direct naar inhoud van Toelichting
Plan: Duindorp-Bosjes van Poot 1e herziening
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0518.BP0362DDuindorp1h-50VA

Toelichting

Hoofdstuk 1 Inleiding

1.1 Samenvatting

Op 17 december 2018 hebben Burgemeester en wethouders van Den Haag overeenkomstig artikel 1.3.1. van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) te kennen gegeven dat zij een bestemmingsplan voorbereiden voor Duindorp-Bosjes van Poot 1e herziening. De reden van de herziening is om de planregels met betrekking tot de begripsbepaling peil in overeenstemming te brengen met de toelichting. 

Het moederplan Duindorp-Bosjes van Poot is vastgesteld op 9 mei 2016. In de toelichting van dit bestemmingsplan is aangegeven dat het plan overwegend conserverend van aard is, en dat slechts enkele ruimtelijke ontwikkelingen mogelijk worden gemaakt.Te weten een aantal ontwikkelingen als gevolg van verleende vergunningen en mogelijkheden voor dakopbouwen.

Eerst na het onherroepelijk worden van het bestemmingsplan Duindorp-Bosjes van Poot is gebleken, dat de in de toelichting en op de analoge verbeelding vastgelegde intentie met betrekking tot het te hanteren peil niet als zodanig is vastgelegd in de regels van het bestemmingsplan.

Als gevolg van het feit dat in de begripsbepaling peil in het moederplan niet is vastgelegd, dat bouwhoogtes aangegeven op de (digitale) verbeelding zijn uitgedrukt in meters NAP (Normaal Amsterdams Peil), is niet uitgesloten dat hoger gebouwd kan worden dan is beoogd, meer dan slechts de hoogte van een dakopbouw.

De gemeente acht bouwhoogtes, welke niet zijn uitgedrukt in meters NAP en welke niet zijn meegenomen in het bezonningsonderzoek (bijlage 1 bij de toelichting van het moederplan), onwenselijk. Om die reden dient de definitie van het begrip 'peil' in het bestemmingsplan te worden aangepast. De herziening herstelt derhalve de omissie in het moederplan en bestaat dan ook uitsluitend uit een gedeeltelijke verbetering van de begripsbepaling peil.

1.2 Aanleiding

Het plangebied ligt in het stadsdeel Scheveningen van de gemeente Den Haag. De begrenzing van het plangebied is als volgt: Wieringsestraat, Houtrustweg, Laan van Poot en Nieboer – Duivelandsestraat.

Het bestemmingsplan Duindorp-Bosjes van Poot is vastgesteld op 9 mei 2016 en onherroepelijk sinds 4 oktober 2016.

Op 17 december 2018 hebben Burgemeester en wethouders van Den Haag overeenkomstig artikel 1.3.1. van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) te kennen gegeven dat zij een bestemmingsplan voorbereiden voor Duindorp-Bosjes van Poot 1e herziening. De reden van de herziening is om de planregels met betrekking tot de begripsbepaling peil in overeenstemming te brengen met de toelichting. 

In de toelichting van dit plan en op de papieren (analoge) verbeelding is specifiek ingegaan op het feit dat het een conserverend bestemmingsplan betreft, alsmede op het in het plangebied te hanteren peil. In onderstaande tabel is een aantal citaten uit dit plan hierover opgenomen.

Samenvatting   (citaat) "Het bestemmingsplan Duindorp - Bosjes van Poot is overwegend conserverend van aard. In principe is uitgegaan van de bestaande rechten uit de voorgaande bestemmingsplannen en gedurende de voorafgaande planperiode verleende vergunningen."  
  (citaat): "Met betrekking tot de verbeelding wordt opgemerkt, dat de feitelijke goot- en bouwhoogten lager zijn dan het in eerste instantie lijkt. Dit omdat, gezien de ligging van het gebied bij de duinen, de hoogte is uitgedrukt in meters NAP (zie 1.81 onder c, het begrip peil)."  
Hoofdstuk 1.2, doel van het bestemmingsplan   (citaat): "Het doel van bestemmingsplan Duindorp - Bosjes van Poot is het vastleggen van de bestaande ruimtelijke structuur en een actueel juridisch-planologisch kader te bieden.
Voor wat betreft het plandeel Duindorp vormt de bestaande situatie daarbij het vertrekpunt. De karakteristieke waarden van het plangebied op het gebied van beeld, bebouwing en functies worden behouden. Er is een zorgvuldige afweging gemaakt tussen de stedenbouwkundige en architectonische kwaliteiten van de wijk enerzijds en de woonwensen en gebruiksvrijheden van de bewoners en gebruikers anderzijds. Het bestemmingsplan biedt de juridisch-planologische basis voor handhaving van de ruimtelijke situatie zoals die nu is, voor het beheer ervan in de toekomst."  
Hoofdstuk 5.5.1   (citaat): "Uitleg over begrip peil (artikel 1.81):
In het plangebied is sprake van hoogteverschillen door de ligging in en deels tegen een duinlandschap aan. Hierdoor ontbreekt een eenduidig algemeen peil. Voor het plangebied is daarom, net zoals bij overige plangebieden langs de kust, gekozen om de bouwhoogte op de verbeelding aan te geven in meters N.A.P. Voor in de regels gebruikte hoogtematen, zoals bij bouwwerken, geen gebouwen zijnde, geldt dit uiteraard niet, daarbij wordt uitgegaan van maaiveld."  
papieren (analoge) verbeelding   (citaat): "Let op: feitelijke maximale goot- en bouwhoogten zijn lager, omdat de hoogten zijn aangegeven ten opzichte van NAP (zie paragraaf 5.4 van de toelichting)"  

In tegenstelling tot hetgeen in de toelichting en op de papieren (analoge) verbeelding is vermeld is in artikel 1.81 van de regels van het moederplan niet duidelijk vastgelegd dat bouwhoogtes, welke zijn aangegeven op de verbeelding, zijn uitgedrukt in meters NAP. Hierdoor kan mogelijk hoger worden gebouwd in het plangebied dan is beoogd. Dit is niet in overeenstemming met de conserverende aard van het bestemmingsplan en de in de toelichting verwoorde uitgangspunten, en derhalve onwenselijk. Om die reden dient de definitie van het begrip 'peil' in het bestemmingsplan te worden aangepast. De herziening herstelt derhalve de omissie in het moederplan en bestaat dan ook uitsluitend uit een gedeeltelijke verbetering van de begripsbepaling peil.

1.3 Vormgeving

Dit reparatieplan bestaat uit een gedeeltelijke verbetering van de begripsbepaling peil en vervangt artikel 1:81 lid c van de begripsbepaling peil van de regels in het moederplan Duindorp-Bosjes van Poot.

Hoofdstuk 2 Uitvoerbaarheid

Het betreft een herziening van het bestemmingsplan Duindorp-Bosjes van Poot, waarvan de noodzaak voorkomt uit:

- het herstellen van een onvolkomenheid in de de begripsbepaling peil in de regels, en het daarmee in overeenstemming brengen met de in de toelichting beschreven uitgangspunten.

Het gaat derhalve uitsluitend om een correctie van de regels. Om deze reden behoeft dan ook geen toetsing aan het vigerende beleid te worden opgenomen en kunnen sectorale onderzoeken achterwege blijven.

In verband hiermede kan ook worden afgezien van het opstellen van een exploitatieplan als bedoeld in artikel 6:12 van de Wet ruimtelijke ordening en kan ook anderszins verhaal van kosten achterwege blijven.