Plan: | Waterrijk Polderpark Oostpolder |
---|---|
Status: | ontwerp |
Plantype: | projectbesluit |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0513.0601PBLandpark-OB01 |
Kader
Voor een goede ruimtelijke ordening is een goede verkeersafwikkeling en een veilige verkeersontsluiting van alle modaliteiten van belang. Bij ruimtelijke planning dienen verkeerskundige aspecten afgewogen te worden, omdat deze van grote invloed zijn op de het doelmatig functioneren van verschillende functies. Wanneer nieuwe ontwikkelingen worden gepland, is het van belang te onderzoeken welke effecten dit heeft op de verkeerskundige situatie om zo nodig passende maatregelen te kunnen nemen.
Huidige situatie
In de huidige situatie wordt de Oostpolder voor gemotoriseerd verkeer ontsloten via de Nieuwe Broekweg. Deze vertakt als het ware in de Tweede Moordrechtse Tiendeweg, de Broekweg en de Stoofkade. Dit betreft allemaal wegen met een enkele rijbaan zonder gemarkeerde rijstroken. Op de Nieuwe Broekweg geldt een maximumsnelheid van 60 km/u. De wegen dienen ter ontsluiting van de bewoners in het gebied, de gebruikers van de sportvelden van sportvereniging Donk, gebruikers van de motorcross en recreanten van recreatiepark Residence Elzenhof. De Nieuwe Broekweg wordt in de huidige situatie als onveilig ervaren, omdat fietsers en voetgangers de rijbaan moeten delen met het gemotoriseerde verkeer. Parkeren vindt veelal plaats op eigen terrein. Bij de sportvelden is een parkeerterrein aangelegd.
Toekomstige situatie
Door de herinrichting van de Oostpolder tot Waterrijk Polderpark verandert de verkeerssituatie in de omgeving. Een van de belangrijkste onderdelen uit het inrichtingsplan is de verbeterde toegankelijkheid voor fietsers en voetgangers. Het aantal fietsers en voetgangers op de bestaande wegen zal daardoor toenemen. Om de veiligheidssituatie op de Nieuwe Broekweg te bevorderen, worden rode fietsstroken aangebracht. Er wordt nog onderzocht of plateaus bij de kruispunten of een vrijliggend fietspad tot de mogelijkheden behoort.
Op provinciaal niveau worden plannen ontwikkeld voor een doorgaande regionale fietsroute van Nieuwerkerk aan den IJssel naar de binnenstad van Gouda. De tracékeuze wordt niet met dit projectbesluit bepaald, maar binnen het inrichtingsplan voor het polderpark worden er wel mogelijkheden geschapen voor deze regionale fietsroute. Eén van de opties is om een vrijliggend fietspad ten noorden van de Tweede Moordrechtse Tiendeweg aan te leggen. Het netwerk kan binnen de Oostpolder verder uitgebreid worden met een vrijliggend fietspad langs de ringvaart van de Zuidplaspolder richting 't Weegje.
Voor voetgangers worden diverse nieuwe wandelpaden aangelegd. Er komen vier verbindingen door de Oostpolder van de (Nieuwe) Broekweg naar een nieuw voet- en eventueel fietspad langs de Ringvaart. Met twee nieuwe bruggen worden nieuwe verbindingen gecreëerd met Westergouwe aan de andere zijde van de Ringvaart. Ook komt er een nieuwe aansluiting op de Tweede Moordrechtse Tiendeweg, waarlangs via de oude draaibrug over de Ringvaart Westergouwe ook bereikt kan worden. Verder wordt er nog een stelsel van paden aangelegd langs de Alpher Wetering, onder andere over de oude sluis.
Om bezoekers die met de auto naar het Polderpark komen de mogelijkheid te bieden hun auto te parkeren, wordt in de eerste plaats gedacht aan het parkeerterrein bij het sportterrein. Deze komt namelijk voor dubbelgebruik in aanmerking. Een andere optie is het parkeerterrein bij de bouwmarkt op het bedrijventerrein Gouwestroom. Een voorwaarde is wel dat er een verbinding wordt gelegd met het recreatiegebied. Voor de fietser worden bij de diverse toegangspunten tot het polderpark enkele kleinschalige fietsenstallingen geplaatst. Bezoekers kunnen dan op de fiets naar het gebied toe komen en te voet een rondje door het polderpark maken.