Plan: | Noordwal-Veenkade |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0518.BP0245EVABNoordwal-70OH |
Het plangebied ligt net buiten de binnenstad, aan de Haagse grachtenring. De Toussaintkade-Prinsessewal vormt een route vanuit het Zeeheldenkwartier naar de binnenstad voor vooral voetgangers en fietsers. De Haagse grachtenring is een bijzonder gebied met een eigen karakter. Ter hoogte van de ingang van de Paleistuin is de gracht overkluisd, maar nog wel bevaarbaar. Om (parkeer)ruimte te winnen is in het verleden de open gracht vervangen door een gesloten duiker. De herintroductie van de gracht herstelt de historische situatie op deze plaats. Het plangebied ligt tussen de parkeerroutes van het Verkeers Cicuatie Plan (VCP) Centrum in.
De opgave is de ruimtelijke kwaliteit te verbeteren door de herintroductie van open water tussen de Noordwal en de Veenkade tegenover de Paleistuin, en de herinrichting van de Veenkade in een autoluw voetgangersgebied. Nieuwe bomenrijen langs de nieuwe gracht in het verlengde van de bestaande bomenrijen completeren het beeld. De toegangsportalen van de VAB zijn van hoogwaardige architectonische kwaliteit. Ze zijn transparant en goed ingepast in de omgeving.
De Noord West Singelsgracht had ter hoogte van de Prinsestraat een oude plaatbrug. Deze is in het begin van de vorige eeuw (1924) opgenomen in de overkluizing van Noordwal-Veenkade. De oude plaatbrug bij de Prinsestraat was een exemplaar uit 1879 en is gemaakt door een firma uit Leiden. Bepaalde elementen van de brug zijn nog zichtbaar. Doorvaarhoogte is circa 1 meter 25. De overkluizing wordt bij de aanleg van de VAB afgebroken en de gracht wordt verbreed tot de 18e eeuwse proporties.
Op 4 juli 1994 is het Centrum Den Haag door de Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur en de Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer aangewezen tot beschermd stadsgezicht als bedoeld in artikel 1, onder g, van de Monumentenwet 1988. Op de plankaart is het gebied dat deel uitmaakt van het Rijksbeschermd stadgezicht Centrum, aangegeven.
Het plangebied omvat de Noordwal en de Veenkade tussen de Prinsessewal en de Bilderdijkstraat-Torenstraat. De Veenkade is op dit deel afgesloten voor doorgaand autoverkeer maar is wel toegankelijk voor de hulpdiensten en voor laad- en losverkeer door middel van pollers.
Fietsers mogen op de Veenkade wel in beide richtingen rijden. Op de Noordwal geldt voor gemotoriseerd verkeer éénrichtingsverkeer vanaf de Torenstraat naar de Prinsessewal. De Prinsessewal kent tweerichtingsverkeer en is een buurtontsluitende route naar het Hofkwartier. De Prinsestraat kent partieel eenrichtingsverkeer richting Grote Kerk. Op de Toussaintkade geldt partieel eenrichtingsverkeer richting Veenkade.
De Torenstraat en de Bilderdijkstraat maken deel uit van een lus door de binnenstad die als parkeerroute fungeert tussen de Centrumring en de in dit deel van de stad gelegen parkeervoorzieningen. Tevens maken de Torenstraat en Bilderdijkstraat onderdeel uit van de route van tramlijn 17. De Torenstraat maakt onderdeel uit van het hoofdroutenet voor de fiets. De routes via de Noordwal en Veenkade binnen het plangebied maken onderdeel uit van het secundaire netwerk voor de fiets.
Op het overkluisde deel van de gracht en langs de wegvakken zijn momenteel parkeerplaatsen aanwezig. Daarnaast zijn er parkeerplaatsen gereserveerd voor gehandicapten, laden en lossen en taxi's. Er geldt op straat een regime van betaald parkeren tussen 9.00 en 24.00 uur met vergunningverstrekking voor bewoners en bedrijven.
De huidige inrichting van het plangebied kent nagenoeg geen groen. Bij de nieuwe inrichting zullen aan weerszijde van de grachtenkant bomen geplaatst worden. Er komen tien nieuwe lindebomen van een redelijke maat. Aan de Prinsessewal worden 3 nieuwe lindebomen geplant.
De overkluizing van het gebied Noordwal/Veenkade zal worden verwijderd. De nieuwe gracht vormt met continue rijen grachtbomen langs het water één doorgaande lijn met bruggen in plaats van de bestaande overkluizing. Er is vrij zicht op de gracht vanuit de Paleistuin en vanaf het Piet Heinplein richting de Nieuwe Kerk.
Ter compensatie van het verdwijnen van de terrassen gelegen vóór de horeca-inrichtingen aan de Veenkade, komt aan die zijde een ligplaats voor maximaal twee terrasboten.
De Torenstraatbrug wordt vernieuwd en behoudt haar huidige verkeersfuncties. De nieuwe brug met een overspanning van negen meter, tussen de Prinsessewal en de Toussaintkade, ligt 'om de hoek'.