direct naar inhoud van 3.4 verkeer
Plan: Gouda, Westerkade_Snoystraat
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0513.0701BPWesterkade-DF01

3.4 verkeer

Ontsluiting gemotoriseerd verkeer, langzaam verkeer en openbaar vervoer

De nieuwe woningen en appartementen worden voor het gemotoriseerd verkeer ontsloten vanaf de Westerkade, Snoystraat, Tweede Schoolstraat en de Walvisstraat. Via de Walvisstraat wordt in westelijke richting naar de Reigerstraat ontsloten. Via de Reigerstraat kan in oostelijke richting naar het centrum van Gouda gereden worden en in zuidelijke richting naar de N207.

afbeelding "i_NL.IMRO.0513.0701BPWesterkade-DF01_0002.jpg"

Figuur 3.1 Stedenbouwkundig plan

De Snoystraat en de Westerkade sluiten beide aan op de Prins Hendrikstraat. Waarbij de Westerkade een eenrichtingsstraat is in de richting Prins Hendrikstraat-Walvisstraat. De Prins Hendrikstraat sluit aan op de Wachtelstraat, welke in het verlengde ligt van de Reigerstraat.

In het Mobiliteitsplan Gouda 2007-2020 (april 2007) is voor de verschillende wegen de wegencategorisering beschreven. De Reigerstraat is gecategoriseerd als gebiedsontsluitingsweg binnen de bebouwde kom met een maximumsnelheid van 50 km/h. De Westerkade, Snoystraat, Tweede Schoolstraat, Walvisstraat en Prins Hendrikstraat zijn gecategoriseerd als erftoegangswegen binnen de bebouwde kom met een maximumsnelheid van 30 km/h.

Het fietsverkeer wordt eveneens afgewikkeld via de wegen rondom de locatie. Conform de richtlijnen van Duurzaam Veilig vindt gemengde afwikkeling plaats. De verkeersveiligheid rondom de locatie is dan ook voldoende gewaarborgd.

De dichtstbijzijnde bushaltes is gelegen langs de Reigerstraat. De afstand van de woning tot de bushaltes bedraagt circa 300 m. Bij deze haltes halteert de openbaarvervoersdienst in de richtingen Rotterdam (station Alexander) en Gouda via Moordrecht en Nieuwerkerk a/d IJssel. Deze diensten hebben een frequentie van twee keer per uur per richting. In Gouda en Rotterdam kan worden overgestapt op het NS-railnetwerk.

Verkeersgeneratie

In de huidige situatie genereren de 88 woningen circa 475 mvt/etmaal. De toekomstige 67 koopwoningen en 36 huurappartementen genereren samen circa 460 mvt/etmaal. De verkeersbelasting wijzigt dus niet.

Parkeren

Bij het ontwikkelen van nieuwe plannen dient te worden voldaan aan de parkeernormen zoals deze zijn vastgelegd in de Bouwverordening. Over de nadere uitwerking zijn afspraken gemaakt tussen de gemeente en Mozaïek Wonen. De uitwerking wordt onderstaand toegelicht. De parkeernorm voor de 28 woningen aan de Westerkade bedraagt 2 parkeerplaats per woning, voor de 28 woningen aan de Snoystraat 1,8 parkeerplaats per woning en voor de 36 appartementen en 11 woningen aan de Schoolstraat 1,6 parkeerplaats per woning. Voor de in totaal 103 woningen zijn dan 182 parkeerplaatsen benodigd.

Op het binnenterrein zullen 151 parkeerplaatsen gerealiseerd worden waarvan 2 parkeerplaatsen op eigen kavel (toegankelijke vanaf Westerkade dan wel de Snoystraat). Bij de herinrichting van het aangrenzende openbare gebied worden door de gemeente minimaal 80 parkeerplaatsen aangelegd. Om aan de parkeernorm te voldoen worden 31 (bezoekers)plaatsen toegerekend aan het project.

Conclusie

De ontsluiting voor het gemotoriseerd en fietsverkeer is goed te noemen. Ook de verkeersveiligheid rondom de locatie is voldoende gewaarborgd. De locatie is echter redelijk bereikbaar per openbaar vervoer.

Er doen zich geen knelpunten voor met betrekking tot parkeren. Met de aanleg van 210 parkeerplaatsen kan in de eigen parkeerbehoefte worden voorzien. Het extra verkeer van 15 mvt/etmaal zal niet leiden tot problemen in de verkeersafwikkeling. Het aspect verkeer staat de uitvoering van het plan dan ook niet in de weg.