direct naar inhoud van 5.2 Stedenbouwkundige uitgangspunten
Plan: Uitwerkingsplan Janverswollezone Zuid
Status: vastgesteld
Plantype: uitwerkingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0513.1007UPJvzuid-DF01

5.2 Stedenbouwkundige uitgangspunten

Op het schaalniveau van de stad maakt de ligging van het projectgebied, direct naast de historische binnenstad, het mogelijk een dynamisch stedelijk woonmilieu te ontwikkelen dat de Jan Verswollezone onderdeel maakt van het dagelijkse leven van de Gouwenaar. Op stedelijk niveau is het plangebied de entree naar de stad vanuit de Krimpenerwaard.

De eerste impressie van de stad voor bezoekers en bewoners wordt bepaald door de zuidelijke kop van de Jan Verswollezone met het zorgcomplex als blikvanger. De Goejanverwelledijk is een autonoom element dat zich langs de stad slingert. Langs de dijk is een reeks van fragmenten ontstaan van oude plantsoenen, wielen en bebouwing van uiteenlopende schaal. In het buurtje loopt de structuur tot aan de dijk, zoals bij de Cronjéstraat en de Krugerlaan. Door de dijk zichtbaar te maken vanuit het buurtje ontstaat naast een oriëntatiepunt ook het besef van de nabijheid van de Hollandsche IJssel. De kleinschalige bebouwing van de Cronjéstraat en de Wethouder Poletbrug omsluiten de Cronjévijver.

Richting het oosten komt meer grootschaliger bebouwing in combinatie met groenvoorzieningen voor. Ter hoogte van de Manege en Fluwelensingel lijkt de dijkzone breder door de aanwezige groenstructuur van de voormalige stadskwekerij en schooltuinen. Deze ruimte biedt de mogelijkheid uitdrukking te geven aan een ontwikkeling die in maat en schaal aansluit bij de Hollandsche IJssel en de kop van de Jan Verswollezone vormt.

Het bouwprogramma voor het zorghuis is uitermate geschikt om de kop van de Jan Verswollezone te vormen. De expressieve architectuur is zichtbaar vanaf de Goejanverwelledijk en vormt de stadsentree van Gouda vanuit de Krimpenerwaard.

Binnen het projectgebied vindt afstemming plaats tussen de bestaande en nieuwe woonbebouwing van de IJssellaan en de Fluwelensingel. Het appartementengebouw wordt afgestemd op de maat en schaal van het zorgcomplex, de Goejanverwelledijk en de Hollandsche IJssel.

Bij het opstellen van de ruimtelijke opbouw is rekening gehouden met technische randvoorwaarden en beperkingen.

Structuur en rooilijnen

  • De watergang ligt nagenoeg op de plek van de oude Kolfwetering en is een belangrijke lijn.
  • In de watergang, ter hoogte van de garageboxen (genummerd 143 a t/m w) wordt een duiker geplaatst. De duiker zal fungeren als brug ter ontsluiting van de garageboxen.
  • Verder wordt één van de garageboxen mede gesloopt met als doel het creeeren van een doorgang van het achterpad Burgemeester Martenssingel 145 - 163 naar hiervoor genoemde duiker / brug. Daardoor is er een ontsluiting tussen achtertuinen van betreffende woningen en de Zanddijk.
  • De richting van de verkaveling volgt de bestaande richtingen.
  • De bouwblokken zijn kort zodat de kleinschaligheid van het binnengebied benadrukt wordt.
  • Tussen de twee bouwblokken is een aanzet voor een ontsluiting naar het achtergebied waar nu nog bedrijven zitten. In de toekomst kan dit de openbare ontsluiting van dit gebied worden.

Hoogte

  • Hoogte van het appartementengebouw (het zuidwestelijke bouwvlak) sluit aan bij de hoogte van het zorgcomplex. Het appartementen gebouw staat georiënteerd op de dijk. Door de haakse ligging en de afstand van 20 m ten opzichte van de bestaande woningen aan de fluwelensigel wordt de privacy gerespecteerd.
  • Hoogte grondgebonden woningen wordt maximaal 13,5 meter.

Oriëntatie overgang openbaar - privé

  • De woningen zijn (met hun voordeuren) georiënteerd op de openbare weg.
  • Waar bestaande en nieuwbouw woningen met hun achteren of zijtuinen grenzen aan (semi-)openbaar gebied, wordt een gebouwde erfafscheiding gerealiseerd.

Stedenbouwkundige aspecten parkeren/verkeer

  • Het buurtje met de woningbouw wordt ontsloten via de IJsselllaan.
  • Het parkeren voor de appartementen wordt nader uitgewerkt. De ruimte wordt begrenst door het bepaalde in de bouwverordening. Daarin is opgenomen dat een parkeeroplossing in principe op eigen terrein moet worden gerealiseerd.
  • Voor het oostelijke bouwblok eengezinswoningen wordt parkeren gerealiseerd op de nieuwe openbare weg binnen het plangebied.
  • Voor het westelijke bouwblok eengezinswoningen wordt parkeren op eigen terrein, in de achtertuin mogelijk gemaakt.
  • Het kinderdagverblijf aan de Fluwelensingel wordt op een vanzelfsprekende manier bereikbaar voor autoverkeer.