direct naar inhoud van Artikel 1 Begrippen
Plan: Laakhaven MegaStores e.o.
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0518.BP0210FLaakhavMGS-50VA

Artikel 1 Begrippen

1.1 plan

het bestemmingsplan Laakhaven MegaStores e.o. van de gemeente Den Haag.

1.2 plankaart

de volledige verzameling van geometrisch bepaalde vlakken, omgeven door een plangrens, behorende bij het bestemmingsplan Laakhaven MegaStores e.o., file: NL.IMRO.0518.BP0210FLaakhavMGS-50VA

1.3 aanduiding

een geometrisch bepaald vlak of figuur, waarmee gronden zijn aangeduid, waar, ingevolge de regels, regels worden gesteld ten aanzien van het gebruik en/of het bebouwen van deze gronden.

1.4 aanduidingsgrens

de grens van een aanduiding indien het een vlak betreft.

1.5 bebouwingspercentage

een op de plankaart of in de voorschriften aangegeven percentage dat de grootte aangeeft van het deel van een bestemmingsvlak, bouwvlak, (een gedeelte van een) bouwperceel of maatvoeringsvlak dat ten hoogste mag worden bebouwd.

1.6 bedrijfsgebouw

een gebouw dat dient voor de uitoefening van één of meer bedrijfsactiviteiten, met uitzondering van prostitutie-inrichtingen.

1.7 bedrijfswoning

een woning in of bij een gebouw of op een terrein, kennelijk slechts bedoeld voor (het huishouden van) een persoon, wiens huisvesting daar gelet op de bestemming van het gebouw of het terrein noodzakelijk is.

1.8 begane grondlaag

het gedeelte van een gebouw waarvan de bouwlaag zich als eerste geheel of in overwegende mate boven het peil bevindt;

1.9 bestemmingsgrens

van het bestemmingsplan Laakhaven MegaStores e.o.(Concept-ontwerp) 3 de grens van een bestemmingsvlak.

1.10 bestemmingsvlak

een geometrisch bepaald vlak met eenzelfde bestemming.

1.11 bouwen

het plaatsen, het geheel of gedeeltelijk oprichten, vernieuwen of veranderen en het vergroten van een bouwwerk, alsmede het geheel of gedeeltelijk oprichten, vernieuwen of veranderen van een standplaats.

1.12 bouwgrens

een grens van een bouwperceel, welke niet mag worden overschreden, behoudens krachtens deze regels toegelaten afwijkingen.

1.13 bouwmarkt

detailhandelsvestiging waar bouwmaterialen, alsmede materialen welke voor het verrichten van bouwen verbouwwerkzaamheden nodig zijn, te koop worden aangeboden. Onder bouwmaterialen wordt niet verstaan materialen welke uitsluitend dienen voor versiering, aankleding, inrichting en gebruik van bouwwerken.

1.14 bouwperceel

een aaneengesloten stuk grond, waarop ingevolge de regels een zelfstandige, bij elkaar behorende bebouwing is toegelaten.

1.15 bouwperceelgrens

een grens van een bouwperceel.

1.16 bouwvlak

een geometrisch bepaald vlak, waarmee gronden zijn aangeduid, waar ingevolge de regels bepaalde gebouwen zijn toegelaten.

1.17 bouwwerk

elke constructie van enige omvang van hout, steen, metaal of ander materiaal, die hetzij direct hetzij indirect met de grond is verbonden, hetzij direct of indirect steun vindt in of op de grond.

1.18 bouwwerk, geen gebouw zijnde met een dak

bouwwerk, geen gebouw zijnde, die een voor mensen toegankelijke, overdekte, met niet meer dan één wand omsloten ruimte vormt.

1.19 dagelijks aanbod

levensmiddelen en artikelen voor persoonlijke verzorging.

1.20 detailhandel:

het bedrijfsmatig te koop aanbieden, waaronder begrepen de uitstalling ten verkoop, het verkopen en/of leveren van goederen aan personen die de goederen kopen voor gebruik, verbruik of aanwending anders dan in de uitoefening van een beroeps- of bedrijfsactiviteit; onder detailhandel wordt niet begrepen belwinkels, internetcafés, coffeeshops, paddoshops en het verkopen en/of leveren van goederen voor het gebruik ter plaatse; eveneens is daaronder niet begrepen het verkopen van (consumenten)vuurwerk, inclusief de daarbij behorende opslag van vuurwerk, en het verkopen van munitie inclusief de daarbij behorende opslag van munitie en kruit, behoudens voor zover hiervan wordt afgeweken in de regels van dit plan, ondergeschikte horeca is toegestaan.

1.21 detailhandelsvestigingen in mode

detailhandel in winkelvestigingen in voor algemeen gebruik te dragen bovenkleding, handschoenen, handtassen, schoenen en/of hoofddeksels' , waarbij met 'algemeen' bedoeld wordt dat deze artikelen ten behoeve van de nachtrust, sportactiviteiten of de uitvoering van bepaalde beroepswerkzaamheden uitgesloten zijn.

