direct naar inhoud van 5.4 Toelichting op de regels
Plan: Ypenburg Warmtekrachtcentrale
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0518.BP0254HYpwarmcntrl-50VA

5.4 Toelichting op de regels

De regels zijn als volgt ingedeeld:

  • 1. Inleidende regels. De inleidende regels (artikel 1 en 2) lichten de begrippen toe die in de regels voorkomen en ook de wijze van meten (hoogte, diepte et cetera) die moet worden gehanteerd.
  • 2. Bestemmingsregels. De bestemmingsregels (artikel 3 tot en met 11) bevatten voor elke bestemming een omschrijving van de bestemming en bouwregels. Als specifiek voor een bestemming een afwijkingsbevoegdheid geldt, is deze in het betreffende artikel opgenomen.
  • 3. Algemene regels. De algemene regels (artikel 12tot en met 17) bevatten voor alle bestemmingen geldende regels: algemene bouwregels, algemene gebruiksregels, algemene afwijkingsregels en algemene procedureregels.
  • 4. Overgangs- en slotregels. Het overgangsrecht is opgenomen in artikel 18, de slotregel in artikel 19.

5.4.1 Inleidende regels

In artikel 1 'Begrippen' worden belangrijke begrippen die in het plan veel voorkomen, nader gedefinieerd.
In artikel 2 'Wijze van meten' is aangegeven hoe afstanden en maten die in de regels worden voorgeschreven, moeten worden gemeten. Het definiëren van begrippen en de aanwijzingen voor het meten, vergroten de duidelijkheid en de rechtszekerheid. De regeling voor bestaand gebruik dat afwijkt van de bestemming is onderdeel van de algemene gebruiksregels.

5.4.2 Bestemmingsregels

Artikel 3 Bedrijf

De bestemming "Bedrijf" is toegekend aan de gronden behorend tot de Warmtekrachtcentrale Ypenburg. De gronden zijn bestemd voor een nutsbedrijf, waaronder wordt begrepen een warmtekrachtcentrale met een thermisch inputvermogen van niet meer dan 85 MWth.

 

Artikel 4 Gemengd - uit te werken

De bestemming "Gemengd - uit te werken" is toegekend aan het deel van de naast de warmtekrachtcentrale gelegen 'Gavi-kavel' dat onderdeel uitmaakt van het plangebied. Deze gronden zijn gelegen binnen de geluidszone van de warmtekrachtcentrale en zijn daarom opgenomen in onderhavig bestemmingsplan. In bestemmingsplan Ypenburg-Nootdorp hadden deze gronden de bestemming "Uit te werken gebied voor bedrijfsdoeleinden en voorzieningen". Aangezien deze bestemming niet meer mogelijk is in het kader van de SVBP is gekozen voor de bestemming "Gemengd - uit te werken". De bijbehorende regels zijn echter wel, voor zover mogelijk, letterlijk overgenomen uit bestemmingsplan Ypenburg-Nootdorp.

Artikel 5 Groen

De bestemming "Groen" is toegekend aan het deel van de Tedinger Broekplas dat gelegen is binnen de geluidszone van de warmtekrachtcentrale en daarom onderdeel uitmaakt van het plangebied. De gronden zijn bestemd voor groen, speelvoorzieningen, nutsvoorzieningen, waaronder begrepen gemalen, gasdrukregelstations en afvalcontainers en de daarbij behorende bouwwerken geen gebouw zijnde, wegen, groen, water en overige voorzieningen.

Artikel 6 Maatschappelijk - Explosieven en Munitie

De bestemming "Maatschappelijk - Explosieven en Munitie" is toegekend aan het deel van het naast de warmtekrachtcentrale gelegen terrein van TNO dat eveneens binnen de geluidszone van de warmtekrachtcentrale is gelegen.

De gronden zijn bestemd voor kantoor- en onderzoeksdoeleinden ten behoeve van defensie en aan defensie gelieerde instellingen met bijbehorende voorzieningen alsmede voor een helikopterlandingsplaats met de daarbij behorende gebouwen, bouwwerken geen gebouw zijnde, wegen, parkeergelegenheden, geluidwerende voorzieningen, groen, water en overige voorzieningen.

Artikel 7 Verkeer - Hoofdverkeersweg

De bestemming "Verkeer - Hoofdverkeersweg" is toegekend aan het deel van de rijksweg A4 dat gelegen is in de geluidszone van de warmtekrachtcentrale en daarom onderdeel uitmaakt van onderhavig bestemmingsplan. De gronden zijn bestemd voor rijks-, provinciale- en overige wegen, openbaar vervoerstroken, voet- en fietspaden en geluidwerende voorzieningen met de daarbij behorende bouwwerken geen gebouw zijnde, groen, water en overige voorzieningen.

Artikel 8 Water

De bestemming "Water" is toegekend aan de bestaande watergang langs de Spoorlaan. De gronden zijn bestemd voor water met de daarbij behorende bouwwerken geen gebouw zijnde, voet- en fietspaden, groen en overige voorzieningen.

