Plan: | Boekweitkamp - De Schenk |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | wijzigingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0518.WP0012GDeSchenk-50VA |
Waarom wordt dit wijzigingsplan opgesteld?
Het plan is in het belang van de volkshuisvesting en er bestaat een urgente vraag naar gezinswoningen.
Daartoe is een wijzigingsplan opgesteld. In het bestemmingsplan Mariahoeve dat in april 2013 door de gemeenteraad werd vastgesteld is een wijzigingsbevoegdheid ten behoeve van woningbouw opgenomen voor het gebied gelegen tussen de Boekweitkamp en de spoorbaan Den Haag - Leiden. Op de verbeelding van dat plan is die bevoegdheid aangegeven als gebiedsaanduiding "Wro-zone - wijzigingsgebied". De wijzigingsbevoegdheid geeft onder voorwaarden de bevoegdheid de bestemming van deze gronden te wijzigen ten behoeve van de bouw van maximaal 145 woningen en de daarbij behorende voorzieningen. Burgemeester en Wethouders kunnen met gebruikmaking van een wijzigingsplan opstellen teneinde de woonbestemming aan te wijzen, zodat de woningen ook gebouwd kunnen gaan worden.
Voor het gedeelte tussen de spoorbaan en De Schenk is in november 2016 al een wijzigingsplan door het College vastgesteld. Het gedeelte tussen De Schenk en de Boekweitkamp is nu aan de beurt.
Wat verandert er door dit wijzigingsplan?
Het terrein bestaat uit een voormalige brandweerkazerne met verhard erf. Het trottoir aan de Boekweitkamp ligt daarbuiten. Om de kazerne heen liggen grasvelden met verspreid bomen. De grasvelden lopen tot aan de oever van de wetering De Schenk. Deze is beschoeid.
Het doel van het wijzigingsplan is om langs de Boekweitkamp maximaal 75 gestapelde woningen te bouwen, tussen deze weg en de geprojecteerde bebouwing een bomenrij in te richten en vanaf de wetering De Schenk tot aan de geprojecteerde bebouwing en een ecologische verbindingszone aan te leggen met een flauwe helling en zachte oevers. Langs de oevers worden wat kleine plassen aangelegd. In die zone ligt de ecologische kwaliteit niet in de aanwezigheid van bomen. De aanwezige bomen hebben die kwaliteit nu niet.
De gebouwen zijn aan de oostkant maximaal 20 meter hoog, aan de westelijke zijde een stuk lager. De gebouwen zullen het bestemmingsvlak slechts voor een gedeelte mogen benutten.
Hoe zijn de omwonenden bij dit wijzigingsplan betrokken?
Voor het tot stand komen van bestemmingsplan 'Maria hoeve', waarin deze wijzigingsbevoegdheid is opgenomen, is overleg gevoerd met allerlei instanties en organisaties, waaronder ook met belangengroepen uit de wijk Mariahoeve. Zo gaf het Wijkberaad Mariahoeve een uitgebreide reactie op het bestemmingsplan. Bovengenoemde wijzigingsbevoegdheid werd in deze reactie niet genoemd.
Op 18 december 2013 werd een inloopbijeenkomst omtrent het ontwerp van het bestemmingsplan gehouden.
Ook toen de mogelijkheid geboden werd om zienswijzen bij de gemeenteraad in te dienen ging het beraad niet op de wijzigingsbevoegdheid in. Wel de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging die de ecologische verbinding langs de wetering De Schenk op de verbeelding aangeduid wenste te zien. Ook de Algemene Vereniging voor Natuurbescherming had een zienswijze ingebracht waarin zij bij deze wijzigingsbevoegdheid eraan twijfelde hoe deze geplande woningbouw zich zou verhouden tot de bescherming en versterking van ecologische waarden. De opmerkingen gaven de raad geen aanleiding om het bestemmingsplan te wijzigen. Beide organisaties gingen niet in beroep. De beroepsprocedure betrof een ander onderwerp.
Hierbij wordt opgemerkt dat het wijzigingsplan de geplande woningbouw met de aanleg van een ecologische verbindingszone combineert en hen ruimtelijk gezien scheidt. Verder is die verbinding op de verbeelding aangeduid. Voorts wordt er een bomenrij aangelegd op de strook waar deze aanduiding geldt.
Op 25 januari is de verbeelding getoond aan het wijkberaad en met haar besproken.
Tijdens de terinzagelegging van het ontwerp van wijzigingsplan wordt nog een inloopavond gehouden voor belangstellenden.
Vervolg
Het ontwerp-wijzigingsplan wordt ter inzage gelegd. In die periode kunnen zienswijzen bij het College worden ingebracht.
Tegelijkertijd wordt in het eerder vastgestelde wijzigingplan 'Boekweitkamp' - met de vaststelling van dit wijzigingsplan - een regel (artikel 6.2.1.a) Verder wordt de gebiedsaanduiding 'ecologische verbindingszone' ingetekend op de verbeelding. Met dien verstande dat het getal '80' door '70' wordt vervangen.
Het College stelt dan beide wijzigingsplannen vast.
Tot slot
Het wijzigingsplan 'Boekweitkamp - De Schil' dat het College nu ter inzage legt voldoet aan de regels voor de wijzigingsbevoegdheid, zoals die in bestemmingsplan 'Mariahoeve', nieuwe beleidskader en milieuhygiënische uitgangspunten. Alles bij elkaar biedt het een goed kader voor een toekomstvaste bijdrage van het plangebied aan de volkshuisvesting en aan de leefkwaliteit, de economie en de natuurbescherming in dit deel van Den Haag.