Plan: | Benoordenhout - Internationaal Strafhof |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0518.BP0211GNdRndwgICC-70OH |
Regionale Nota Mobiliteit Haaglanden
In juni 2005 heeft het algemeen bestuur van Haaglanden de “Regionale Nota Mobiliteit” vastgesteld, en in 2008 is het verkeersbeleid geactualiseerd. De nota richt zich op de plannen die het stadsgewest heeft voor de mobiliteit in de regio voor de periode 2005-2020. De Regionale Nota Mobiliteit geeft aan dat er in de komende jaren veel maatregelen genomen moeten worden om de toename van de mobiliteit op te kunnen vangen en de regio bereikbaar, verkeersveilig en vooral ook leefbaar te houden. Stimulering van het gebruik van het openbaar vervoer en de fiets staan daarin centraal. De belangrijkste doelen voor de regio zijn: 40% meer reizigers in het openbaar vervoer in 2020, meer gebruik van de fiets, kortere en beter voorspelbare reistijden met de auto, vooral in de spits, minder verkeersslachtoffers en een beter en gezonder leefklimaat. Verder wil het stadsgewest bevorderen dat mensen bewuster kiezen voor het juiste vervoermiddel bij de juiste verplaatsing. Het uitvoeringsprogramma 2006-2009 laat zien welke concrete projecten het stadsgewest en de andere overheden in de regio Haaglanden uitvoeren om de ambities van de Regionale Nota Mobiliteit te realiseren. De Regionale Nota Mobiliteit is naast het verkeersbeleid van Haaglanden ook een regionale vertaling van de plannen uit de landelijke Nationale Nota Mobiliteit (2005) van het ministerie van Verkeer en Waterstaat.
Verkeer algemeen
Het verkeer- en vervoerbeleid van de gemeente Den Haag is op hoofdlijnen gericht op het waarborgen van een goede bereikbaarheid voor alle vervoerswijzen en het verbeteren en in stand houden van een verkeersveilige en een leefbare stad. Dit gebeurt onder andere door het stimuleren van het gebruik van openbaar vervoer en de fiets, het benutten en realiseren van goede doorstroom routes voor het autoverkeer in de vorm van samenhangende netwerken en het uitvoering geven aan het parkeerbeleid. Tussen het verkeer- en vervoersbeleid en de ruimtelijke ordening en inrichting van de stad bestaat een nauwe samenhang die ondermeer zijn vertaling vindt in bestemmingsplannen.
Het openbaar vervoer speelt als drager van ruimtelijke ontwikkelingen in de stad en de regio een belangrijke rol in het verkeer en vervoer. Een stelsel van verbindende en ontsluitende openbaar vervoerlijnen dient er voor te zorgen dat gebundelde vervoerstromen tussen woon- en werklocaties, verplaatsingen van en naar het centrum met de hoofdstations en andere belangrijke attractiepunten, op een goede, aantrekkelijke en snelle manier worden bediend.
Het gemotoriseerde verkeer tracht de gemeente zoveel mogelijk te concentreren op een stelsel van stedelijke en regionale hoofdwegen met voldoende capaciteit. Dit is nodig om de economische en ruimtelijke ontwikkeling van de stad mogelijk te maken en draagt bij aan de verbetering van de leefbaarheid in wijken en buurten. Een goede, veilige doorstroming van het verkeer is ook van belang voor de bestrijding van geluidsoverlast, de uitstoot van schadelijke stoffen of andere vormen van hinder, het voorkomen van sluipverkeer en vermindering van het aantal verkeersslachtoffers. Naast de hoofdwegen voor het doorgaande verkeer zijn er de wegen van een lagere orde die het verkeer tussen wijken en het buurtgebonden verkeer moeten afwikkelen. Op deze wegen heeft het autoverkeer een minder dominante positie en hebben openbaar vervoer, fietsers en voetgangers prioriteit.
Het fietsverkeer krijgt vanwege het milieuvriendelijke karakter en de fysiek zwakkere positie ten opzichte van het gemotoriseerde verkeer, bijzondere aandacht in het verkeers- en vervoerbeleid van de gemeente Den Haag. Door het aanbieden van een hoogwaardig netwerk van veilige fietsroutes wordt het gebruik van deze vervoerswijze gestimuleerd. Daarnaast is er de nodige aandacht voor het stallen van fietsen, zowel bij woningen en werklocaties, maar ook bij de grotere attractiepunten zoals scholen, winkelgebieden, stations en recreatiebestemmingen. De publieke voorzieningen voor de fiets maken integraal onderdeel uit van de inrichting van de openbare ruimte.
