direct naar inhoud van 2.3 Beoogde nieuwe situatie
Plan: Wijzigingsplan Spoorzone midden & oost
Status: vastgesteld
Plantype: wijzigingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0513.WPSpoorzC1oost-DF01

2.3 Beoogde nieuwe situatie

De beoogde nieuwe situatie voor het plangebied wordt beschreven op basis van het huidige bouwplan voor het gebouw op de hoek van de Burgemeester Jamessingel - Spoorstraat.

Functie en aard van het bouwplan

De toekomstige gebruiker heeft het voornemen een gebouw te realiseren ter grootte van circa 5.000 m2 brutovloeroppervlak (bvo). Het betreft een kantoorgebouw van zes verdiepingen met bijbehorende parkeergelegenheid voor auto's van personeel en zakelijke bezoekers. In de plannen is rekening gehouden met een mogelijke uitbreiding van circa 2.000 m2 bvo.

afbeelding "i_NL.IMRO.0513.WPSpoorzC1oost-DF01_0004.jpg"

Figuur 4 Impressie bouwplan

Bouwplan en indeling van het terrein

Het gebouw markeert een belangrijke hoek in Gouda, waar voorheen een rotonde gelegen was wordt nu een kruispunt gerealiseerd waar dit gebouw de ruimtelijke afbakening van de vierde hoek is. Aan de andere kopgevel is het gebouw de vierde wand van het Plein voor het Huis van de Stad, waaraan ook de hoofdentree van het gebouw gelegen is.

afbeelding "i_NL.IMRO.0513.WPSpoorzC1oost-DF01_0005.jpg"

Figuur 5 Situering bouwplan in relatie tot Huis van de Stad

In tegenstelling tot de functie wonen is het voor de kantoorfunctie niet nodig een gesloten bouwblok te maken om een geluidluwe zijde volgens de Wet geluidhinder te realiseren. Bij de uitwerking van de plannen is in samenspraak met welstand gekozen voor een helder bouwvolume dat in massa en vorm aansluit bij de andere gebouwen die onderdeel uitmaken van het ensemble "C1" in de Spoorzone. Het zijn afgewogen volumes, met een alzijdige gevelontwikkeling en een duidelijke tweelaagse plint en een bovenbeëindiging. Tussen de afzonderlijke volumes, hotel, Huis van de Stad en het kantoorgebouw is een terugliggend donker plintvolume waarin opgenomen de parkeer en stallingsfuncties en de toelevering van de verschillende gebouwen. Die plint verbindt de onderscheidende gebouwen en vormt een duidelijke scheiding tussen voor (Burgemeester Jamessingel) en achterzijde (Spoor). De parkeerfunctie van het kantoorgebouw is vormgegeven als een doorzetting van het volume van deze doorgaande plint.

In onderstaande figuren is het voorstel voor de begane grond en een doorsnede opgenomen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0513.WPSpoorzC1oost-DF01_0006.png"

Figuur 6 Voorstel begane grond bouwplan

afbeelding "i_NL.IMRO.0513.WPSpoorzC1oost-DF01_0007.png"

Figuur 7 Dwarsdoorsnede bouwplan

Afwijkende gevellijn

In de ontwikkeling van het bouwvolume wordt een knip gemaakt tussen de hoofdbebouwing en een later te realiseren uitbreiding, deze vormt een open hoek aan de zijde van het kruispunt om hier meer ruimte te geven voor uitzicht en het drukke verkeer. Bovendien is de parkeergarage teruggehouden van de rooilijn aan de zijde van de spoortunnel, zodat daar later de gewenste uitbouw kan worden gebouwd. Dit betekent dat het huidige bouwplan nog geen volledige invulling geeft conform de gevellijn uit het bestemmingsplan "Spoorzone midden & oost". Daarom wordt in dit wijzigingsplan toepassing gegeven aan de bevoegdheid (artikel 19.1 sub a.) uit het bestemmingsplan om de gevellijn aan te passen.

Door opname van de afwijkingsbepaling voor de gevellijn kan later alsnog de uitbreiding worden gerealiseerd.