direct naar inhoud van 4.7 Waterhuishouding
Plan: Ravense Hoek
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0530.BPRavenseHoek2012-vg01

4.7 Waterhuishouding

Huidige waterhuishouding

Waterkeringen

Het plangebied wordt aan de zuidkant begrensd door het Kanaal door Voorne. Dit kanaal heeft een waterkering welke in het bestemmingsplan is opgenomen. De exacte ligging van de waterkering is op de plankaart aangegeven met de dubbelbestemming 'Waterstaat - Waterkering'. De waterkering heeft de status van secundaire waterkering.

Oppervlaktewatersysteem

Het oppervlaktewatersysteem in de plangebied is opgedeeld in twee delen: een noordelijk deel en een zuidelijk deel. Het zuidelijke en oudste deel van de wijk heeft een eigen streefpeil van -2,10 m NAP. Dit peil wordt in stand gehouden met behulp van een geautomatiseerde stuw in de grote vijver in het centrale park en twee schotbalkstuwen in de sloten aan weerszijde van de wijk. Het noordelijke deel van de wijk ligt in peilgebied Nieuwenhoorn-West met een streefpeil van -2,40 m NAP. Beide watersystemen wateren af op de hoofdwatergang die van west naar oost door de wijk loopt. De hoofdwatergang watert in oostelijke richting af, naar gemaal Trouw. Bij gemaal Trouw wordt het oppervlaktewater uitgeslagen op het Kanaal door Voorne.

Waterkwaliteit

Met betrekking tot de biologische en chemische kwaliteit van het oppervlaktewater zijn er voor Ravense Hoek geen actuele meetgegevens beschikbaar. De bemonsteringspunten zoals opgenomen in de watervisie liggen buiten het plangebied.

Grondwater

Het chloridengehalte van het ondiepe grondwater ligt tussen de 1.000-2.000 mg/l. De gemeente heeft in 2011 een verkennend grondwateronderzoek voor de gehele gemeente laten uitvoeren ('Systeemanalyse grondwater en grondwatermeetnet Hellevoetsluis', april 2011). Het onderzoek bestond uit een analyse van bekende gegevens over de ondergrond en een bevolkingsenquête naar de ervaringen met (grond)wateroverlast.

Het gebied kent een relatief grote drooglegging. Ondanks deze drooglegging kunnen er toch klachten optreden. Uit de enquête blijkt dat er vooral klachten zijn over natte kruipruimtes, tuinen en eenmaal over een natte fundering. De klachten worden mogelijk veroorzaakt door de beperkte hoeveelheid openbaar groen in de wijk en de veelal bestrate tuinen. In het noordelijk deel komen vooral klachten van natte kruipruimtes voor. De oorzaak ligt waarschijnlijk in het feit dat veel eigenaren van vrije kavels geen drainage hebben opgenomen tijdens de bouw.

Afvalwaterketen

De wijk Ravense Hoek is opgedeeld in twee bemalingsgebieden, het gebied ten zuiden van de watergang die dwars door het plangebied loopt en het gebied ten noorden daarvan. Beide gebieden hebben voor het overgrote gedeelte een gescheiden stelsel. Voor de wijkontsluitingswegen zijn er een verbeterd-gescheiden stelsels aangelegd. Het noordelijk gebied voert via een gemaal met persleiding af naar het gemaal in zuidelijk deel. Dit gemaal voert via een persleiding af via Kickersbloem naar de RWZI. Het zuidelijk gebied ontvangt uit het oostelijke poldergebied het vuilwater via drukrioleringsgemalen en persleidingen.

Beheer en onderhoud

Het waterschap Hollandse Delta is beheerder van de waterkering, van het oppervlaktewater en van de afvalwaterzuivering. De gemeente is belast met het reguliere onderhoud van het water (schonen, maaien, onderhoud beschoeiing) en is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de riolering.

Aandachtspunten

De aanwezigheid van de waterkering leidt tot gebruiksbeperkingen binnen het plangebied. Binnen de begrenzing van de waterkering is de Keur van het waterschap Hollandse Delta van toepassing. Algemeen geldt dat handelingen in, op- of aan de waterkering verboden zijn tenzij daarvoor door het waterschap een watervergunning is afgegeven. De verbodsbepalingen gelden voor het gebied dat op de plankaart is aangegeven met de dubbelbestemming 'Waterstaat - Waterkering'.

Invloed van het bestemmingsplan op de waterhuishouding en de waterkering

Het bestemmingsplan voorziet niet in nieuwe ontwikkelingen die niet eerder onderbouwd zijn en heeft dan ook geen invloed op het watersysteem, de waterveiligheid en de waterkwaliteit binnen het plangebied.

Wateropgaven en -ambities

  • Voor ruimtelijke ontwikkelingen waarbij het verhard oppervlak toeneemt met 250 m2 of meer, geldt een waterbergingsopgave: de toename van verharding moet gecompenseerd worden door het aanleggen van extra bergingscapaciteit binnen het peil- of plangebied, in de vorm van open water of een gelijkwaardig alternatief. Bij het bepalen van het oppervlakte wordt onderscheid gemaakt tussen bestaand stedelijk gebied en nieuw stedelijk gebied: in bestaand stedelijk gebied geldt een waterbergingsopgave van 10% van de extra verharding, in nieuw stedelijk gebied is dit 10% van het bruto plangebied.
  • Bij nieuwbouw dienen afvalwater en hemelwater binnen de perceelsgrens gescheiden te blijven en gescheiden te wordne aangeboden aan de gemeente. De gemeente onderzoekt per plan de mogelijkheden om de waterstromen gescheiden af te voeren.
  • De gemeentelijke ambitie, zoals verwoord in de Watervisie 2030, voor Ravense Hoek is het realiseren van zelfreinigende schoonwaterbuffers. Hiermee krijgt de matige waterkwaliteit in het de wijk een impuls. Een aandachtspunt hierbij is het voorkomen van bladval en een goede scheiding van vuil- en schoonwaterstromen.

Watertoetsprocedure

In het kader van het wettelijk vooroverleg (Bro artikel 3.1.1 lid 1) is de waterbeheerder om een formele reactie op het voorontwerp gevraagd. De wateradviezen die hieruit naar voren zijn gekomen zijn meegenomen in het ontwerpbestemmingsplan, zie hoofdstuk 8.