Het parkeren en stallen van auto's is een belangrijke sleutel in het verkeer- en vervoerbeleid van de gemeente. Hoge stedelijke bebouwingsdichtheden leiden zonder adequate voorzieningen tot een vaak te zware belasting van de openbare ruimte. Dat geldt zowel voor woon- als werkfuncties maar ook voor attractiepunten die veel bezoekers trekken. Behalve de noodzaak tot de verdeling van schaarse (openbare) parkeergelegenheid in een aantal gebieden in de stad, zijn mobiliteitsoverwegingen gericht op het streven naar een bereikbare en leefbare (woon)omgeving voor de gemeente aanleiding tot het stellen van parkeereisen.
Om het verkeer- en vervoersbeleid beleid te realiseren is maatwerk nodig voor de verschillende delen van de stad, gebaseerd op een integraal samenhangend plan. Het algemene beleid en de aan te pakken projecten zijn onder andere neergelegd in de beleidsnota "Verkeersplan, Verkeersbeleid tot 2010', en het in het voorontwerp van de “Haagse Nota Mobiliteit” en de nota “Parkeerkader Den Haag 2010 -2020”. Het algemene beleid wordt o.a. vertaald in de meerjaren- en uitvoeringsprogramma's voor de fiets en de verkeersveiligheid.
Binnen het plangebied hebben de Van Alkemadelaan, de Oude Waalsdorperweg en de Landscheidingsweg de bestemming “Hoofdverkeersweg” gekregen. Dit vanwege hun belang en functie voor de afwikkeling van het regionale doorgaande gemotoriseerde verkeer, onder andere tussen het Benoordenhout en Scheveningen enerzijds en het rijkswegennet (N14/A44/A4) anderzijds. De Waalsdorperweg heeft vanwege de locale ontsluitingsfunctie de bestemming “Straat”.
Op de plankaart is ter hoogte van de aansluiting van de Van der Aastraat – Waalsdorperweg – Oude Waalsdorperweg rekening gehouden met het rechttrekken van de verbinding van de Van Alkemadelaan met de Oude Waalsdorperweg. Op die wijze kan het verkeer naar de Landscheidingsweg op een betere en meer natuurlijke wijze worden afgewikkeld en wordt de Waalsdorperweg niet onnodig belast. Deze oplossing vergt een -beperkte- strook groen van het aangrenzende Bospark. De invulling en precieze vormgeving van de kruisingen met de Van der Aastraat en de Van Alkemadelaan dient nog nader te worden uitgewerkt. Door middel van een schetsontwerp is hiertoe een eerste aanzet gegeven. In het schetsontwerp voor de Oude Waalsdorperweg wordt een mogelijke nieuwe inrichting van het wegprofiel en de kruising met de van Alkemadelaan weergegeven als onderdeel van de inpassing van het Internationaal Strafhof (ICC). Los van de opstelstroken en weefvakken nabij de kruisingen bestaat de rijbaan van de Waalsdorperweg uit één rijstrook per rijrichting.
Uitgangspunt is een kwalitatief goed en veilig wegprofiel en een groene inrichting van de weg. Vanuit een oogpunt van verkeersveiligheid en comfort voor fietsers is het gewenst de bestaande fietsstroken te wijzigen in fietspad(en). Daarvoor zijn in beginsel meerdere opties denkbaar die nog nader moeten worden uitgewerkt.
In het schetsontwerp zijn de twee bestaande voetpaden gebundeld tot één pad aan de zijde van de geplande nieuwbouw voor het Internationaal Strafhof. Tussen de rijbaan en dit voetpad ontstaat daardoor ruimte voor een groene berm waarin bomen kunnen worden geplant of de aanleg van een kiss and ride zone.
Het schetsontwerp voorziet er ook in dat fietsers via de Waalsdorperweg en een nieuw aan te leggen fietspad door het bospark aansluitend op de rotonde op de Oude Waalsdorperweg richting Landscheidingsweg en de duinen van Meijendel kunnen fietsen. Op die manier wordt een ontbrekende schakel in het fietsnetwerk gefaciliteerd en een goede en veilige route naar de daar liggende bestemmingen en verder naar Scheveningen en Wassenaar gerealiseerd.
