Plan: | Buitengebied Hellevoetsluis |
---|---|
Status: | voorontwerp |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0530.BPBuitengebied2011-vo01 |
Huidige waterhuishouding
Het Buitengebied bestaat uit verschillende peilvakken. In figuur 5.2 zijn de peilvakken en streefpeilen weergegeven.
Figuur 5.2 Peilvlakken en streefpeilen
Het oppervlaktewater in de polder aan weerszijden van het kanaal is door middel van stuwen opgedeeld in een aantal peilgebieden (zie figuur B1.3). De streefpeilen variëren tussen NAP -0,5 m in Hellevoetsluis Vesting en NAP -2,4 m in de polders Nieuwenhoorn West en -Oost.
In het gebied ten westen van het Kanaal door Voorne wordt het water afgevoerd via gemaal Trouw. In het gebied ten oosten van het Kanaal door Voorne wordt het water afgevoerd via gemaal Noordermeer. Dit gemaal ligt op enige afstand ten noordoosten van het plangebied. Via inlaatpunt Oostkade/Beekmanbrug kan water vanuit het Haringvliet worden ingelaten in Hellevoetsluis-West. Hellevoetsluis-Oost wordt voorzien van water uit het Haringvliet dat wordt ingelaten bij gemaal Oudenhoorn, juist ten oosten van het plangebied. Via een stelsel van openwaterleidingen wordt het water via een gemaaltje aan de Plattendijk de bebouwde kom van Hellevoetsluis ingepompt, waar het dient als verversing voor het stedelijk water.
In de huidige situatie voldoen alle peilgebieden aan de normen voor wateroverlast. In de beschouwde toekomstige situatie voldoet binnen de gemeente Hellevoetsluis alleen peilgebied 3.04 (Nieuwenhoorn-Oost) niet aan de normen. Voor de grondgebruiksfunctie akkerbouw (inundatienorm 1x per 25 jaar) is in het toekomstscenario berekend dat eens in de 15 jaar wateroverlast optreedt. Het gaat hierbij om percelen aan de Hallinxweg en de Watermanseweg aan de noordoostrand van het peilgebied. Het aanleggen van extra waterberging in dit peilgebied kan de problemen verhelpen. Om te voldoen aan de normen is een hoeveelheid waterberging in de ordegrootte van 2,5 ha noodzakelijk. Een deel van deze oppervlakte wordt gerealiseerd door middel van het aanleggen van flauwe oevertaluds. Tijdens een eerste verkenning van knelpunten is voorts een deel van de polder Nieuw Helvoet, ten westen van de bebouwde kom van Hellevoetsluis, aangemerkt als 'risicogebied wateroverlast'.
Waterkwaliteit
Het water in het buitengebied is zoet rivierwater (Haringvliet). In Polder Nieuwenhoorn vindt oplading van het water met voedingsstoffen en chloride plaats; vermoedelijk als gevolg van (onder andere) kwel.
Grondwater
De gemeente heeft in 2011 een verkennend grondwateronderzoek voor de gehele gemeente laten uitvoeren ('Systeemanalyse grondwater en grondwatermeetnet Hellevoetsluis', april 2011). Het onderzoek bestond uit een analyse van bekende gegevens over de ondergrond en een bevolkingsenquête naar de ervaringen met (grond)wateroverlast.
Uit de uitgevoerde waterenquête blijkt dat een groot deel van de respondenten klachten met betrekking tot het grondwater heeft. Een groot deel van de grondwaterklachten betreft klachten in verband met water dat in de kruipruimte staat. Een groot deel van de respondenten meldt dat dit gedurende het hele jaar of een groot deel daarvan voorkomt. Gelet op de overwegend grote drooglegging in de bebouwde kom is dit opmerkelijk. Op grond van de inventarisatie van de huidige geohydrologische situatie lijken de hoge grondwaterstanden te worden veroorzaakt door gebrekkige werkende drainagesystemen als gevolg van te weinig onderhoud (regelmatig doorspuiten).
Riolering
Het buitengebied wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van drukriolering voor bijna alle panden. Voor een enkel pand wordt gebruik gemaakt van de ontheffing van de aansluitplicht (van de provincie). Deze panden staan op het overzicht aangegeven met een rode cirkel. De woningen van cluster 9, Ravenseweg, moeten nog middels drukriolering aangesloten worden. Dit zal plaatsvinden na het bouwrijpmaken van Kickersbloem III (toekomstig bedrijventerrein). Zoals bovenstaand omschreven loost een aantal delen van het buitengebied op de verschillende bemalingsgebieden. Het westelijke buitengebied, samen met bemalingsgebied S, loost op bemalingsgebied C. Clusters 1 en 28 lozen op het stelsel van buurgemeente Westvoorne. Enkele panden aan de Rijksstraatweg, ter hoogte van cluster 22, lozen op het stelsel van buurgemeente Brielle. Daarnaast prikken verspreid over de gemeente kleinere gebieden in op de vrijvervalriolering ter plaatse.
Alle aangesloten bemalingsgebieden, met uitzondering van de hierboven met name genoemde clusters, lozen op de RWZI van Hellevoetsluis.
Beheer en onderhoud
Het waterschap Hollandse Delta is beheerder van de waterkering, van de kwaliteit en kwantiteit van de hoofdwatergangen en van de afvalwaterzuivering. De diverse kunstwerken en technische installaties behorende bij het watersysteem worden bestuurd en onderhouden door het waterschap.
Aandachtspunten
Invloed van het plan op de waterhuishouding en de waterkering
Het bestemmingsplan voorziet niet in nieuwe ontwikkelingen die niet eerder onderbouwd zijn en heeft dan ook geen invloed op het watersysteem, de waterveiligheid en de waterkwaliteit binnen het plangebied.
Wateropgaven en -ambities
Watertoetsprocedure
In het kader van de watertoetsprocedure (Bro artikel 3.1.6 lid 1 onder b) wordt de conceptwaterparagraaf voor een informele ambtelijke toetsing voorgelegd aan de waterbeheerder waterschap Hollandse Delta. In het kader van het wettelijk vooroverleg (Bro artikel 3.1.1 lid 1) worden de waterbeheerders ook om een formele reactie op het voorontwerp gevraagd. De wateradviezen die hieruit volgen worden meegenomen in het ontwerpbestemmingsplan.