Plan: | Westeinde, 1e herziening |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0518.BP0242EWesteindeII-50VA |
Waar de woonfunctie en het ziekenhuis het plan niet domineren, is het plangebied hoofdzakelijk opgedeeld in vier verschillende bestemmingen voor gemengde doeleinden. Binnen deze bestemmingen wordt de ruimtelijk-functionele situatie en ontwikkeling in het plangebied vastgelegd. De vier bestemmingen worden in deze paragraaf beschreven.
Langs de Jan Hendrikstraat en de Torenstraat is de bestemming voor gemengde doeleinden gericht op detailhandel: beide straten liggen aan de rand van het kernwinkelapparaat en zijn belangrijke aanlooproutes richting de winkelstraten van de binnenstad. Ander gebruik (horeca, dienstverlening et cetera) is middels een afwijkingsbesluit mogelijk, het beleid is gericht op de vestiging van winkels.
De eerste bestemming voor gemengde doeleinden ziet op het Westeinde en haar directe omgeving. Conform het beleid van de Structuurvisie Den Haag 2020 (paragraaf 3.2.4) zijn in de veelal historische bebouwing wonen, ateliers, werkplaatsen, galeries, winkels, kantoortjes et cetera gecombineerd tot een gemengd stedelijk milieu en is het gebied een uitloper en uitbreiding van het centrum. Het Westeinde en haar zijstraten zijn een geschikt milieu voor de creatieve sector: een kansrijk gebied met een gemengd 'rommelig' milieu, een broedplaats voor kunstenaars, ambachtelijke bedrijfjes, winkeltjes met heel specifiek assortiment en kleinschalige consumentgebonden dienstverlening te midden van woningen en horeca. Voorbeelden zijn creatieve initiatieven als de Spanjaardshof en De Aap. Met een brede bestemmingsomschrijving laat het bestemmingsplan veel ruimte voor vestiging van creatieve initiatieven en wil het dit gemengd creatief 'rommelmilieu' verder versterken: op de begane grond zijn detailhandel, horeca, bedrijven, dienstverlening, culturele voorzieningen en welzijnsvoorzieningen toegestaan; wonen is zowel op de beganegrondlaag als op de verdiepingen toegestaan.
De gemengde bestemming staat aan de Prinsegracht vrijwel dezelfde functies toe als aan het Westeinde en haar directe omgeving. Detailhandel en horeca zijn alleen na verlening van een afwijkingsbesluit toegestaan. Vanwege het statige karakter van de Prinsegracht zelf en van de hoge herenhuizen erlangs gaat de voorkeur uit naar aansprekende, middelgrote kantoorvestigers en maatschappelijke voorzieningen die in zulke herenhuizen op hun plaats zijn. Te midden van Het Koorenhuis, een grote cultuurvoorziening, en Van Stockum's Veilingen ontstaat zo een gemengd stedelijk milieu, grootschaliger dan aan het Westeinde.
In de Assendelfstraat en Korte en Lange Lombardstraat is sprake van een gemengd gebied. Winkels, kantoortjes en maatschappelijke voorzieningen worden hier gecombineerd met wonen. Aan de daarvoor in aanmerking komende locaties is de bestemming Gemengd-4 toegekend. In dit gebied kan het parkeren niet anders dan op de openbare straat plaatsvinden. Gezien de parcelering en gezien het gebruik van de panden zijn ondergrondse parkeergarages niet voor de hand liggend maar in dit plan ook niet uitgesloten. De nieuwbouw aan de Lage Nieuwstraat heeft wel een parkeervoorziening op eigen terrein en ook op het binnenterrein tussen de Lage Nieuwstraat en de Prinsegracht wordt parkeren toegestaan. Nieuwbouwontwikkelingen in het gebied moeten voldoen aan de parkeernormen.