1.22 detailhandel in volumineuze goederen:

detailhandel in personenauto's, motoren, caravans, boten, scooters, zwembaden, buitenspeelapparatuur, fitnessapparatuur, piano's, surfplanken, tenten en productiegebonden grove bouwmaterialen en landbouwwerktuigen.

1.23 dienstverlening:

het bedrijfsmatig verlenen van diensten, waaronder mede begrepen publieksgerichte dienstverlening, al of niet met baliefunctie, op administratief, medisch, juridisch, therapeutisch of cosmetisch gebied, fotostudio's, uitzendbureaus, reisbureaus, kapsalons, snelfoto-ontwikkel- en kopieerservicebedrijven, videotheken en andere verhuurbedrijven, autorijscholen, ondergeschikte horeca is toegestaan ; onder dienstverlening wordt niet begrepen: garagebedrijven, belwinkels, internetcafé, seksinrichtingen, escortbedrijven en kamerverhuurbedrijven.

1.24 gebouw

elk bouwwerk, dat een voor mensen toegankelijke, overdekte, geheel of gedeeltelijk met meer dan één wand omsloten ruimte vormt.

1.25 grootschalige detailhandel

detailhandel in winkelvestigingen met een bruto vloeroppervlak van meer dan 1.000 m2, geen perifere detailhandel, warenhuizen, detailhandelsvestigingen in mode, in dagelijks aanbod of in vuurwerk zijnde.

1.26 horeca-inrichting:
  • a. een inrichting geheel of gedeeltelijk gericht op het bedrijfsmatig verstrekken van bereide gerechten, of dranken, al dan niet ter plaatse te nuttigen en/of het aanvullend aanbieden van vermaak;
  • b. een inrichting gericht op het bedrijfsmatig exploiteren van zaalaccommodatie, een (studenten)sociëteit, een automatenhal, een ontmoetingscentrum, een feestzaal/partycentrum en een hotel of bed & breakfast, maken geen onderdeel uit van de bij deze definitie behorende categorie-indeling en de 'Staat van Horeca-categorieën', tenzij in de bestemmingsomschrijving van het betreffende artikel anders is bepaald. Dit geldt ook voor inrichtingen waar horeca in ondergeschikte zin plaatsvindt.

Binnen deze definitie worden, gebaseerd op de staat van horeca-categorieën opgenomen als bijlage bij deze regels, de volgende categorieën horeca-inrichtingen onderscheiden:

categorie licht:

horeca-inrichtingen, waaraan volgens de bij deze regels behorende 'Staat van Horeca-categorieën' de categorie Licht wordt toebedeeld. Over het algemeen betreft het horeca-inrichtingen, waarvan de exploitatie aansluit bij winkelvoorzieningen en voornamelijk gericht is op het winkelend publiek en omliggende kantoren. De openingstijden liggen van maandag tot en met zondag tussen 07.00 uur en 23.00 uur. Het aanbieden van vermaak maakt geen onderdeel uit van de exploitatie.

Het gaat om horeca-inrichtingen, waarbij de exploitatie onder andere gericht is op:

  • verstrekken van al dan niet ter plaatse bereide maaltijden en etenswaren. Alcoholische dranken worden slechts ondersteunend aan de maaltijd geschonken, of;
  • het verstrekken van niet-alcoholische dranken;

Horecavormen die onder deze categorie vallen zijn onder andere: lunchroom/broodjeszaak, cafetaria/snackbar, koffieconcept/koffiehuis, ijssalons en take away / maaltijdbezorging.

categorie middelzwaar:

horeca-inrichtingen, waaraan blijkens de bij deze regels behorende 'Staat van Horeca-categorieën' de categorie middelzwaar wordt toebedeeld. De openingstijden liggen van maandag tot en met woensdag en zondag tussen 07.00 en 02.00 uur en donderdag tot en met zaterdag tussen 07.00 en 02.30 uur.

Het betreft horeca-inrichtingen, waarbij de exploitatie onder andere gericht is op:

  • het nuttigen van ter plaatse bereide etenswaren. Alcoholische dranken worden slechts ondersteunend aan de maaltijd geschonken, of;
  • het verstrekken van niet-alcoholische dranken, of;
  • het verstrekken van alcoholische dranken voor zover de openingstijden zijn beperkt tot 23.00 uur, of;
  • het aanbieden van vermaak voor zover de openingstijden zijn beperkt tot 23.00 uur.

Een horecavorm die binnen deze categorie valt is onder andere een restaurant.

categorie zwaar:

Horeca-inrichtingen, waaraan blijkens de bij deze regels behorende 'Staat van Horeca-categorieën' de categorie zwaar wordt toebedeeld. De openingstijden liggen van maandag tot en met woensdag en zondag tussen 07.00 en 02.00 uur en donderdag tot en met zaterdag tussen 07.00 en 02.30 uur.

Het betreft horeca-inrichtingen, waarbij de exploitatie onder andere gericht is op:

  • het verstrekken van alcoholische en niet-alcoholische dranken, of;
  • het aanbieden van vermaak.

