direct naar inhoud van 2.1 Stedenbouwkundige opzet van de wijk
Plan: Schenkweg 5
Status: vastgesteld
Plantype: wijzigingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0518.WP0002GSchenkweg5-50VA

2.1 Stedenbouwkundige opzet van de wijk

De directe omgeving van Bezuidenhout-West wordt vanaf de 60er jaren gedomineerd door grote infrastructurele werken (Utrechtsebaan en spoorwegemplacement Centraal Station) en de in aanbouw zijnde grote kantoorgebouwen ten noorden en oosten van het gebied. De (mede daardoor) sterk geïsoleerde ligging maakt een woonfunctie niet ideaal en de bestemming tot werkgebied lag voor de hand. De thans nog aanwezige bedrijfsbebouwing was daarvan het eerste resultaat.

Langzaam aan groeit in die tijd bij de nog zittende bewoners de wens om de woonfunctie in het gebied te behouden en de woningen te renoveren in plaats van af te breken. Na een lang proces van afwegingen stemt in 1975 de Gemeenteraad ten slotte in met het voorstel om de woonfunctie te behouden en te versterken.

De stedenbouwkundige opzet van de wijk is sterk bepaald door de aanwezige infrastructuur. De lange 4/5-laagse wand aan de zijde van de Utrechtsebaan en Prins Bernardviaduct vormt als het ware een geluidswal voor de rest van de wijk. De enige volwaardige verkeersontsluiting van de wijk wordt gevormd door het J.P. Coenviaduct waarmee ook de hoofdontsluiting aan de Prinses Beatrixlaan is vastgelegd.
De Anna van Buerenstraat is alleen geschikt voor langzaam verkeer in de richting van het Centrum. De Schenkkade heeft een beperkte (tweede) ontsluitingsfunctie voor autoverkeer van en naar de Utrechtsebaan.

De diagonale Jan van Riebeekstraat vormt de buurtontsluitingsweg voor het noordelijk deel van de buurt, de van oudsher aanwezige diagonaal Charlotte de Bourbonstraat vervult deze functie voor het zuidelijke deel.

De toenmalige geformuleerde uitgangspunten om zo gedifferentieerd mogelijk te bouwen en een rustig en aangenaam verblijfsgebied te realiseren in de stad, heeft tot een verkavelingprincipe geleid met een geleidelijke overgang van openbaar naar privé. De verdraaiingen onder hoeken van 135° van woonblokken met de daarbij gepaard gaande functie en gebruik van openbare ruimten heeft een bijzondere woonbuurt opgeleverd, vooral in het noordelijke deel van het gebied. Door deze verkavelingopzet loopt het "openbaar" domein langzaam over naar het "privé" domein. Dit wordt geaccentueerd doordat het straatprofiel verloopt van een normale straat met trottoirs en een rijbaan naar een woonerfachtige inrichting in het binnen/ randgebied.

Uitzondering op deze verkavelingstructuur vormt de aansluiting van de nieuwe bebouwing op het vooroorlogse deel in het gebied in de omgeving van de v.d. Boschstraat en de Volkerakstraat.

Doordat in het zuidelijke deel straten en woningen werden gehandhaafd, is in de verkaveling aansluiting gezocht met de te handhaven bebouwing.

In onderstaande kaart is de huidige locatie met de directe gebouwde omgeving te zien. De Schenkweg valt binnen een stedenbouwkundige kavel met o.a. gebouwen van Delfland (rioolwaterzuivering).

afbeelding "i_NL.IMRO.0518.WP0002GSchenkweg5-50VA_0002.jpg"

Afbeelding 2 – Luchtfoto van de stedenbouwkundige kavel en de locatie, met gebouwen van Delfland en de gebouwen in de directe omgeving.

afbeelding "i_NL.IMRO.0518.WP0002GSchenkweg5-50VA_0003.jpg"

Afbeelding 3 – Fragment wijk met herontwikkelingslocatie Schenkweg 5