Plan: | RandstadRail (HSE) |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0518.BP0241ZRRHSE-50VA |
In 2006 werd de Erasmuslijn van Randstadrail in gebruik genomen. Deze lijn is de lightrailverbinding die vanuit Rotterdam via onder andere Pijnacker/Nootdorp eindigt op station Den Haag Centraal.
Al in de jaren negentig, tijdens de planontwikkeling van Randstadrail, werd duidelijk dat de eindhalte van de toenmalige Hofpleinlijn in de toekomst niet meer op het maaiveldniveau van station Den Haag Centraal zou kunnen worden gesitueerd. De NS hebben indertijd het stadsbestuur van Den Haag te kennen gegeven in de toekomst alle 12 sporen nodig te hebben voor de afwikkeling van het nationale treinvervoer. Voor de eindhalte van de toekomstige Erasmuslijn zou dus een alternatief gezocht moeten worden.
In december 2001 is een bestuurlijke overeenkomst gesloten tussen de Minister van Verkeer en Waterstaat, de Stadsregio Rotterdam en het Stadsgewest Haaglanden over de aanleg en financiering van RandstadRail. In deze overeenkomst was de aanlanding van de Erasmuslijn nog niet opgenomen.
In 2006 is overeenstemming bereikt over een aanlanding beneden maaiveld. Voor de hiermee gepaard gaande investeringen heeft het rijk in oktober 2006 een subsidiebeschikking afgegeven. Tijdens de uitwerking van dit plan bleek – mede als gevolg van verscherpte tunnelwetgeving - dat het ontwerp dusdanige veiligheidsmaatregelen met zich meebracht, dat de tunnelvariant financieel niet meer haalbaar was. Er is toen gezocht naar andere oplossingen. In een aantal expertmeetings is vervolgens het ontwerp voor een aanlanding volledig boven het busplatform (+2) als beste optie naar voren gekomen.
In april 2009 heeft de Gemeenteraad met deze variant ingestemd (RIS160021). Medio 2010 is hierop een belangrijke wijziging gekomen. Bij de planuitwerking van de variant volledig boven het busstation bleek dat bouwen op het busstation in technische zin vrijwel niet haalbaar was, omdat hier extreem hoge kosten tegenover stonden. Deze kosten waren nodig om de constructie van het busplatform te verstevigen. Het plan is daarom nogmaals aangepast tot het huidige plan: nog steeds met een niveau boven het busstation, maar met kolommen in de Anna van Buerenstraat, direct tegen het busstation aan. Deze laatste variant is vervolgens uitgewerkt tot een Voorlopig Ontwerp en een bijbehorende Business Case. De Raad heeft het ontwerp en de kredieten op 10 maart 2011 vastgesteld (RIS178698).
De ontwikkeling van de HSE op +2 niveau, zoals hierboven beschreven, was tot medio 2010 in eerste instantie opgenomen in het ontwerpbestemmingsplan Bezuidenhout-West dat van 4 juni tot en met 15 juli 2010 ter inzage heeft gelegen. Omdat de planuitwerking van de laatste variant met kolomposities in de Anna van Buerenstraat nog niet ver genoeg uitgewerkt was, is deze ontwikkeling bij vaststelling van het bestemmingsplan Bezuidenhout-West in de gemeenteraad van 2 december 2010 uit het plan verwijderd.