direct naar inhoud van 2.2 Ruimtelijke structuur
Plan: Loosduinsekade
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0518.BP0228BLoosduinsek-70OH

2.2 Ruimtelijke structuur

2.2.1 Ruimtelijke hoofdstructuur en bebouwingsbeeld

In de wijk Leijenburg bepalen een aantal architectonische ensembles de stedenbouwkundige structuur: Voor het plangebied Loosduinsekade is de bebouwing tussen Volendamlaan en de Loosduinsekade het meest bepalend voor de ruimtelijke hoofdsructuur. Het bebouwingsbeeld wordt vooral bepaald door de straatwand van de Loosduinsekade tussen Volendamlaan en Soestdijksekade. Deze bestaat tussen de Soestdijksekade en de Nieuwendamlaan uit 4-laagse bebouwing met portiekontsluitingen en tussen de Nieuwendamlaan en de Volendamlaan uit seniorenwoningen die deel uitmaken van zorgcomplex Swaenesteyn. Nabij de Volendamlaan bevindt zich het gebouw van poppodium De Bazart.

2.2.2 Verkeer en infrastructuur

Het plangebied Loosduinsekade heeft een gebiedsontsluitende functie met als bestemming Verkeer – Hoofdverkeersweg. Door het plangebied rijdt tram 2 over de Loosduinsekade. Er is in Den Haag een herkenbaar stelsel van (hoofd) fietsroutes. Door het plangebied loopt een hoofdfietsroute over de Loosduinsekade. In het gebied is betaald parkeren ingevoerd. In straten waar onvoldoende ruimte is om op de rijbaan te parkeren zijn waarnodig parkeerverboden ingevoerd.

2.2.3 Bodem

In de directe omgeving van het plangebied hebben bedrijven met bodembedreigende activiteiten hun vestiging (gehad). Ter plaatse van het plangebied zijn geen (voormalige) bodembedreigende activiteiten bekend. Tevens zijn er geen ondergrondse tanks bekend.

In en in de directe omgeving van het plangebied zijn bodemonderzoeken uitgevoerd in verband met aangetroffen verontreinigingen, herinrichting en/of bouwplannen. Ter plaatse van het plangebied is een deel van het gebied onderzocht. Deze bodemonderzoeken zijn sterk verouderd (ouder dan vijf jaar). Indien voor dit deel van het gebied bouwplannen/herinrichtingsplannen zijn zullen de bodemonderzoeken geactualiseerd moeten worden. Voor die delen van het plangebied waar herinrichting en/of nieuwbouw plaatsvindt en waar nog geen onderzoek heeft plaatsgevonden, zal bodemonderzoek moeten worden uitgevoerd en eventueel gesaneerd moeten worden.

Er zijn ter plaatse van het plangebied geen gevallen van ernstige bodemverontreiniging bekend. Er is sprake van een geval van ernstige bodemverontreiniging bij een gemiddelde overschrijding van de interventiewaarde in meer dan 25 m3 vaste bodem en/of 100 m3 grondwater (bodemvolume).

Uit de bodemkwaliteitskaart van de gemeente Den Haag blijkt dat de bovengrond (0-0,5 m-maaiveld) in het plangebied gemiddeld licht verontreinigd is met kwik, lood, zink en PAK (teerachtige stoffen). De ondergrond (0,5-2,0 m-mv) is gemiddeld niet verontreinigd.

2.2.4 Archeologie
2.2.4.1 Bekende geologische en archeologische gegevens

Het plangebied is volgens de Archeologische-Geologische kaart van Den Haag in zijn geheel gelegen op een niet met stuifzand overdekte strandwal. Strandwallen zijn zandruggen die grofweg evenwijdig aan de kustlijn liggen en die enige duizenden jaren voor Christus door natuurlijke processen zijn gevormd. Tussen de verschillende strandwallen, in de strandvlaktes, bleef het oppervlak laag en vochtig: daar ontstond in de loop der eeuwen een soms vrij dik pakket veen. De betreffende strandwal is die waarop zowel Den Haag als Loosduinen ontstaan zijn en waar overheen eeuwenlang de weg tussen beide dorpen gelegen geweest is.

Strandwallen hebben altijd archeologische potentie. Al vanaf de late Steentijd (ca. 2500 v. Chr.) waren ze geschikt voor menselijke bewoning. Op veel plekken binnen de gemeentegrenzen (en daarbuiten) zijn er vondsten op gedaan en resten van nederzettingen op teruggevonden, zowel uit de prehistorie als uit de Romeinse tijd of Vroege Middeleeuwen. Strandvlaktes waren minder geschikt om te bewonen: als ze niet te nat waren, waren ze echter wel heel geschikt voor het weiden van het vee dat men had. De kans dat het plangebied in pre- en vroeghistorische tijd bewoond is geweest is daarom vrij groot. Daar staat tegenover dat de kans dat daar nog resten van in de grond aanwezig zijn klein is. Dat heeft rechtstreeks te maken met de latere geschiedenis van het gebied.

In het midden van de 17de eeuw werd namelijk de Loosduinse Vaart gegraven, de waterverbinding tussen Den Haag en Loosduinen. Deze was bedoeld om goederen vanuit het Westland makkelijker naar de hofstad te kunnen transporteren. De aanwezigheid van deze vaart had echter ook een ander gevolg: het werd rendabel om het zand van de strandwal te verwijderen, omdat het nu makkelijk per boot kon worden afgevoerd. Op die manier kon goed teelland worden geschapen, terwijl het zand elders als ophoging kon worden gebruikt. Dit is de reden dat de huidige Loosduinseweg relatief laag gelegen is.

Duidelijk is dat eventuele archeologische resten daterend uit de pre- en vroeghistorische perioden door deze afgravingen zullen zijn verdwenen. Dat gold echter niet voor toen al aanwezige boerderijen, die vaak op de rand van de strandwallen waren aangelegd. Deze bleven gewoon functioneren. Sommigen werden zelfs tot landhuis uitgebreid. Een goed voorbeeld daarvan is juist binnen het bestemmingplangebied te vinden. Het gaat om de boerderij Leyenburg, de naamgever van de naastgelegen wijk en gelegen op de hoek van de Leyweg en de Loosduinsekade. Dit was een boerderij die in de loop van de 15de eeuw werd gebouwd en in de 17de eeuw grotere allure kreeg. Delen van het landhuis zijn tot in de 20ste eeuw blijven bestaan.

Hoewel de Loosduinse Vaart al enige eeuwen oud is, wordt die niet als archeologisch waardevol beschouwd. De kans op sporen van de aanleg wordt namelijk bijzonder klein geacht. Het gedeelte van het plangebied waar de boerderij met erf is gelocaliseerd heeft daarentegen een hoge archeologische verwachting.

2.2.5 Water

Aan de noordwestzijde, net buiten het plangebied, is de Loosduinsevaart gelegen.

2.2.6 Groen

De wijk Leyenburg kent een relatief hoge woningdichtheid, maar dit is niet ten koste gegaan van openbaar groen. In het zuidwesten van het plangebied is een park gelegen ter plaatse van de voormalige boerderij Leijenburgh.

2.2.7 Kabels en leidingen

In het plangebied zijn geen gasleidingen aanwezig die vanwege omvang, stedelijke of regionale betekenis of risico in het bestemmingsplan moeten worden opgenomen. Wel is er een afvalwatertransportleiding gelegen ter plaatse van de Volendamlaan.