Plan: | Gouda, Westerkade_Snoystraat |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0513.0701BPWesterkade-DF01 |
Streekplan Zuid-Holland Oost
Gouda is in het streekplan aangeduid als stads- en dorpsgebied. Wonen is de hoofdfunctie, maar ook stedelijke voorzieningen komen voor in het stads- en dorpsgebied. Buiten de bebouwingscontouren geldt een restrictief beleid ten aanzien van stedelijke ontwikkelingen. Geconcentreerde ontwikkeling is uitgangspunt van beleid.
Binnen de bebouwingscontouren ligt de nadruk op het vernieuwen, verbeteren, herstructureren en verdichten van het bestaand stedelijk gebied. Door vormen van meervoudig ruimtegebruik en functiemenging toe te passen, kunnen ontwikkelingen binnen de bebouwingscontouren plaatsvinden en functies worden behouden. De eisen die gelden voor een goed woon-, werk- en leefmilieu, het behoud van cultuurhistorische waarden en behoud van functies zijn hierbij het uitgangspunt.
Provinciale ruimtelijke structuurvisie
Per 1 juli 2008 geldt de Wet ruimtelijke ordening. Deze wet verplicht de provincie, ten behoeve van een goede provinciale ruimtelijke ordening, voor haar totale grondgebied een structuurvisie op te stellen. De provinciale structuurvisie bevat de hoofdlijnen van voorgenomen ontwikkelingen en de hoofdzaken van het door de provincie te voeren ruimtelijk beleid. Momenteel is de provincie bezig met het opstellen van de provinciale structuurvisie genaamd 'Visie op Zuid-Holland'. Visie op Zuid-Holland zal het interim-beleid op basis van de vier streekplannen vervangen.
Visie op Zuid-Holland bevat een aantal integrale hoofdopgaven, namelijk een concurrerend en aantrekkelijk internationaal profiel, een duurzame en klimaatbestendige deltaprovincie, divers en samenhangend stedelijk netwerk, stad en land verbonden en een vitaal, divers en aantrekkelijk landschap. Deze hoofdopgaven zijn door Gedeputeerde Staten al vastgesteld in de nota 'Provinciaal Belang'.
Woonvisie Zuid-Holland 2005-2014
Centraal in het woonbeleid van de provincie Zuid-Holland staat het uitgangspunt dat de provincie ernaar streeft dat voor alle bevolkingsgroepen passende woningen beschikbaar zijn.
In de komende tien jaar moet in heel Zuid-Holland zo'n 214.000 woningen worden gebouwd. Om de opgelopen tekorten in de voorraad in te lopen en de eigen bevolkingsgroei op te kunnen vangen, zijn er 159.000 nodig en voor de vervanging van te slopen woningen ongeveer 55.000.
De provincie heeft de ambitie om 50% van de nieuwe behoefte aan woningen door middel van verdichting of inbreiding te realiseren. De overige behoefte moet op nieuwe uitleggebieden (bijv. Zuidplaspolder) worden gerealiseerd. Daarnaast streeft de provincie naar het bestaande percentage van circa 30% sociale woningbouw over de gehele woningproductie te realiseren. Hiermee wordt de bestaande omvang van de sociale voorraad gewaarborgd. Belangrijke doelgroepen waarvoor moet worden gebouwd zijn starters en senioren. In stedelijke woonmilieus moet meer gedifferentieerd worden. Bij sloop van sociale woningvoorraad kan in de buurt meer gebouwd worden voor midden- en hogere inkomensgroepen.