Horecavormen die binnen deze categorie vallen, zijn onder andere: café en discotheek.

ondergeschikte horeca:

Ondergeschikte horeca bij detailhandel en dienstverlening is toelaatbaar indien:

  • 1. De horecaruimte onderdeel is van het hoofdgebouw;
  • 2. Het oppervlak van de horecaruimte niet meer dan 25 % van het bruto vloeroppervlak van de hoofdfunctie mag bedragen;
  • 3. De openingstijden van de horecafunctie gebonden zijn aan de openingstijden van de hoofdfunctie;
  • 4. Het schenken van alcohol niet is toegestaan;
  • 5. De uitstraling van de hoofdfunctie behouden dient te blijven.

Ondergeschikte horeca bij recreatie is toelaatbaar indien:

  • 1. Ondergeschikte horeca een aan de hoofdfunctie gerelateerde nevenactiviteit is;
  • 2. De openingstijden van de horecafunctie gebonden zijn aan de openingstijden van de hoofdfunctie;
  • 3. De uitstraling van de hoofdfunctie behouden dient te blijven.

1.27 kleinschalige detailhandel

Detailhandel, geen perifere detailhandel, grootschalige detailhandel, detailhandel in vuurwerk of warenhuizen zijnde, met dien verstande dat:

  • het totale netto vloeroppervlak aan detailhandel in dagelijks aanbod - waaronder ook supermarkten gerekend worden - niet minder dan 3.500 m2 en meer dan 5.500 m2 mag bedragen;
  • het netto vloeroppervlak aan detailhandel in dagelijks aanbod - geen supermarkten zijnde - en niet-dagelijks aanbod niet meer dan 500 m2 per winkelvestiging mag bedragen,
    • 1. met uitzondering van niet meer dan zes detailhandelslvestigingen met een netto vloeroppervlak van niet meer dan 650 m2 per vestiging, en
    • 2. onder de voorwaarde dat het totale netto vloeroppervlak aan detailhandelsvestigingen in mode niet meer dan 2.800 m2 mag bedragen.
1.28 maatschappelijke voorzieningen

educatieve, sociaal-medische, sociaal-culturele voorzieningen, voorzieningen ten behoeve van sport en sportieve recreatie, voorzieningen voor maatschappelijk welzijn, waaronder peuterspeelzalen, kinderdagverblijven, buitenschoolse opvang, en voorzieningen ten behoeve van openbare dienstverlening, alsook ondergeschikte horeca ten dienste van deze voorzieningen en zorgcentra.

1.29 maatvoeringsvlak

een op de plankaart aangeduide begrenzing, die de contouren van de verschillende binnen een bouwvlak middels op de plankaart aangeduide matrixsymbolen voor maximum en/of minimum hoogten en/of bebouwingspercentages markeert.

1.30 nutsvoorzieningen

voorzieningen voor elektriciteit, gas, water, energie, telecommunicatie, mobiele communicatie, (gescheiden) inzamelen van (huishoudelijke) afvalstoffen, opslag en transport van afvalwater, openbare veiligheid, volksgezondheid en daarmee gelijk te stellen voorzieningen van algemeen nut.

1.31 onderdoorgang

een gebied binnen een bouwvlak, waar een doorgang mogelijk moet zijn, waarboven bebouwing mag worden opgericht.

1.32 ondergeschikte bouwdelen

ondergeschikte delen van bouwwerken zoals funderingen, pilasters, kozijnen, standleidingen,gevelversieringen, wanden van ventilatiekanalen, schoorstenen, gevel- of kroonlijsten, liftkokers en installatieruimten, erkers, balkons, galerijen, buitentrappen en soortgelijke bouwwerken.

1.33 perifere detailhandel

detailhandel in volumineuze goederen voor wonen inclusief in ondergeschikte mate woninginrichting en – stoffering, met uitzondering van bouwmarkten en tuincentra, en in brand- en explosiegevaarlijke stoffen, met uitzondering van detailhandel in vuurwerk.

1.34 plangrens

de geometrisch bepaalde lijn, die de grens vormt van het plan.

1.35 supermarkten

winkelvestigingen, die geheel of overwegend gericht zijn op detailhandel van levensmiddelen en artikelen voor persoonlijke verzorging en zelfbediening kennen.

1.36 vuurwerk

een product of voorwerp waarin of waarop een sas aanwezig is en dat bestemd is om voor vermakelijkheidsdoeleinden tot ontbranding gebracht te worden.

1.37 warenhuis

Grote winkelvestiging met talrijke afdelingen waar zeer verschillende artikelen worden verkocht.

1.38 winkel ondersteunende recreatie

overdekte speeltuinen, midget golf, wellness, fitness, hobbyruimten, gameshallen, denksporten, tentoonstellingsruimten en/of kinderopvang, ondergeschikte horeca is toegestaan.

1.39 woning

een (gedeelte van een) gebouw dat dient voor de huisvesting van één of meerdere personen, al dan niet in combinatie met een bedrijf en/of beroep aan huis, geen woonwagen of woonboot zijnde.