direct naar inhoud van 1.1 Algemeen
Plan: Benoordenhout - Internationaal Strafhof
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0518.BP0211GNdRndwgICC-70OH

1.1 Algemeen

De gemeente Den Haag wil voor een deel van het bestemmingplan Noordelijke Randweg een herziening opstellen. Het bestemmingsplan Benoordenhout - Internationaal Strafhof maakt de vestiging van het Internationaal Strafhof/International Criminal Court (ICC)) mogelijk ter plaatse van de Alexanderkazerne. Bij het Verdrag van Rome (1998) werd besloten een permanent Internationaal Strafhof op te richten met Den Haag als vestigingsplaats. De Alexanderkazerne is in 2006 door het Ministerie van Buitenlandse Zaken als locatie aangeboden aan het Internationaal Strafhof. Dit aanbod is in december 2007 aanvaard door de Assembly of State Parties. Het Internationaal Strafhof is een onafhankelijke rechterlijke instantie, die zich richt op de berechting van personen, die worden beschuldigd van de meest ernstige internationale misdrijven: genocide, misdrijven tegen de menselijkheid en oorlogsmisdrijven. Het Internationaal Strafhof trad in 2002 in werking nadat het zestigste land het zogeheten Statuut van Rome had geratificeerd. Inmiddels hebben zich 106 landen aangesloten.

De keuze voor Den Haag is te danken aan de lange traditie van deze regerings- en hofstad als gastheer van internationale juridische conferenties, gerechten en tribunalen. Deze traditie gaat terug tot de Eerste Zitting van de Haagse Conferentie voor Internationaal Privaatrecht. De conferentie werd in 1893 belegd door de Nederlandse regering op initiatief van de latere Nobelprijswinnaar voor de Vrede, de rechtsgeleerde Tobias M.C. Asser. Van groot internationaal belang was vervolgens de Eerste Haagse Vredesconferentie (1899) bij de totstandkoming waarvan Tsaar Nicolaas II een grote rol speelde. Niet alleen de neutraliteitspolitiek van Nederland maar ook de reputatie van Nederland op het gebied van humaniteit en recht (Erasmus, Hugo de Groot) en de persoon van Asser hebben bijgedragen tot de nieuwe rol voor Den Haag. Op de agenda van de vredesconferentie stonden drie onderwerpen: de vreedzame beslechting van geschillen, ontwapening en humanitair oorlogsrecht. De vredesconferentie leidde tot het Permanent Hof van Arbitrage dat na de Tweede Haagse Vredesconferentie (1907) zijn zetel kreeg in het als symbool van internationaal recht ontworpen Vredespaleis (1913). Dit met kostbare materialen uitgevoerde bouwwerk is met zijn talrijke voorwerpen van toegepaste kunst tot op de dag van vandaag het bekendste internationale beeldmerk van Den Haag.

Na de Eerste Wereldoorlog kwam het Permanente Hof van Internationale Justitie in het Vredepaleis erbij, de voorloper van het in 1946 door de Verenigde Naties opgerichte Internationaal Gerechtshof. Het Vredepaleis biedt ook onderdak aan de eigenares, de Carnegie-Stichting, en aan de Haagse Academie voor Internationaal Recht.

In de tweede helft van de 20ste eeuw is het aantal instellingen in Den Haag op het gebied van internationale rechtsorde en veiligheid aanzienlijk toegenomen. De groei van Den Haag als Wereldhoofdstad van het Recht, de eretitel Legal Capital is van de voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties Koffi Annan. Deze kwalificatie laat zich aan het volgende staatje aflezen:

1965: T.C.M. Asser Instituut

1981: Iran-USA Claims Tribunal

1983: Clingendael Instituut

1993: International Criminal Tribunal for the Former Yugoslavia (ICTY)

1993: Europol

1995: Hoge Commissaris inzake Nationale Minderheden (Organisation for Security and Co-operation in Europe)

1997: Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (prepcom OPCW 1992)

2002: Eurojust

2002: International Criminal Court (ICC)

2007: Special Court for Sierra Leone

De herziening van het bestemmingsplan maakt het eveneens mogelijk om de regels en toelichting van het geldende bestemmingsplan aan te passen aan nieuwe wet- en regelgeving. De gemeente Den Haag voldoet met het opstellen van het bestemmingsplan Benoordenhout - Internationaal Strafhof aan de eisen van de nieuwe Wet ruimtelijke ordening. Artikel 3.1 van de Wet ruimtelijke ordening bepaalt dat de gemeenteraad voor het gehele grondgebied van de gemeente een of meer bestemmingsplannen vaststelt (lid 1) en dat de bestemming van de gronden binnen een periode van tien jaar, gerekend vanaf de datum van de vaststelling van het bestemmingsplan, telkens opnieuw wordt vastgesteld (lid 2).

In de Nota Bestemmingsplannen in relatie tot het actualiseringsprogramma en tot de Structuurvisie Den Haag 2020 die op 14 december 2006 door de gemeenteraad is vastgesteld, is daarom vastgelegd dat de komende jaren een actualisering plaatsvindt van een groot aantal verouderde bestemmingsplannen.