direct naar inhoud van 3.6 Duurzaam bouwen
Plan: Transvaal
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0518.BP0156ETransvaal-70OH

3.6 Duurzaam bouwen

Initiatiefnemers voor bouwen en beheren in het plangebied moeten zich houden aan gemeentelijk beleid. De meest relevante en recente besluiten zijn de volgende.

  • "Duurzaam Bouwen: Den Haag op weg naar een acht!" (2007), waarin is vastgelegd dat nieuwbouw (inclusief uitbreidingen) en renovatie van gebouwen minimaal moet voldoen aan een GPR Gebouw-score die op dat moment geldt; dit getal is nu 7 voor elk thema en de verwachting is dat dit in 2010 wordt bijgesteld naar een 8.
  • Convenant Haaglanden over duurzame toepassing van hout: er kan slechts gebouwd worden met FSC-gecertificeerd hout.
  • Structuurvisie "Wereldstad aan zee" (2008), waarin is vastgelegd dat Den Haag ernaar streeft een CO2-neutrale stad te zijn in 2040. De consequentie hiervan is dat nieuwe woningen en andere gebouwen vanaf heden CO2-neutraal moeten worden gerealiseerd, om te beginnen voor het gebouwgebonden energiegebruik. Dit is een verdergaande prestatie dan in landelijke convenanten. Voor de GPR Gebouw-score voor het thema Energie wordt dan ook een 10 vereist. Gebouwen die de gemeente zelf in het plangebied realiseert moeten met ingang van 2010 geheel CO2-neutraal zijn. De genoemde gebouwgebonden ambities kunnen worden gerealiseerd door een vrij te bepalen combinatie van energiezuinige bouw en installaties, uitwisseling van reststromen en toepassing van duurzame energiebronnen. In het stedelijk gebied van Den Haag komen vooral zonne-energie en een warmte/koudesysteem met een bodemwisselaar in aanmerking, alsmede aansluiting op warmtenetten van stadsverwarming of Geothermie. Deze technieken vereisen ruimtelijke voorwaarden als zongerichte oriĆ«ntatie van daken en andere gevels, het jaarrond realiseren van goede bezonning, geschiktheid en beschikbaarheid van bodembronnen en warmtenetten, en bij voorkeur geclusterde bouwvormen. De uitvoeringsplannen bij gemeentelijk beleid voor duurzaamheid, klimaat en energie zullen over de mogelijkheden meer duidelijkheid geven. Inkoop van groene energie en compensatie van CO2-uitstoot zijn acceptabel als overgangsmaatregelen. Vergroening van gebouwen en buitenruimte kan een goede bijdrage leveren aan het temperen van en omgaan met klimaatveranderingen; denk hierbij aan vegetatiedaken en bouwvormen met ruime terrassen en balkons.
  • Duurzaamheidkader "ontwikkeling en herstructurering van bedrijventerreinen" (juni 2008). Hierin staan ambities benoemd ten behoeve van de bedrijventerreinenstrategie. Naast de GGMB ambities staan er ambities voor het ruimtegebruik en de ruimtelijke kwaliteit en suggesties voor duurzaam ondernemen en bouwen.
  • Gemeentelijk beleid voor de energiezuinigheid van en een gezond binnenmilieu in scholen, waarvoor DSO en OCW diverse regelingen en advisering aanbieden. De doelstellingen gelden nadrukkelijk ook voor bestaande scholen in het plangebied.
  • Gehandicaptenbeleid en Richtlijn Aanpasbaar Bouwen (2009), beide te beschouwen in het kader van "Internationale Stad van Vrede en Recht". Ontwikkelingen van woningen, andere gebouwen en buitenruimte dienen in Den Haag te voldoen aan extra eisen van bereikbaarheid, toegankelijkheid en veiligheid. Gebouwen met een bezoekfunctie zullen worden opgenomen op de (groeiende) website www.toegankelijkheid.nl, zodat inzichtelijk is in hoeverre de gastvrijheid wordt gewaarborgd voor mensen met handicaps aan bewegingsapparaat en zintuigen.

Voor een deel van genoemde maatregelen bieden Rijk en gemeente subsidieregelingen aan. Een voorbeeld daarvan is de subsidie voor groene daken. Deze binden fijnstof, water en C02. Bovendien koelen groene daken in de zomer en isoleren tegen koude in de winter.