direct naar inhoud van 5.5 Water
Plan: Van Lumeystraat
Status: onherroepelijk
Plantype: wijzigingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0518.WP0001DLumeystr-70OH

5.5 Water

Het Hoogheemraadschap van Delfland is verantwoordelijk voor het waterkwantiteits- en waterkwaliteitsbeheer. Bij het tot stand komen van dit wijzigingsplan is in het kader van de watertoets overleg gevoerd.
Binnen de wijzigingsbevoegdheid is slechts beperkte vrijheid om invulling te geven aan het geactualiseerde gemeentelijk beleid. Onderhavig wijzigingsplan is gebaseerd op het moederplan, bestemmingsplan Statenkwartier e.o. Ruimtelijk beleid zoals opgenomen in nota's en plannen van het rijk, provincie, stadsgewest, Hoogheemraadschap en gemeente na vaststelling van het moederplan dd. 27-08-1992 is zodoende niet primair van invloed op het wijzigingsplan.

5.5.1 Waterplan en Waterbergingsvisie Den Haag

Voor de gehele gemeente Den Haag geldt het 'Waterplan Den Haag'. Dit Waterplan is een gezamenlijk beleidsplan van de gemeente Den Haag en het Hoogheemraadschap van Delfland (Delfland). In het plan is een visie beschreven voor het samenhangend beheer van de riolering, oppervlaktewater, watergebonden natuur en ondiep grondwater in Den Haag voor de middellange termijn.

In 2003 besloten de gemeente Den Haag en Delfland om samen de waterbergingsopgave voor Den Haag in beeld te brengen en maatregelen af te spreken om het bergingstekort voor de verschillende delen van de stad op te lossen. De afspraak om te komen tot een Waterbergingsvisie is als deelproject opgenomen in het Waterplan Den Haag.

De Waterbergingsvisie Den Haag bestaat uit acht deelgebiedrapportages en een samenvatting. In de samenvatting staan de afspraken over de concrete uitvoering en financiering van de maatregelen, die nodig zijn om het bergingstekort in de deelgebieden op te lossen.

Zodra alle maatregelen zijn uitgevoerd, zijn er bij toekomstige plannen in de stad geen problemen meer met waterberging. Maatregelen voor het verbeteren van de waterkwaliteit blijven nog wel noodzakelijk. De Waterbergingsvisie geeft behalve oplossingen voor de bergingstekorten, ook inspirerende voorbeelden voor het bergen van extra water, die tevens een bijdrage kunnen leveren aan de waterkwaliteit.

Bij toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen zullen Den Haag en Delfland in onderling overleg water meenemen in de planvorming en op een creatieve manier inpassen in het stedelijk gebied. De Waterbergingsvisie hoopt hiermee een bijdrage te leveren aan het realiseren èn behouden van een robuust en duurzaam watersysteem in Den Haag.

In elk ruimtelijk plan, waaronder het onderhavige, dient aandacht besteed te worden aan bovenstaande aspecten die hieronder verder worden uitgewerkt.

5.5.2 Vergunningverlening

Activiteiten en maatregelen kunnen van invloed zijn op het waterstaatkundig systeem. Voor veel van deze activiteiten en maatregelen is een vergunning van Delfland vereist. Dit is gebaseerd op grond van de Algemene Keur van Delfland en de Wet Verontreiniging Oppervlaktewateren (WVO).

De watertoets en de vergunningverlening blijven twee afzonderlijk procedures. Dit betekent dat Delfland bij het verlenen van een vergunning altijd aanvullende voorwaarden kan stellen.

5.5.3 Veiligheid/waterkering

Onderhavige locatie Van Lumeystraat is niet gelegen in de nabijheid van een waterkering / boezemgebied.