. Daarbij zijn de volgende aanduidingen onderscheiden:

  • Geluidzone - industrie
  • Overige zone - gezoneerd industrieterrein
  • Veiligheidszone - lpg
  • Veiligheidszone - vervoer gevaarlijke stoffen

Hoofdstuk 4 Overgangs- en slotregels

In het overgangsrecht is een regeling opgenomen voor bebouwing en gebruik dat al bestond bij het opstellen van het plan, maar dat strijdig is met de opgenomen regeling. Onder bepaalde voorwaarden mag deze strijdige bebouwing en/of strijdig gebruik worden voortgezet of gewijzigd. In de slotregel is de officiële naam van het plan bepaald. Onder deze naam kan het bestemmingsplan worden aangehaald.

4.3 Geometrische plaatsbepaling

Voor het verbeelden van de geometrisch bepaalde bestemmingen is een ondergrond gebruikt uit de Grootschalige Basiskaart van Nederland (GBKN). Dit bestand is opgebouwd in coördinaten in het stelsel van de Rijksdriehoeksmeting, of kortweg Rijksdriehoekscoördinaten (ook wel: RD-coördinaten). Dit zijn de coördinaten die in Nederland worden gebruikt als grondslag voor onder meer geografische aanduidingen, waarbij de exacte locatie van een gebied wordt vastgelegd. In het plan is met behulp van lijnen, coderingen en arceringen aan gronden een bepaalde bestemming toegekend. Binnen een bestemmingsvlak zijn met aanduidingen nadere regels aangegeven. Op een afdruk van de geometrische plaatsbepaling, de verbeelding, zijn alle bestemmingen en aanduidingen naast elkaar zichtbaar.

Hoofdstuk 5 Procedure

5.1 Voorbereidingsfase

5.1.1 Vooraankondiging

Op grond van artikel 1.3.1 van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) dient voorafgaand aan een procedure van een bestemmingsplan, waarin een ruimtelijke ontwikkeling wordt gefaciliteerd, een vooraankondiging te worden gepubliceerd waarin de gemeente aangeeft een bestemmingsplan voor te bereiden. De vooraankondiging is op 21 november 2018 gepubliceerd.

5.1.2 Overleg

Conform artikel 3.1.1 van het Bro dienen burgemeester en wethouders bij de voorbereiding van een bestemmingsplan overleg te plegen met de wettelijke overlegpartners. In dat kader is aan hen het conceptontwerpbestemmingsplan voor advies toegezonden. De wettelijke overlegpartners betreffen in dit geval de gemeente Ridderkerk, de provincie Zuid Holland en het Waterschap Hollandse Delta. De reactie van de gemeente Ridderkerk is in het plan verwerkt. De provincie Zuid Holland en het Waterschap Hollandse Delta hebben geen op- of aanmerkingen gemaakt.

5.1.3 Inspraak

Op grond van de Wet ruimtelijke ordening is inspraak mogelijk, dit is echter niet verplicht. De gemeente kan op basis van haar gemeentelijke inspraakverordening beslissen het bestemmingsplan voor inspraak vrij te geven. Besloten is om in dit geval geen inspraakprocedure te voeren, eventuele reacties kunnen ten tijde van de ter inzage legging van het ontwerpbestemmingsplan worden ingediend in de vorm van zienswijzen.

5.2 Ontwerpfase

Op de voorbereiding van een bestemmingsplan is artikel 3.8 Wro (gelezen in samenhang met afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht) van toepassing. De kennisgeving van het ontwerpbesluit tot vaststelling van het bestemmingsplan moet in de Staatscourant worden geplaatst en dient - met de inwerkingtreding van de Wet ruimtelijke ordening - ook via elektronische weg te geschieden.

Het ontwerpbestemmingsplan is gedurende 6 weken ter inzage gelegd en tevens langs elektronische weg beschikbaar gesteld. Gedurende de termijn van terinzagelegging heeft een ieder schriftelijk en/of mondeling zienswijzen kenbaar kunnen maken. Tijdens de ter inzagelegging is door de Gasunie een zienswijze ingediend. Deze zienswijze heeft tot aanpassingen van het bestemmingsplan geleid. De zienswijze van de Gasunie is in de Nota van zienswijzen (zie Bijlage 2) samengevat en beantwoord.

5.3 Vaststellingsfase

Het bestemmingsplan zal binnen 12 weken na terinzagelegging door de gemeenteraad worden vastgesteld. Het vaststellingsbesluit en het bestemmingsplan worden vervolgens voor zes weken ter inzage gelegd. Gedurende de ter inzagelegging kan beroep tegen het plan worden ingesteld bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Dit kan uitsluitend wanneer ook een zienswijze tegen het ontwerp is ingediend of tegen die onderdelen die de gemeenteraad gewijzigd heeft vastgesteld.