direct naar inhoud van Onderdeel B Exploitatieplan
Plan: Exploitatieplan Vroondaal inclusief 3e herziening
Status: vastgesteld
Plantype: exploitatieplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0518.EX0003AVroondaal3-50VA

Onderdeel B Exploitatieplan

Hoofdstuk 1 Regels

Artikel 1 Begripsbepalingen

1.1 Aanbestedingsregels

Europese en nationale aanbestedingsregels indien deze van toepassing zijn.

1.2 Algemene inkoopvoorwaarden

De Europese inkoop/aanbestedingsregels indien deze van toepassing zijn.

1.3 Anterieure overeenkomst

Overeenkomst tussen gemeente en particuliere eigenaar over grondexploitatie, gesloten vóór de vaststelling van een planologische maatregel.

1.4 Bestemmingsplan

Het bestemmingsplan Vroondaal - Madestein en herzieningen van de gemeente Den Haag, vervat in de verbeelding en de regels.

1.5 Bouwen

Het plaatsen, het geheel of gedeeltelijk oprichten, vernieuwen of veranderen en het vergroten van een bouwwerk, alsmede het geheel of gedeeltelijk oprichten, vernieuwen of veranderen van een standplaats.

1.6 Bouwperceel

Een aaneengesloten stuk uitgeefbaar gebied zoals aangegeven op kaart aangevende het grondgebruik, waarop ingevolge de regels van het bestemmingplan een zelfstandige, bij elkaar behorende bebouwing is toegelaten ten behoeve van woning /bedrijf/ kantoor.

1.7 Bouwrijp maken

het terrein vrij maken, slopen, egaliseren, bodemsanering, beheren gronddepot, aanleg van bouwwegen, aanleg van groen en water, de aanleg van riolering en aansluitingen en andere gebruikelijke werkzaamheden.

1.8 Bouwweg

Een weg met een al dan niet tijdelijk karakter ten behoeve van het ontsluiten van het bouwterrein, die voldoet aan de eisen zoals in de toelichting is beschreven.

1.9 Bouwwerk

Elke constructie van enige omvang van hout, steen, metaal of ander materiaal, die hetzij direct hetzij indirect met de grond is verbonden, hetzij direct of indirect steun vindt in of op de grond.

1.10 Bovenwijkse (meerwijkse) voorziening

Voorziening die van nut is voor het exploitatieplangebied en voor één of meer andere gebieden.

1.11 BVO c.q. bruto vloeroppervlak

De oppervlakte van een ruimte of een groep van ruimten, gemeten op vloerniveau langs de buitenomtrek van de opgaande scheidingsconstructies, die de desbetreffende ruimte of groep van ruimte omhullen.

1.12 Eigenaar

De zakelijk gerechtigde krachtens eigendom van een binnen de exploitatiegrens van het plan gelegen onroerende zaak.

1.13 Exploitatiebijdrage

De door een particuliere eigenaar op grond van een anterieure of posterieure overeenkomst, dan wel via de omgevingsvergunning aan de gemeente verschuldigde vergoeding in de kosten van de grondexploitatie.

1.14 Exploitatiegebied

Als zodanig aangewezen gebied in het exploitatieplan als bedoeld in artikel 6.12 Wro, vervat in de kaart die is opgenomen als bijlage 3 van dit exploitatieplan.

1.15 Exploitatieplangrens

De begrenzing van het exploitatieplangebied zoals aangegeven op de kaart in bijlage 3 van dit exploitatieplan.

1.16 Gebouw

Elk bouwwerk, dat een voor mensen toegankelijk, overdekte, geheel of gedeeltelijk met wanden omsloten ruimte vormt.

1.17 Inrichten van de openbare ruimte

Het aanleggen van de definitieve inrichting van het openbaar gebied zoals de aanleg van wegen, aanleg van fietspaden en voetpaden, plaatsen van straatverlichting, aanleg groenvoorzieningen, aanleg waterpartijen, aanleggen speelplaatsen, plaatsen straatmeubilair en borden in de openbare ruimte, plaatsen verkeersbruggen en andere tijdelijke voorzieningen.

1.18 Macroaftopping

De toepassing van de in artikel 6.16 Wro opgenomen regels omtrent de maximering van de totale verhaalbare kosten.

