direct naar inhoud van Samenvatting
Plan: Boekweitkamp
Status: vastgesteld
Plantype: wijzigingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0518.WP0015GBoekweitkp-50VA

Samenvatting


Waarom wordt het vigerende wijzigingsplan Boekweitkamp gewijzigd?
Op 15 november 2016 is bij collegebesluit DSO/2016.1137 - RIS 295584, het wijzigingsplan Boekweitkamp vastgesteld, bestaande uit de geometrisch bepaalde planobjecten als vervat in het GML-bestand met identificatienummer NL.IMRO.0518.WP0007GBoekweitkp-50VA met de bijbehorende regels, toelichting en bijlagen.

Het wijzigingsplan Boekweitkamp voorziet in de ontwikkeling van maximaal 80 woningen. Het is gebleken dat het plangebied niet meer ruimte biedt voor de bouw van meer dan 70 woningen.
Gelet op de omvang van het plangebied is op 19 september 2017 dan ook een omgevingsvergunning verleend voor de bouw van maximaal 70 woningen.

Voor het gedeelte ten noorden van de Schenk is een tweede wijzigingsplan, 'Boekweitkamp - De Schenk', opgesteld. De onbenutte woningbouwcapaciteit van 10 woningen van het wijzigingsplan Boekweitkamp wordt aan dit tweede wijzigingsplan toegevoegd, zodat daarin maximaal 75 woningen kunnen worden gebouwd.

In het voorliggende wijzigingsplan Boekweitkamp is daarom artikel 6.2.1 sub a, van de regels gewijzigd in "Er mogen binnen de voor Woongebied aangewezen gronden maximaal 70 woningen worden gerealiseerd". Daarnaast is overal in de toelichting het aantal van '80' woningen gewijzigd in '70' woningen.

Vervolg
Het voorliggende wijzigingsplan Boekweitkamp heeft derhalve uitsluitend betrekking op het gewijzigde aantal woningen. Er kunnen alleen zienswijzen worden ingediend die hierop betrekking hebben. De overige onderdelen van het wijzigingsplan Boekweitkamp blijven onverminderd van toepassing.
Tegerlijkertijd wordt ook het wijzigingsplan Boekweitkamp - De Schenk ter inzage gelegd. Daarna volgt de procedure tot vaststelling.

Waarom wordt dit wijzigingsplan opgesteld?
In het bestemmingsplan Mariahoeve (vastgesteld door de raad in april 2013), het zogenaamde moederplan, is een wijzigingsbevoegdheid ten behoeve van woningbouw opgenomen voor het gebied gelegen tussen het Boekweitkamp en de spoorbaan, de Schenk-/NAM-locatie. Op de verbeelding van het moederplan is dit aangegeven als gebiedsaanduiding "Wro-zone - wijzigingsgebied". De wijzigingsbevoegdheid  geeft onder voorwaarden de bevoegdheid de bestemming van de gronden te wijzigen ten behoeve van de bouw van maximaal 145 woningen en de daarbij behorende voorzieningen.
Initiatiefnemer/exploitant heeft voor een deel van de gronden (circa de helft), ter plaatse van de Schenk-/voormalige NAM-locatie een woningbouwplan ontwikkeld voor maximaal 70 eengezinswoningen. Dit wijzigingsplan wordt derhalve opgesteld om deze ontwikkeling mogelijk te maken.

Wat verandert er door dit wijzigingsplan?
De woningen zullen worden gebouwd overeenkomstig de regels van de wijzigingsbevoegdheid. De bouwhoogte zal niet meer dan 10 meter bedragen. De naastgelegen stedelijke groene hoofdstructuur dient duurzaam in stand te worden gehouden en de groene omgeving gerespecteerd en beschermd. Er komt een zone aan beide zijden van de Schenk van in totaal 50 meter breed. De zone langs de zijde van het woningplan is op de verbeelding opgenomen. Voor wat betreft de waterhuishouding is overleg geweest met het Hoogheemraadschap van Delfland. Voor wat betreft de geluidsaspecten is overleg geweest met de Omgevingsdienst Haaglanden en een hogere grenswaardenprocedure doorlopen. Vanwege de naastgelegen spoorbaan wordt ten behoeve van de woningen een geluidsscherm opgericht. Om het gebied te ontsluiten wordt naast de bestaande aansluiting op de Boekweitkamp een extra ontsluiting gemaakt aan de westzijde van het plangebied, ook aansluitend op de Boekweitkamp.

Hoe zijn de omwonenden bij dit wijzigingsplan betrokken?
Door de ontwikkelaar is voorafgaand aan de start van de formele procedure een informatieavond gehouden voor belangstellenden. Van de 300 mensen die hiervoor waren uitgenodigd, hebben circa 20-25 personen gebruik gemaakt van de uitnodiging. Tijdens de terinzagelegging van het wijzigingsplan wordt nog een inloopavond gehouden voor belangstellenden.

Vervolg
Het wijzigingsplan voorziet in een woningbouwontwikkeling van maximaal 70 eengezinswoningen. De wijzigingsbevoegdheid in het bestemmingsplan Mariahoeve strekt zich uit over een groter gebied. Voor het overige deel van die gronden, direct gelegen aan het Boekweitkamp/Finnenburg, waar thans een brandweerkazerne is gelegen, is (nog) geen sprake van een initiatief. Te zijner tijd, wanneer er sprake is van uitgewerkte plannen voor het overige deel van de gronden, kan het resterende deel van de wijzigingsbevoegdheid, woningbouwontwikkeling ten behoeve van maximaal 65 woningen, worden ingevuld.