direct naar inhoud van 4.7 Stedenbouw
Plan: Wijzigingsplan Janverswollezone Zuid
Status: vastgesteld
Plantype: wijzigingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0513.1008WPJvzuid-DF01

4.7 Stedenbouw

4.7.1 Welstandsnota

In de gemeentelijke Welstandsnota (28 juni 2004) staan beoordelingskaders en toetsingscriteria waaraan bouwplannen op architectonische kwaliteit worden getoetst aan het welstandsbeleid als gereedschap voor de ruimtelijke kwaliteit. Veelal hebben deze eisen betrekking op vormgeving, kleurgebruik en materiaalgebruik. Dergelijke eisen worden niet geregeld in het bestemmingsplan of wijzigings/uitwerkingsplan. Voor een deel hebben welstandscriteria ook betrekking op de massa en het volume van bebouwing. Aangezien het bestemmingsplan hier ook eisen stelt, is het van belang beide regelingen op elkaar af te stemmen.

In de formulering van haar Welstandbeleid door middel van toetsingscriteria kiest de gemeente Gouda voor een meervoudige aanpak. In de Welstandsnota is een kaart opgenomen waarin Gouda is verdeeld in verschillende gebieden. Per gebied zijn gedetailleerde toetsingscriteria beschreven waaraan bouwaanvragen en principeplannen getoetst kunnen worden. Hiervoor zijn algemene en gebiedsgerichte criteria opgenomen. De algemene criteria hebben betrekking op de inpassing van het (bouw)plan in de omgeving, de bijdrage aan kwaliteit, de helderheid van het plan, de functionaliteit en op het ontwerp (o.a. materiaalgebruik, kleur, massa en volume).

De gebiedsgerichte criteria zijn gericht op vijf verschillende typen gebieden. Niet elk gebied heeft dezelfde zorg nodig. Soms volstaat een set met eenvoudige bepalingen om de ergste uitwassen te voorkomen, soms is een gedetailleerde beschrijving en een intensieve planbegeleiding op zijn plaats.

Het plangebied wordt aangemerkt als gebied met een reguliere welstandszorg. Het gaat dan om een gebied dat voldoet aan een esthetische standaard, maar niet zodanig van betekenis is dat een uitputtende regeling van het uiterlijk van gebouwen gewenst en gerechtvaardigd is. De vrijheid van handelen staat hier voorop. Welstandseisen zijn hier marginaal en aanvullend op de normale beperkingen vanuit het plan

4.7.2 Nota Hoogbouw

De gemeente Gouda geeft in deze nota haar visie op hoogbouw. In de nota zijn randvoorwaarden geformuleerd die bestaande kwaliteiten waarborgen en een toetsingskader bieden voor nieuwe plannen. Vanuit verschillende perspectieven en schaalniveaus (regio, stad en wijk) geeft de nota Hoogbouw op basis van stedenbouwkundige argumenten en een eerste maatschappelijke notie, een samenhangend beeld van de mogelijkheden voor hoogbouw in Gouda.

Het projectgebied is gelegen binnen de molenbiotoop van molen 't Slot. Hoogbouw is daardoor beperkt. Op de verbeelding en in de planregels is vastgelegd wat de maximale hoogte van bouwwerken in het plangebied mag bedragen.

4.7.3 Wijziging in het stedenbouwkundig plan

Een van de redenen om het bestemmingsplan te wijzigen is dat er nu een verbeterd stedenbouwkundig plan beschikbaar is. Op ondergeschikte onderdelen past dit niet binnen de kaders van de uitwerkingsplicht van het onderliggende bestemmingsplan. Verbeteringen zijn ondermeer:

  • De ontsluitingsweg van het (toekomstig) buurtje wordt opgevangen door de voorkanten van het bouwblok. Voorheen liep de weg tegen de achterkant van de woningen aan de fluwelensingel.
  • De ontsluitingsweg van het (toekomstig) buurtje wordt nu begeleid door de wand (voorkanten) van een bouwblok. Voorheen liep die weg tussen de zijkanten van 2  bouwblokken

Ook de woonkwaliteit van het plan verbeterd:

  • De woningen  van het gedraaide bouwblok hebben nu de tuinen op het westen en daarmee de avondzon op de achtergevel ( waar veelal de woonkamer enof keuken zit). Voorheen had een deel van de woningen een noordtuin en daarmee de avondzon achter in de tuin
  • De tuinen van het gedraaide blok sluiten aan bij de bestaande tuinen van de fluwelensingel. Hiermee wordt een bekend verkavelingspatroon gemaakt die verder in de hele buurt voorkomen.

Aanvullend is de loop van de watergang niet goed opgenomen in het onderliggende bestemmingsplan. Het betreft een afwijking van zeer ondergeschikte aard die met deze wijziging wordt gerepareerd.