direct naar inhoud van 1.4 Leeswijzer
Plan: Binnenstad Oost
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0513.0900BPBinnoost-DF01

1.4 Leeswijzer

De toelichting van dit bestemmingsplan is opgebouwd uit een aantal hoofdstukken die diverse thema's behandelen waaruit de onderbouwing volgt voor het vaststellingsbesluit door de gemeenteraad van Gouda. In hoofdstuk 2 is de gebiedsbeschrijving opgenomen. In de gebiedsbeschrijving komt de ontstaansgeschiedenis van het plangebied aan bod, worden de ruimtelijke karakteristiek en structuur beschreven, staat een beschrijving van een aantal ruimtelijke thema's, zoals buitenruimte, openbaar gebied, groen en water. Verder staat in hoofdstuk 2 een beschrijving van de aanwijzing van de binnenstad van Gouda als Beschermd Stadsgezicht. Het laatste onderwerp in dit hoofdstuk betreft de bestaande functionele structuur, waarin de huidige functies binnen het plangebied worden aangegeven.

In hoofdstuk 3 staat het beleidskader beschreven dat van toepassing is op het plangebied. Het betreft dan zowel rijksbeleid, provinciaal beleid, regionaal beleid en gemeentelijk beleid. Vanuit diverse thema's worden de beleidskaders aangegeven, zoals ruimtelijk beleid, het woonbeleid, welzijn, zorg, archeologie, water, maar ook prostitutiebeleid.

De randvoorwaarden die op dit bestemmingsplan van toepassing zijn vloeien voort uit onder meer een aantal milieu- en veiligheidsthema's. Deze staan benoemd in hoofdstuk 4. Hierbij moet gedacht worden aan geluidhinder, luchtkwaliteit, bedrijvigheid en milieuzonering, externe veiligheid, bodemkwaliteit en waterhuishouding.

De huidige situatie, de beleidskaders en de randvoorwaarden vormen de basis voor de uitgangspunten en doelstellingen die met het onderhavige bestemmingsplan worden nagestreefd. In hoofdstuk 5 staan deze uitgangspunten en doelstellingen benoemd. Hieruit komt een visie voort hoe hiermee omgegaan dient te worden. Dit staat beschreven aan de hand van diverse thema's, zoals onder meer archeologie, cultuurhistorie en water.

In hoofdstuk 6 wordt de opzet van het bestemmingsplan uiteengezet. Het betreft dan de juridische regeling die in het plan is opgenomen, waarbij een beschrijving wordt gegeven wat met de diverse bestemmingsregels wordt bedoeld. Verder is hier de regeling voor het Beschermd Stadsgezicht nader toegelicht, gezien het belang van deze regeling voor de bescherming van het plangebied.

Het laatste hoofdstuk in de toelichting behandelt de uitvoerbaarheid van het bestemmingsplan. Hierin wordt beschreven op welke wijze de economische uitvoerbaarheid is gewaarborgd, waarin is aangegeven op welke wijze de benodigde financiƫle middelen verzekerd zijn. Daarnaast dient de regeling van het bestemmingsplan wel te worden nageleefd. Het onderwerp handhaving komt derhalve ook in dit hoofdstuk aan bod. Tot slot is het van groot belang dat er maatschappelijk draagvlak is voor de vaststelling van het bestemmingsplan. De maatschappelijke uitvoerbaarheid wordt beschreven aan de hand van de ingediende inspraak- en vooroverlegreacties alsmede de zienswijzen, waarbij de beantwoording op al deze reacties door het college van burgemeester en wethouders eveneens staat verwoord.