direct naar inhoud van 2.5 Functionele structuur
Plan: St. Jacobskerk e.o.
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0518.BP0225EStJacobskeo-50VA

2.5 Functionele structuur

Kenmerkend voor het gebied is de grote menging van functies op zowel de begane grond als op de verdiepingen van panden met de nadruk op detailhandel en horeca. Deze is hieronder in kaart gebracht.

afbeelding "i_NL.IMRO.0518.BP0225EStJacobskeo-50VA_0009.png"

functie-inventarisatie 2011-2012 (zie ook Bijlage 3)

2.5.1 Bedrijven

Aan het Scheveningseveer worden in een voormalige vestiging van Pont-Meijer opslagruimten verhuurd. Al een aantal jaren speelt hier een initiatief om in de toekomst op het binnenterrein woningen met bijbehorende parkeervoorzieningen te realiseren. Deze plannen zijn echter nog niet zo ver, dat ze in het bestemmingsplan opgenomen kunnen worden.

2.5.2 Cultuur en Ontspanning

In het gebied komen verschillende voorzieningen voor op het gebied van cultuur en ontspanning waaronder:

Theaters en bioscopen:

  • Korzo/Holland Dance Festival (HDF), Prinsestraat 44/Nobelstraat 21: theater, foyer, theatercafé/restaurant, (dans)studio's, kantoorruimte voor Korzo en HDF.
  • de Gevangenpoort, Buitenhof 33, rijksgesubsidieerd museum geëxploiteerd door het Haags Historisch Museum.
  • Galerij Prins Willem V, Buitenhof 35, rijksgesubsidieerd museum geëxploiteerd door het Mauritshuis.
  • het Koninklijk Huis Archief, in tuin van Paleis Noordeinde.
  • het Huis voor democratie en rechtsstaat, Hofweg 1, op de verdiepingen
  • de Pathé bioscoop aan het Buitenhof.

Culturele instellingen:

  • Stroom, Hogewal 1-9 + Maziestraat 7, 7a (achterhuis) + Maziestraat 13, 13a: Hogewal (vm. winkel): expositieruimte, studiecentrum/bibliotheek, bijeenkomstfunctie (lezingen, symposia), kantoorruimte op bg, in kelder (deels opengewerkt met vide) expositieruimte en deels ook archiefruimte.
  • Maziestraat 13, 13a: documentatiecentrum op bg (13a), op de verdiepingen ruimte voor artists in residence (ruimte waar kunstenaars die Stroom uitnodigt kunnen verblijven en overnachten).

Evenementen- en expositieruimten:

  • Grote of St. Jacobskerk: wordt o.a. gebruikt voor exposities, voorstellingen en concerten. Het carillon in de kerktoren wordt op gezette tijden bespeeld.
  • Het Nutshuis, Riviervismarkt 5: Een deel van het gebouw is geschikt gemaakt voor het houden van tentoonstellingen en bijeenkomsten. De verschillende zalen worden gebruikt voor eigen programmering en zijn daarnaast te huur voor openbare en besloten bijeenkomsten. Alle activiteiten die de interne en externe partners in Het Nutshuis organiseren vallen binnen het thema lokale kunst en maatschappij. In het kantoorgedeelte zijn elf maatschappelijke organisaties gevestigd: Boodschappenbegeleidingsdienst, Bureau Discriminatiezaken, Centraal Informatiepunt Ouderen, COS Zuid-Holland, Culturalis, Haags Pop Centrum, Importante, RG Ruijs Stichting, Stedenband Den Haag Juigalpa, Stichting Elementree, Stichting Vakantiepas.
  • Juffrouw Idazaal, Juffrouw Idastraat 2, ingang via de poort Prinsestraat 37: De Idazaal is geschikt voor recepties, debatten, lezingen en symposia.
  • Gothische Zaal (bij Raad van State), ingang Paleisstraat 1: wordt o.a. gebruikt voor (orgel)concerten
  • Waalse kerk, Noordeinde 23-25: wordt o.a. gebruikt voor concerten
  • Oud katholieke kerk, Juffrouw Idastraat 7/13: wordt o.a. gebruikt voor concerten.
  • Paleiskerk, Paleisstraat 8: wordt o.a. gebruikt voor concerten (o.a. Musica Antica da Camera) en als congres- en vergaderlocatie.

Muziek:

  • Pophotspot Grote Markt. Er worden plannen ontwikkeld voor een vast podium voor (pop)muziekoptredens op de Grote Markt.
  • Muziek buitenpodium, Haagsche Bluf 23: is thans niet in verband met geluidsoverlast.
  • er vinden regelmatig muziekoptredens in kroegen (o.a. rond Grote Markt, Papestraat) en in openbare ruimten plaats.

Overig:

  • Een concentratie van galeries, winkels die design verkopen, soms met eigen atelier/werkplaats (edelsmeden), o.a. aan Noordeinde, Hofkwartier (Molenstraat, Prinsestraat).
  • In het gebied staan diverse kunstwerken en gedenktekens in de openbare ruimte. O.a. stadspomp bij de Grote Kerk, Ruiterstand Willem I voor Paleis Noordeinde, Wilhelminamonument aan de Paleisstraat en verschillende beelden in de Paleistuin, waaronder Chapeau van Auke de Vries.
2.5.3 Detailhandel

De belangrijkste bestemming in het plangebied is de detailhandelsfunctie. Het plangebied is onderdeel van het Haagse kernwinkelapparaat, en strekt zich uit tussen de Grote Markstraat, Spuistraat, Hofweg, Buitenhof, Hoogstraat, Molenstraat, Prinsestraat, omgeving St. Jacobskerk en Jan Hendrikstraat, met uitlopers zoals het Noordeinde. Op een aantal plekken wordt de detailhandel afgewisseld door horeca (lunchrooms, restaurants, cafés en hotels) met een concentratie rond de Grote Markt, Prinsestraat, Noordeinde en rond het Buitenhof.

