direct naar inhoud van 2.3 Functionele structuur
Plan: Laakwijk-Schipperskwartier
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0518.BP0157FLaakwijk-50VA

2.3 Functionele structuur

2.3.1 Wonen

Laakkwartier-Noord

Laakkwartier-Noord is in de jaren '70 van de vorige eeuw grootscheeps vernieuwd en verbeterd. Alle oude huurwoningen tussen de Noordpolderkade en de Ketelstraat zijn vervangen door nieuwbouw van portiekflats. Langs de randen van de wijk is de vooroorlogse particuliere woningvoorraad grotendeels gehandhaafd en met inzet van particuliere woningverbetering opgeknapt. Ongeveer de helft van de 2.400 woningen in de wijk is gebouwd in de stadsvernieuwingsjaren. De woonomgeving is eveneens ingrijpend verbeterd, met name door de aanleg van een buurtpark. De stadsvernieuwing betekende een verbetering van de kwaliteit van woningen en woonomgeving in Laakkwartier-Noord. Er is daarbij niet in zulke hoge dichtheden gebouwd als bijvoorbeeld in het Schipperskwartier. Aan het eind van de jaren '80 werd de stadsvernieuwing afgesloten. Bij de stadsvernieuwing is tot de laatste fase consequent uitgegaan van het 'bouwen voor de buurt'. Alle nieuwe woningen waren bestemd voor de laagste inkomensgroepen en werden dus in de sociale huursector gebouwd. Hetzelfde geldt feitelijk voor de woningen in de particuliere sector. De eenzijdige bevolkingssamenstelling is dus ook na de stadsvernieuwing blijven bestaan.

Laakkwartier-Centraal

In tegenstelling tot Laakkwartier-Noord onderging de woningvoorraad in Laakkwartier-Centraal weinig veranderingen. Grootschalige vernieuwingen en/of ingrijpende functieveranderingen deden zich in dit deelgebied niet voor. Een belangrijke structurele verandering is de afbraak, in 1990 en 1991, van twee blokken portiekwoningen omsloten door de Deimanstraat, de Eliasstraat, de Drebbelstraat en de Ingenhouszstraat ten behoeve van een buurtparkje.

Schipperskwartier

In het Schipperskwartier bevinden zich overwegend gestapelde appartementen. Het aandeel grondgebonden eengezinswoningen bedraagt nog geen 10%. De woningvoorraad van het Schipperskwartier – het deel dat binnen dit plan valt – omvat in totaal circa 550 woningen. Van de oorspronkelijke bebouwing uit de jaren '20 en '30 van de vorige eeuw is na de stadsvernieuwing bijna niets meer terug te vinden.

2.3.2 Bedrijven en kantoren

In het plangebied is in beperkte mate bedrijvigheid aanwezig. Er zijn geen bedrijventerreinen. Wel is een concentratie van bedrijven – gemengd met andere voorzieningen – aanwezig langs de Neherkade. Er komt – voor een woongebied – een relatief groot aantal incidenteel verspreide bedrijven voor, met name in Laakkwartier-Centraal en langs de Rijswijkseweg. Opvallend is het grote aandeel autogerelateerde bedrijven, zoals garages en bandencentra. Ten slotte staat in het noordelijk deel van het plangebied een bedrijfsverzamelgebouw voor kantoren: de Laakpoort.

2.3.3 Detailhandel en horeca

Het zwaartepunt van de detailhandel in Laakwijk bevindt zich rond de Goeverneurlaan, met name ter plaatse van het Lorentzplein en het Jonckbloetplein. Daarnaast ligt langs de Rijswijkseweg een aantal winkels. Even buiten het plangebied ligt het winkelcentrum aan het Goeverneurplein dat stadsdeel Laak bedient. Ook buiten het plangebied, ten noorden van het plangebied en aan de overzijde van de Laakhaven, ligt Megastores, een grootschalige detailhandels-vestiging gericht op Den Haag en omgeving. Solitair in het plangebied ligt tussen de Neherkade, de Rijswijkseweg en de Laakweg een grote supermarkt. Buiten deze detailhandelconcentraties is incidenteel detailhandel aanwezig waarbij het gaat om een aantal winkels 'op de hoek van de straat': een overblijfsel van een winkelstructuur die vroeger meer manifest aanwezig was. Veel van deze voormalige winkelpanden hebben inmiddels een andere functie. Voor een deel zijn ze volledig als woning in gebruik. Voor de horeca in het gebied geldt feitelijk hetzelfde als voor de detailhandel.

2.3.4 Onderwijs, cultuur en welzijn

De onderwijsvoorzieningen zijn grotendeels geconcentreerd in Laakkwartier-Centraal, in een tweetal clusters aan de Capadosestraat en aan de Linnaeusstraat. In de overige delen van het plangebied is ook een aantal scholen aanwezig maar hier is geen sprake van clustering. Soms zijn nabij de onderwijsvoorzieningen sport- en speelvoorzieningen gelegen. Centraal in het plangebied, aan de Jan van Beersstraat, ligt een sportcomplex dat in gebruik is door voetbalvereniging HVV Laakkwartier. De overige maatschappelijke voorzieningen, zoals kerken, wijkcentra, buurthuizen, peuterspeelzalen, kindercentra et cetera komen verspreid in het plangebied voor. In een aantal situaties zijn ze in de nabijheid van scholen of andere voorzieningen te vinden. Met uitzondering van een verpleeg- en verzorgingshuis in Laakkwartier-Noord zijn in het plangebied geen grootschalige medische voorzieningen aanwezig. Tenslotte kent Laakwijk diverse kleinschalige medische voorzieningen, verspreid in het plangebied.

afbeelding "i_NL.IMRO.0518.BP0157FLaakwijk-50VA_0002.jpg"