direct naar inhoud van 2.3 Bestaande situatie
Plan: Sportcampus Zuiderpark
Status: vastgesteld
Plantype: uitwerkingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0518.UP0004BSportcZprk-50VA

2.3 Bestaande situatie

2.3.1 Ruimtelijke hoofdstructuur en verbindingen

Het plangebied ligt in de oostelijke hoek van het Zuiderpark en is toegankelijk via de Mr. P. Droogleever Fortuynweg. Deze weg heeft ontsluitingen op de Melis Stokelaan en de Moerweg. In het plangebied is verder parkeergelegenheid nabij de sportvelden.

2.3.2 Bebouwingsbeeld

Het Zuiderpark bestaat voornamelijk uit vijvers, lig- en speelweiden, tuinen en sportvelden. In het plangebied bevinden zich het voormalig stadion van HFC Ado Den Haag, sportvelden c.a. en parkeerplaatsen.

2.3.3 Beschermd stadsgezicht

Ten tijde van de vaststelling van het bestemmingsplan Zuiderpark was het kenbaar dat de staatssecretaris van OCW het Zuiderpark in wilde schrijven in het rijksregister van beschermde stadsgezichten.

Inmiddels is op 1 februari 2011 is het gehele Zuiderpark, inclusief de ADO-locatie, door de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de Minister van Infrastructuur en Milieu aangewezen als beschermd stadsgezicht als bedoeld in artikel 1, onder g, van de Monumentenwet 1988. Op kaart MSP/43/09 zijn de grenzen van dit Rijksbeschermd stadsgezicht aangeduid. Het plangebied valt volledig binnen de aanwijzing. Het aanwijzingsbesluit, de kaart en de toelichting daarop opgenomen zijn als bijlage bij de regels van dit plan opgenomen.

2.3.4 Archeologie

Het Zuiderpark is volgens de Nieuwe Geologische kaart van Den Haag en Rijswijk gelegen in een gebied dat vooral wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van onder natte omstandigheden afgezette bodemlagen. Klei en veen domineren de ondergrond. Voor het plangebied is deze ondergrond in detail echter iets anders; daar zijn restanten van lage strandwallen in de grond aanwezig. Vanwege hun geringe hoogte zijn deze strandwallen overdekt met veen en klei.

In het verre verleden was dit gebied niet overal bewoonbaar. Het grootste deel was daar te drassig voor. Dat geldt echter niet voor de delen waar de strandwalresten en de geul voorkomen. Deze hebben een hoge archeologische verwachting, omdat bewoning daarop al vanaf prehistorie mogelijk was. Er zijn ook vondsten gedaan die daar ondubbelzinnig op wijzen. Zo zijn bij de aanleg van de in- en effluentleidingen voor de waterzuivering langs de Loevesteinlaan resten gevonden van een boerennederzetting uit de Romeinse tijd. In de Middeleeuwen en Nieuwe Tijd maakte het plangebied deel uit van de Oost Escampspolder. Het gebied bestond toen uitsluitend uit weilanden en sloten. Uit die periode is geen bebouwing bekend; er was alleen sprake van twee eendenkooien. Eén daarvan is nog steeds in het Zuiderpark aanwezig.

2.3.5 Groen

Het Zuiderpark (102 hectare) is één van Nederlands drie typerende volksparken uit de jaren twintig, waarin de combinatie van sportieve, recreatieve en natuureducatieve voorzieningen het tijdsbeeld weergeeft.

Het park bestaat uit een kern met grote vijvers en lig- en speelweiden. De zuidoostelijke hoek van het park (hierin ligt grotendeels het plangebied van het uitwerkingsplan) wordt afgesneden door een verharde weg; de Mr. P. Droogleever Fortuynweg. In deze hoek liggen sportvelden en het voormalig ADO-stadion.

2.3.6 Water

Het plangebied ligt in de Eshofpolder. Binnen deze polder heeft het Zuiderpark een eigen watersysteem, dat het met het oog op de waterkwaliteit zoveel mogelijk is geïsoleerd. De watergangen rond de sportvelden in het Zuiderpark vormen een eigen klein peilgebied. Bemaling vindt plaats door een gemaal bij het Veluweplein, dat het water rechtstreeks verpompt naar de boezem. De waterpeilen in het Zuiderpark liggen tussen de NAP -1,75 en -2,15. Het hoogheemraadschap Delfland heeft voor de Eshofpolder berekend dat er een bergingstekort is van in totaal 97.000 m3. Daar bovenop heeft het peilgebied rond de sportvelden een bergingstekort van 1.050 m3. Het gebied heeft een gemengd rioolstelsel.