direct naar inhoud van 3.4 Groen
Plan: Beatrixkwartier (Monarch)
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0518.BP0220GBezuidenBea-50VA

3.4 Groen

3.4.1 Gemeentelijk beleid
3.4.1.1 Groen kleurt de stad

In de nota "Groen kleurt de stad", Beleidsplan voor het Haagse groen 2005-2015, (Raadsbesluit d.d. 13 oktober 2005) is het groenbeleid van Den Haag weergegeven.

Dit beleid is verwoord in een tweetal doelstellingen:

  • 1. het beleidsplan biedt een kader voor duurzaamheid bij inrichting, beheer en gebruik van groen waarbij steeds meer sprake zal zijn van een gezamenlijke verantwoordelijkheid van beheerder en gebruiker.
  • 2. het beleidsplan biedt een raamwerk waarbinnen keuzes kunnen worden gemaakt bij ruimtelijke ingrepen die van invloed zijn op het groen in de stad en bij veranderende maatschappelijke ontwikkelingen die van invloed zijn op de functies van het groen.

Deze doelstellingen zijn vertaald in vier ambities:

  • ruimte voor groen in en om de stad;
  • aandacht voor toegankelijkheid, gebruik en beleving van het groen;
  • duurzaamheid in inrichting, beheer en onderhoud van het groen;
  • samen het groen beheren.

Op grond van de aanwezige betekenissen en waarden zijn grote delen van het groen in Den Haag van bijzonder belang voor de kwaliteit, de identiteit en de belevingswaarde van de stad alsmede voor de kwaliteit en de verspreidingsmogelijkheden van planten en dieren. Deze vormen gezamenlijk de Stedelijke Groene Hoofdstructuur. Inzet is deze stedelijke groenstructuur duurzaam in stand te houden en waar mogelijk te versterken. Slechts in uitzonderlijke gevallen waarbij de ambitie, zoals neergelegd in de "Structuurvisie 2020" in het geding is, wordt een incidentele heroverweging niet uitgesloten.

Bedrijfs- en kantorenlocaties, zoals het Beatrixkwartier bezitten groenvoorzieningen die traditioneel dienden als buffergroen. Dit zijn robuuste groenvoorzieningen waarbij beheer en onderhoud extensief werden toegepast. Door verandering in de betrokkenheid vanuit de gebruikers van deze locaties wordt door middel van publiek-private samenwerkingsconstructies veel meer ingezet op verbetering van de kwaliteit volgens het principe van maatwerk.

Het groen dient als omlijsting van de gebouwen en heeft een positieve invloed op de beleving van de omgeving. De belevings- en recreatie waarde kunnen worden verhoogd door de inrichting en de kwaliteit van de groenvoorzieningen beter af te stemmen op de gebruikers.

3.4.1.2 Ontwikkelingsvisie Stedelijke Ecologische Verbindingszones

In de nota "Stedelijke Ecologische Verbindingszone" in Den Haag is de stedelijke ecologische hoofdstructuur aangegeven. Deze structuur sluit aan op de provinciale en nationale ecologische hoofdstructuur. De SEHS bestaat uit kerngebieden (de grote groengebieden) met daartussen de ecologische verbindingszones. De verbindingszones bestaan uit zo veel mogelijk aaneensluitend wijk- en buurtgroen.

In het plangebied zijn geen kerngebieden of ecologische verbindingszones aanwezig.