De kwaliteit van het bospark kan worden vergroot door verlaging van de ontsierende muur tot een laag, grondkerend muurtje. Er ontstaat een mooie inkijk in het bospark. Het nieuwe groene profiel voor de Oude Waalsdorperweg vormt een schakel tussen het bospark en het te ontwikkelen Strafhof dat langs de Oude Waalsdorperweg een groene inrichting zal krijgen.
Ter hoogte van de Van der Aastraat en het kruispunt met de Van Alkemadelaan zijn voor een goede en veilige verkeersafwikkeling opstelstroken nodig voor het afslaande en doorgaande verkeer. Het opheffen van de bestaande “bajonet-aansluiting” vanaf het kruispunt richting Oude Waalsdorperweg is vanuit verkeersoptiek gewenst.
In het schetsontwerp is een mogelijke nieuwe inrichting van het kruispunt en dit deel van de Waalsdorperweg weergegeven. Er ontstaat een overzichtelijk kruispunt. De bereikbaarheid van Duinzigt blijft ongewijzigd. Voor het nieuwe, bredere en groenere dwarsprofiel is een kleine strook van het bospark benut waar op dit moment minder waardevolle bomen staan. Deze bomen zullen worden gecompenseerd in de groene bermen van het nieuwe wegprofiel.
Hieronder is de visuele verbeelding van de hierboven tekstueel omschreven mogelijke uitwerking van het wegprofiel opgenomen.
Afbeelding 1
Afbeelding 2
Bussen kunnen binnen de opgenomen verkeersbestemmingen gebruik maken van de doorgaande wegen binnen het plangebied. In de uitwerking en invulling van de bestemming “Maatschappelijk” is de locatie van de nodige haltevoorzieningen nog een punt van aandacht.
Binnen het grotendeels te handhaven profiel van de Oude Waalsdorperweg wordt gestreefd naar de aanleg van vrijliggende fietsvoorzieningen tussen het Benoordenhout en de duinen van Meyendel in plaats van de huidige fietsstroken. De gemeente streeft verder binnen de bestemming Bospark naar een goede directe voorziening voor het langzame verkeer tussen het gebied rond TNO en het Willem Rooyaardsplein.
In het gemeentelijke parkeerbeleid wordt voor een in de regels omschreven maatschappelijke ontwikkeling in dit deel van de stad uitgegaan van de volgende parkeernormen:
Maatwerk is echter mogelijk indien daar vanuit specifieke hoedanigheden en eisen van de organisatie aanleiding toe bestaat. In de regels is een ontheffingsmogelijkheid opgenomen, dat onder bepaalde voorwaarden met een afwijkend aantal parkeerplaatsen kan worden ingestemd.
Voor een goede en veilige ontsluiting van het ICC-terrein en een vlotte doorstroming van het verkeer op de aansluitende hoofdwegen dienen de in- en uitgangen van de parkeergelegenheden op een zekere afstand van het door verkeerslichten geregelde kruispunt Van Alkemadelaan/ Oude Waalsdorperweg te komen. Beide lanen zijn met hun zware verkeersbelasting van auto's, fietsers en openbaar vervoer van belang voor de bereikbaarheid van het Benoordenhout (kantoren, ziekenhuis) en de badplaats Scheveningen. Controle van het binnenkomende verkeer zal op eigen terrein moeten plaatsvinden en vraagt adequate opstelruimte. Op bouwplanniveau zal bijzondere aandacht worden gevraagd voor het voorrijden van bijzondere gasten en de logistiek bij speciale gelegenheden, voor de media met hun wagenpark en apparatuur, het vervoer van aangeklaagden en de aan- en afvoer van goederen. Voor toeristen en demonstranten zal eveneens ruimte geboden moeten worden op het terrein van het ICC. De parkeergelegenheid op het terrein van het ICC kan in elk geval aan twee zijden worden ontsloten: vanaf de Van Alkemadelaan in combinatie met de in-uitrit van de Frederikkazerne en vanaf de Oude Waalsdorperweg/Landscheidingsweg (via de voormalige spoorbaan).