Artikel 9 Leiding - Gas

De bestemming "Leiding - Gas" is toegekend aan de buisleiding A517-KR-019 en 020 van de Gasunie. Deze leiding heeft een werkdruk van 67 bar en een diameter van 30 inch. Voor deze leiding geldt daarom een belemmeringenstrook van 5 meter aan weerszijden van de leiding. De gronden zijn behalve voor de daar voorkomende bestemmingen, mede bestemd voor de aanleg en instandhouding van een ondergrondse hoge druk gastransportleiding.

Artikel 11 Waterstaat - Waterkering

De bestemming "Waterstaat - Waterkering" is toegekend aan de bestaande waterkering die in in het plangebied is gelegen. De gronden zijn behalve voor de daar voorkomende bestemmingen, mede bestemd voor waterhuiskundige en/of waterstaatkundige functies, waterkering en het behoud, herstel en verbetering van de waterhuishouding, een en ander met de daarbij behorende bouwwerken geen gebouw zijnde, wegen, groen, water en overige voorzieningen.

5.4.3 Algemene Regels

Anti-dubbeltelregel

Grond die eenmaal in aanmerking is genomen bij het toestaan van een bouwplan waaraan uitvoering is gegeven of alsnog kan worden gegeven, blijft bij de beoordeling van latere bouwplannen buiten beschouwing.

Algemene bouwregels

De "Algemene bouwregels" gelden voor alle bestemmingen. In de eerste plaats wordt hierin nu ook algemeen gesteld dat bouwwerken niet buiten bestemmings- en bebouwingsgrenzen mogen worden gebouwd. Kleine overschrijdingen van deze grenzen voor stoepen, kozijnen en dergelijke zijn wel toegestaan. Grote overschrijdingen van deze grenzen voor overstekende daken en soortgelijke delen van gebouwen zijn tot een bepaalde omvang ook toegestaan. Verder is algemeen voorgeschreven dat de bouw van installaties voor mobiele telecommunicatie in principe toegestaan op alle gebouwen met uitzondering van rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten of gebouwen in een rijksbeschermd stadsgezicht. Afwijken van deze algemene bouwregels wordt geregeld in de algemene afwijkingsregels, in artikel Algemene afwijkingsregels.

Algemene gebruiksregels

In dit artikel is een algemeen gebruiksverbod opgenomen: het is verboden de in het plan begrepen gronden en de zich daarop bevindende opstallen te gebruiken op een wijze of tot een doel, strijdig met de bestemming of met de regels van het plan. Er is expliciet aangegeven dat onder zulk gebruik ook wordt begrepen het gebruik als opslagplaats voor voorwerpen, stoffen en materialen die niet meer bruikbaar zijn of niet meer worden gebruikt waarvoor ze zijn bedoeld en het gebruik als sekswinkel, seksinrichting, kamerverhuurbedrijf, paddoshop, belwinkel of garagebedrijf: functies die voorheen in de Leefmilieuverordening werden verboden of althans gereguleerd.

Afwijken van de algemene gebruiksregels, ook het afwijken voor het meest doelmatige gebruik, wordt geregeld in de algemene afwijkingsregels, in artikel Algemene afwijkingsregels.

Artikel 16 Algemene afwijkingsregels

het bevoegd gezag kan in geringe mate afwijken van de maatvoering die in de bouwregels is bepaald en ook voor geringe afwijkingen in de begrenzing van bestemmings- en/of bebouwingsgrenzen. Verder is afwijken mogelijk voor de bouw van kleine nutsvoorzieningen, geluidwerende voorzieningen en containers voor huishoudelijk afval. Ten slotte is afwijken mogelijk voor het bouwen beneden peil.

Een belangrijk element van dit artikel is de afwijking van het algemene gebruiksverbod: het bevoegd gezag kan afwijken van het algemeen gebruiksverbod, indien strikte toepassing van het algemene gebruiksverbod leidt tot een beperking van het meest doelmatige gebruik, die niet door dringende redenen wordt gerechtvaardigd. Wel moet dit andere gebruik aansluiten bij het gebruik conform de bestemming en mag toepassing van de afwijking niet leiden tot een bestemmingswijziging.

Algemene procedureregels

De algemene procedureregels regelen de procedure die het bevoegd gezag moet volgen als zij de bestemming "Gemengd - uit te werken" wil uitwerken.

Overgangs- en slotregels

Overgangsrecht

De overgangsregels hebben als doel tijdens de overgang naar een nieuw bestemmingsplan de rechtstoestand vast te leggen van bouwwerken die op het tijdstip van de terinzagelegging van het ontwerp van het plan zijn gebouwd of nog gebouwd kunnen worden - dat wil zeggen waarvoor bouwvergunning is verleend of nog te verlenen is - en die afwijken van de bouwregels in dit plan. Het tweede lid van dit artikel heeft betrekking op het gebruik van gronden en bouwwerken, voor zover dit gebruik op het tijdstip van rechtskracht verkrijgen van dit bestemmingsplan afwijkt van dit plan.

Slotregel

Dit artikel geeft aan onder welke naam de regels van het bestemmingsplan moeten worden aangehaald: 'Regels bestemmingsplan Ypenburg Warmtekrachtcentrale'