Het kernwinkelgebied van Den Haag is een van de grootste winkelcentra van ons land en het verzorgingsgebied is daarmee ook aanmerkelijk groter dan het grondgebied van Den Haag. In grote lijnen is de verdeling:

  • de Grote Marktstraat met de grote warenhuizen;
  • de Venestraat, Spuistraat, de Haagsche Bluf en de Passage waar voornamelijk trendy winkels zijn gesitueerd;
  • de Prinsestraat en het Hofkwartier waar winkels gericht op de nieuwste trends op het gebied van mode, interieur en eten, zijn gevestigd:
  • Galeries, interieurwinkels, mode, design en kunst in een historische setting zijn te vinden in de Hoogstraat, het Noordeinde, de Plaats;
  • de winkels in de Schoolstraat met als specialisme alles op het gebied van skaten, gamen en reizen.
2.5.4 Dienstverlening

Dienstverlening in het gebied ligt verspreid tussen en naast de detailhandel en horeca. Het betreft voornamelijk uitzendbureaus, kapsalons, schoonheidssalons e.d.

2.5.5 Horeca

De horeca in het gebied telt ca. 150 vestigingen waaronder veel restaurants met verschillende keukens. De afwisseling van horeca en detailhandel betekent ook dat na sluitingstijd van de winkels, de binnenstad een levendige en gezellig sfeer binnenstad houdt tot laat in de avond. De lunchrooms, restaurants, eetcafés, cafés en hotels zijn geconcentreerd rond de Grote Markt, in en in de directe omving van de Prinsestraat, in het Noordeinde en rond het gebied Buitenhof / Kettingstraat.

2.5.6 Kantoren

In het gebied zijn verschillende kantoorconcentraties: de Raad van State tussen Parkstraat, Kneuterdijk en Paleisstraat, regeringsgebouwen aan en rond het Buitenhof, en verspreid liggende concentraties van kantoren aan de Riviervismarkt tussen Parkstraat en Amaliastraat. Ook solitaire kantoorgebouwen zijn in het gebied aanwezig. De kantorenmarkt krimpt in en dat is ook op verschillende locaties in het gebied het geval merkbaar, de leegstand neemt toe.

2.5.7 Maatschappelijk

Onderwijs

Voor zover bekend is er één instelling voor dagopvang gevestigd: de Blauwe Ooievaar aan het Noordeinde 143 (van SKON Kinderopvang).

Welzijn

Aan het Scheveningseveer 7 is een vestiging van de COC-Haaglanden.

Maatschappelijk

In het gebied is een aantal kerkgebouwen aanwezig die tevens als evenementen- en expositieruimten worden gebruikt.

2.5.8 Sport en recreatie

Er zijn behalve in de Paleistuin weinig speelvoorzieningen in de openbare ruimte; noch goede, sportief ingerichte speelruimten.

Particuliere (commerciële) sport:

  • Gortstraat 7: Hague Five ( snooker)
  • Hoogstraat 27a:  Studio 1 Workouts
  • Grote Markstraat 40: Fitness First The ladies Club
  • Dagelijkse Groenmarkt 19: TrainMore
2.5.9 Wonen
2.5.9.1 Woningen

Het plangebied is een onderdeel van de Haagse binnenstad. De binnenstad is belangrijk voor de identiteit van heel Den Haag. In het bestemmingsplan zit de Passage, het paleis Noordeinde en de grote kerk. Dit zijn boegbeelden voor de identiteit van Den Haag.

De woonfuncties liggen voornamelijk ten noordwesten van de lijn Gravestraat - Rond de Grote Kerk en in het zuidelijke deel in de Nieuwstraat, de Schoolstraat en rond de Grote Markt en zijn met name op de verdiepingen te vinden. Op de begane grond van deze panden zijn merendeels andere functies te vinden.

In de periode 1998-2005 zijn twee grote woningbouwcomplexen (voormalig postkantoor en het kantoorgebouw de Driehoekjes) opgeleverd waardoor het wonen in dit deel van de binnenstad een grote impuls heeft gekregen.

Het plangebied kent een bovengemiddelde woningmarktpositie. Zowel de gemiddelde waarde van de eengezinswoningen (die slechts 10 procent van de woningvoorraad t.o.v. 21 procent in Den Haag) als de gemiddelde waarde van de appartementen ligt significant hoger qua WOZ-waarde dan gemiddeld in Den Haag. Opvallend aan de inwoners in het plangebied is de oververtegenwoordiging van de leeftijdsklasse 20-44 jaar en een hoger aandeel autochtonen, westerse allochtonen en expats ten opzichte van het Haags gemiddelde.

2.5.9.2 Woonschepen

In het gebied liggen geen woonschepen.

2.5.9.3 Woonwagens

In het plangebied zijn geen woonwagens aanwezig en zijn ook geen woonwagens toegestaan.