1.19 Netto contante waarde (NCW)

Het terugrekenen van het resultaat op eindwaarde naar de startwaarde van de exploitatie.

1.20 Nutsvoorzieningen

Het verleggen van kabels en leidingen ten behoeve van het exploitatieplangebied.

1.21 Omgevingsvergunning

Vergunning als bedoeld in artikel 2.1 Wabo eerste lid onder a.

1.22 Openbare ruimte

De niet uitgegeven gronden. Niet uitgegeven grond is grond met een openbaar karakter die in beheer en/of onderhoud bij de dienst Stadsbeheer en de dienst Publiekszaken (stadsdelen) berust en waarvan de juridische eigendom bij de gemeente berust. Voor overdracht/verkoop van grond aan de gemeente, met het oogmerk de gronden een openbaar karakter te geven, dient vooraf met de gemeente overeenstemming te worden bereikt.

1.23 Posterieure overeenkomst

Overeenkomst tussen gemeente en particuliere eigenaar over grondexploitatie, gesloten na de vaststelling van een exploitatieplan.

1.24 Verbeelding

De analoge en digitale voorstelling van de in het bestemmingsplan opgenomen digitale ruimtelijke informatie, voor wat betreft de analoge verbeelding met nummer NL.IMRO.0518.BP0252AMadeVroondl-51VA.

1.25 Wabo

Wet algemene bepalingen omgevingsrecht welke op 1 oktober 2010 in werking is getreden.

1.26 Woonrijp maken

Het inrichten van de openbare ruimte naar de definitieve vorm.

1.27 Werk

Een constructie geen gebouw of bouwwerk zijnde.

1.28 Wet ruimtelijke ordening

Wet van 1 juli 2008, Stb. 566, houdende nieuwe regels omtrent de ruimtelijke ordening, zoals deze luidt op het moment van het vaststellen van dit plan.

Artikel 2 Regels met betrekking tot aanbesteding van de uitvoering van werken en werkzaamheden en daarop betrekking hebbende diensten

2.1 Aanbestedingsregels

Op de aanbesteding van de in dit exploitatieplan genoemde werken en werkzaamheden zijn de Europese en nationale aanbestedingsregels van toepassing.

2.2 Europese openbare aanbesteding

Werken en werkzaamheden, voortvloeiend uit de uitvoering van deze regels worden Europees openbaar aanbesteed volgens de richtlijn 2004/18/EG van het Europees Parlement en de Raad van 31 maart 2004 betreffende de coördinatie van de procedures voor het plaatsen van overheidsopdrachten voor werken, leveringen en diensten, zoals gepubliceerd in PbEG 2004, L 134/114, d.d. 30 april 2004, voor zover de geraamde prijzen van deze werken en werkzaamheden boven de drempel voor aanbesteding uitkomen, zoals deze drempel geldt op het moment van de uitvoering.

Artikel 3 Eisen voor de werken en werkzaamheden

3.1 Bouwrijp maken exploitatiegebied

Het bouwrijp maken van het exploitatieplangebied vindt plaats volgens de eisen zoals vervat in het Handboek openbare ruimte gemeente Den Haag, zoals opgenomen in bijlage 8

3.2 Inrichting openbare ruimte

Het inrichten van de openbare ruimte in het exploitatieplangebied vindt plaats volgens de eisen zoals vervat in het handboek openbare ruimte gemeente Den Haag, zoals opgenomen in bijlage 8.

