Plan: | Wijzigingsplan Janverswollezone Zuid |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | wijzigingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0513.1008WPJvzuid-DF01 |
Het oppervlaktewater binnen de gemeente Gouda wordt door twee hoogheemraad- schappen beheerd. Het hoogheemraadschap van Rijnland is verantwoordelijk voor het waterbeheer ten oosten van de Gouwe en ten noorden van de Hollandse IJssel. Het plangebied ligt in zijn geheel ten noorden van de Hollandse IJssel.
Voor de planperiode 2010-2015 zijn de Waterbeheerplannen (WBP) van de hoogheemraadschappen van toepassing. In deze plannen geven de waterbeheerders aan wat hun ambities voor de komende planperiode zijn en welke maatregelen in het watersysteem worden getroffen. Het Waterbeheerplan 2010-2015 van Rijnland is te vinden op de website: http://www.rijnland.net/plannen/waterbeheerplan
Per 2009 zijn bij de waterbeheerders een nieuwe Keur in werking getreden, alsmede nieuwe Beleidsregels . Een nieuwe Keur is nodig vanwege de totstandkoming van de Waterwet en daarmee verschuivende bevoegdheden in onderdelen van het waterbeheer. Verder zijn aan deze Keur bepalingen toegevoegd over het onttrekken van grondwater en het infiltreren van water in de bodem. De “Keur en Beleidsregels” maken het mogelijk dat de Hoogheemraadschappen hun taken als waterkwaliteits- en kwantiteitsbeheerder kunnen uitvoeren. De Keur is een verordening van de waterbeheerder met wettelijke regels (gebod- en verbodsbepalingen) voor:
De Keur bevat verbodsbepalingen voor werken en werkzaamheden in of bij de bovengenoemde waterstaatswerken. Er kan een ontheffing worden aangevraagd om een bepaalde activiteit wel te mogen uitvoeren. Als de waterbeheerder daarin toestemt, dan wordt dat geregeld in een Watervergunning op grond van de Keur. De Keur is daarmee een belangrijk middel om via vergunningverlening en handhaving het watersysteem op orde te houden of te krijgen. In de beleidsregels, die bij de Keur horen, is het beleid van de waterbeheerder nader uitgewerkt. In het projectgebied zijn de Keur en Beleidsregels van Rijnland van toepassing. De Keur en Beleidsregels zijn te vinden op de website: http://www.rijnland.net/regels/keur_algemene
In 2002/2003 stelden de gemeente Gouda en meerdere hoogheemraadschappen het eerste Waterplan voor Gouda vast. In 2008 hebben gemeente Gouda en het hoogheemraadschap van Rijnland de uitvoering van dat Waterplan geëvalueerd en het plan geacualiseerd. In de actualisatie zijn de gezamenlijke ambities vastgelegd en wordt de gezamenlijke onderzoeksagenda vastgesteld. Concrete afspraken over de te nemen maatregelen, inclusief de financiering daarvan, worden gemaakt in het jaarlijks op te stellen uitvoeringsprogramma. Het geactualiseerde Waterplan is op 25 mei 2011 door de gemeenteraad van Gouda vastgesteld.
Uit het onderzoek Inrichting watersysteem polder Kort Haarlem (augustus 2009) wordt voor polder Kort Haarlem de volgende maatregel overgenomen. In polder Kort Haarlem krijgt het te bouwen poldergemaal een grotere capaciteit dan Rijnland gewoonlijk aanhoudt; tevens wordt een watergang in de Jan Verswollezone aangelegd die gaat dienen zowel voor vergroting van de waterberging als voor vervanging van de huidige tijdelijke leiding naar het gemaal. Doel hiervan is een betere beheersing van het waterpeil.
Het scheiden van schoon en vuil water houdt naast de rioleringsmaatregelen in dat geen schoon oppervlaktewater naar het rioolstelsel mag worden afgevoerd. In het verleden kwam dit voor bij de Burgemeester Martenssingel en de watergang rond de Graaf Jan van Nassauschool aan de Zwarteweg. Bij de Graaf Jan van Nassausschool is deze situatie in 2009 aangepast. De maatregel voor de polder Kort Haarlem (Burgemeester Martenssingel) wordt in 2011 afgerond met het realiseren van het nieuwe poldergemaal Kort Haarlem. Naast de bouw van het gemaal is ook de aanleg van een watergang naar het gemaal nodig. Deze wordt meegenomen in de ruimtelijke ontwikkelingen rondom de Jan Verswollezone. Realisatie wordt verwacht voor 2015. De watergang levert op deze wijze een bijdrage aan een verbetering van de waterkwaliteit.
Om deze redenen heeft Hoogheemraadschap Rijnland op 13 maart 2009 kenbaar gemaakt een financiële bijdrage te willen verstrekken voor de realisatie van de open watergang. Het voorlopig ontwerp is inmiddels in overleg met het hoogheemraadschap opgesteld. Het ontwerp is opgenomen in het plan.