direct naar inhoud van 5.1 Verkeer
Plan: Waterrijk Polderpark Oostpolder
Status: vastgesteld
Plantype: projectbesluit
IMRO-idn: NL.IMRO.0513.0601Polderpark-DF01

5.1 Verkeer

Kader

Voor een goede ruimtelijke ordening is een goede verkeersafwikkeling en een veilige verkeersontsluiting van alle modaliteiten van belang. Bij ruimtelijke planning dienen verkeerskundige aspecten afgewogen te worden, omdat deze van grote invloed zijn op de het doelmatig functioneren van verschillende functies. Wanneer nieuwe ontwikkelingen worden gepland, is het van belang te onderzoeken welke effecten dit heeft op de verkeerskundige situatie om zo nodig passende maatregelen te kunnen nemen. De resultaten van dit onderzoek staan beschreven in het rapport 'Recreatiegebied Oostpolder Gouda, verkeerskundige toets' (Royal Haskoning, december 2010).

Huidige situatie

In de huidige situatie wordt de Oostpolder voor gemotoriseerd verkeer ontsloten via de Nieuwe Broekweg. Deze vertakt als het ware in de Tweede Moordrechtse Tiendeweg, de Broekweg en de Stoofkade. Dit betreft allemaal wegen met een enkele rijbaan zonder gemarkeerde rijstroken. Op de Nieuwe Broekweg geldt een maximumsnelheid van 60 km/u. De wegen dienen ter ontsluiting van de bewoners in het gebied, de gebruikers van de sportvelden van sportvereniging Donk, gebruikers van de motorcross en recreanten van recreatiepark Residence Elzenhof. De Nieuwe Broekweg wordt in de huidige situatie als onveilig ervaren, omdat fietsers en voetgangers de rijbaan moeten delen met het gemotoriseerde verkeer. Parkeren vindt veelal plaats op eigen terrein. Bij de sportvelden is een parkeerterrein aangelegd.

Toekomstige situatie

Door de herinrichting van de Oostpolder tot Waterrijk Polderpark verandert de verkeerssituatie in de omgeving. Een van de belangrijkste onderdelen uit het inrichtingsplan is de verbeterde toegankelijkheid voor fietsers en voetgangers. Het aantal fietsers en voetgangers op de bestaande wegen zal daardoor toenemen. Om de veiligheidssituatie op de Nieuwe Broekweg te bevorderen, worden rode fietsstroken aangebracht. Er wordt nog onderzocht of plateaus bij de kruispunten of een vrijliggend fietspad tot de mogelijkheden behoort.

Op provinciaal niveau worden plannen ontwikkeld voor een doorgaande regionale fietsroute van Nieuwerkerk aan den IJssel naar de binnenstad van Gouda. De tracékeuze wordt niet met dit projectbesluit bepaald, maar binnen het inrichtingsplan voor het polderpark worden er wel mogelijkheden geschapen voor deze regionale fietsroute. Eén van de opties is om een vrijliggend fietspad ten noorden van de Tweede Moordrechtse Tiendeweg aan te leggen.

Voor voetgangers worden diverse nieuwe wandelpaden aangelegd. Er komen drie verbindingen door de Oostpolder van de (Nieuwe) Broekweg naar een nieuw voet- en deels ook fietspad langs de Ringvaart. Met een nieuwe brug of een voetveer wordt een nieuwe verbinding gecreëerd met Westergouwe aan de andere zijde van de Ringvaart. Ook komt er een nieuwe aansluiting op de Tweede Moordrechtse Tiendeweg, waarlangs via de oude draaibrug over de Ringvaart Westergouwe ook bereikt kan worden.

Inschatting verkeersgeneratie en parkeerbehoefte

Om een indruk te krijgen van de verwachte verkeersstromen en parkeerbehoefte wordt een aantal aannames gedaan over onder andere de bezoekersaantallen en de vervoersmodaliteiten. Op basis van een systematiek van het Rijk over recreatiegebieden wordt het verwachte aantal bezoekers op gemiddeld 20 per hectare geschat. Voor het Waterrijk Polderpark Oostpolder van 44 hectare komt dat uit op gemiddeld 880 bezoekers per dag. Op basis van kengetallen van het CROW wordt de volgende verdeling over modaliteiten gehanteerd: 43% auto; 41% fiets en 16% te voet. Gemiddeld zijn er twee personen in de auto aanwezig en recreanten verblijven gemiddeld twee uur in het recreatiegebied. Op basis van een gelijkmatige verdeling over de dag kan met uitgaan van 88 benodigde parkeerplaatsen voor de auto en 168 stallingen voor de fiets. Op een maatgevende zaterdag worden ruim 700 verkeersbewegingen per auto verwacht en ongeveer 1.350 per fiets.

Om bezoekers die met de auto naar het Polderpark komen de mogelijkheid te bieden hun auto te parkeren, wordt in de eerste plaats gedacht aan het parkeerterrein bij het sportterrein. Deze komt namelijk voor dubbelgebruik in aanmerking. Het parkeerterrein wordt hiertoe uitgebreid, zodat op de zaterdagen voldoende capaciteit beschikbaar is. Bij de parkeerplaats komt de 'entree' naar het recreatiepark, zodat de parkeerplaats bij het sportterrein een logische keuze is om te parkeren. Voor de fietser worden bij de diverse toegangspunten tot het Polderpark enkele kleinschalige fietsenstallingen geplaatst. Bezoekers kunnen dan op de fiets naar het gebied toe komen en te voet een rondje door het polderpark maken.