Artikel 4 Regels omtrent de uitvoering van werken en werkzaamheden

4.1 Inrichtingsplan
  • 1. Het proces van bouwrijp maken, aanleg nutsvoorzieningen en inrichting van de openbare ruimte tot en met de overdracht van de openbare ruimte aan de gemeente dient te worden beschreven in een inrichtingsplan. Dit plan dient te voldoen aan het Handboek openbare ruimte gemeente Den Haag, zoals opgenomen in bijlage 8.
  • 2. Het is verboden te starten met de uitvoering van werken en werkzaamheden voor het bouwrijp maken van het exploitatieplangebied, de aanleg van nutsvoorzieningen en de inrichting van de openbare ruimte, voordat Burgemeester en Wethouders met verlening van een omgevingsvergunning hebben ingestemd met het plan als bedoeld onder 1.
  • 3. Aan het besluit als bedoeld onder 2 kunnen, voor zover deze niet reeds voortvloeien uit artikel 3 voorwaarden worden verbonden met betrekking tot het uitvoeringsproces.
  • 4. De uitvoering van werken en werkzaamheden voor het bouwrijp maken van het exploitatieplangebied, de aanleg van nutsvoorzieningen en het inrichting van de openbare ruimte, vindt plaats onder toezicht van een door Burgemeester en Wethouders aan te wijzen toezichthouder.
  • 5. Na start van de aanleg van werken en werkzaamheden heeft de toezichthouder te allen tijde toegang tot het bouwterrein.
  • 6. De aanwijzingen van de toezichthouder dienen te worden opgevolgd.
  • 7. De voorgaande leden gelden niet voor zover de gemeente werken en werkzaamheden verricht voor het bouwrijp maken, aanleg van de nutsvoorzieningen en de inrichting van de openbare ruimte.

4.2 Instemmen omgevingsvergunning en bestek
  • 1. Het is verboden te starten met de uitvoering van werken en werkzaamheden voor het bouwrijp maken van het exploitatieplangebied, de aanleg van nutsvoorzieningen en de inrichting van de openbare ruimte, voordat het ontwerp en bestek ter goedkeuring is voor gelegd aan en schriftelijk is goedgekeurd door Burgemeester en Wethouders.
  • 2. Aan het goedkeuringsbesluit kunnen, voor zover deze niet reeds voortvloeien uit de locatie-eisen behorende bij dit Exploitatieplan, voorwaarden worden verbonden met betrekking tot de technische uitvoering van in het eerste lid van dit artikel genoemde activiteiten.
  • 3. Het is verboden werken en werkzaamheden als bedoeld onder 1 uit te voeren in strijd met het goedgekeurde bestek.
  • 4. De voorgaande leden gelden niet voor zover de gemeente werken en werkzaamheden verricht voor het bouwrijp maken, aanleg van de nutsvoorzieningen en de inrichting van de openbare ruimte.

4.3 Eindinspectie en tussentijdse inspecties
  • 1. Met het oog op de overdracht van openbare voorzieningen in beheer aan de gemeente vinden direct voorafgaande aan deze overdracht inspecties plaats conform het document Handboek openbare ruimte gemeente Den Haag.
  • 2. Tussentijdse en eindinspecties monden uit in een verklaring van Burgemeester en Wethouders waarin wordt vastgesteld of voldaan is aan de in dit artikel bedoelde regels.

Artikel 5 Verbodsbepaling

  • 1. Het is verboden werken en werkzaamheden uit te (laten) voeren dan wel het verlenen van omgevingsvergunning voor bouwen in strijd met de eisen die zijn genoemd in artikel 3 en 4.
  • 2. Op grond van artikel 2.1 lid 1c Wabo is het verboden om gronden te gebruiken in strijd met het exploitatieplan.
  • 3. Overtreding wordt aangemerkt als een strafbaar feit.

Artikel 6 Regels met inachtnemen waarvan kan worden afgeweken van de bij dit exploitatieplan aangegeven regels

6.1 Afwijkingsregels

Burgemeester en wethouders kunnen met het verlenen van een omgevingsvergunning afwijken van de verbodsbepaling zoals opgenomen in artikel 5 van het exploitatieplan mits dit naar hun oordeel geen afbreuk doet aan de kwaliteiten en de functie van de bouwvlekken of openbare ruimte, of indien naar hun oordeel een gelijkwaardige andere oplossing is gekozen voor werken en werkzaamheden die zijn voorgeschreven.

Artikel 7 Slotbepaling

Deze regels worden aangehaald als "regels exploitatieplan Vroondaal".

Hoofdstuk 2 Exploitatieopzet

De exploitatiebijdrage wordt bepaald op de bedragen van onderstaande tabel 24 die de vertaling bevat van de tabellen 1 tot en met 23 (zoals weergegeven in de toelichting, deel A).

afbeelding "i_NL.IMRO.0518.EX0003AVroondaal3-50VA_0026.png"

Tabel 24 Resultaat (bruto en netto) exploitatiebijdrage per eigendom.