Plan: | Willem de Zwijgersingel |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | wijzigingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0513.0405WPZwijger-DF01 |
De GSG heeft in 2004 een eigen huisvestingsconcept opgesteld, gebaseerd op haar onderwijsvisie. Dit concept is vertaald in een programma van eisen. Centraal staan kleinschaligheid, herkenbaarheid en gelijkwaardigheid van de afdelingen (brugklas, klas 2/3, klas 4/5/6 en VMBO). Vanuit de historie (de GSG is een fusieschool waarin afdelingen/scholen altijd in een kleinschalige gebouwen gehuisvest waren) maar nog meer tegen de achtergrond van een globaliserende, massale wereld, wil de school alle leerlingen een eigen, overzichtelijke plaats bieden. Elke afdeling is daarbij gelijkwaardig (zonder gelijk te zijn) en dient een eigen herkenbare huisvesting te krijgen. Voor de brugklas is inmiddels besloten dat deze in een eigen gebouw gehuisvest zal blijven aan de Burgemeester Martenssingel 72.
Op grond van de activiteiten van de leerlingen worden 'domeinen' en 'specials' onderscheiden. Binnen de herkenbare eigen afdelingen worden meerdere domeinen gecreëerd. Een domein wordt gedefinieerd als de pedagogische en sociale thuisbasis voor een cluster van groepen van 20 à 25 leerlingen. Binnen die domeinen werken leerlingen individueel, in kleinere groepen, of krijgen in groepsverband instructie. Docenten hebben hun werkplek in of vlak bij de domeinen.
Daarnaast zijn er de zogenoemde "specials", dat zijn multifunctionele, goed geoutilleerde ruimten waarin activiteiten plaatsvinden waarvoor specifieke voorzieningen nodig zijn (bijvoorbeeld natuurkundelokaal). In deze specials ontmoeten de leerlingen uit verschillende afdelingen elkaar.
Een van de kenmerken van dit concept is minimale verplaatsingen door leerlingen. Zij zitten meer dan de helft van de tijd op een vaste plaats. Docenten bewegen wel, maar vaak slechts over korte afstanden.
De huidige gebouwen, waarin de Johannes Calvijnschool is gevestigd, worden gesloopt. Voor de Johannes Calvijnschool wordt een nieuw schoolgebouw gebouwd op de hoek van de Dreef-Bleulandweg. In onderstaande figuren is het voorstel voor het bouw- en inrichtingsplan opgenomen.
De bouwopgave voor de GSG is een school van 6500 m2 brutovloeroppervlak, bedoeld voor 950 leerlingen. Verder worden circa 900 parkeerplekken voor fietsen en 95 voor scooters ingepast. Het programma brengt een parkeerbehoefte voor auto's met zich mee van 32 parkeerplaatsen. Op de kavel zelf is ruimte voor dertien parkeerplaatsen. Door het college van burgemeester en wethouders wordt ontheffing verleend voor de overige negentien parkeerplaatsen op grond van artikel 2.5.30, lid 5 van de bouwverordening. Voor deze parkeerplaatsen wordt ruimte gezocht op de volgende locaties:
Op grond van het in paragraaf 2.3.1. beschreven schoolconcept is voor de school een driehoekig gebouw in drie lagen ontworpen. Hierin krijgen de drie afdelingen elk hun eigen hoek. Op de begane grond zijn de gemeenschappelijke functies geprojecteerd, zoals aula, auditorium, en de 'specials'. Vanuit deze gemeenschappelijke basis is elke afdeling zichtbaar en bereikbaar. De drie kernen vormen telkens het hart van een afdeling. Door de driehoekige vorm zijn de drie afdelingen gelijkwaardig ten opzichte van elkaar en wordt een optimale bereikbaarheid en verbinding met de gemeenschappelijke ruimtes/ functies gelegd.
De school komt te staan in het gebied tussen de Willem de Zwijgersingel en de Thorbeckelaan. Het is een redelijk fors gebouw voor de locatie. Dat is de reden waarom niet is gekozen voor een rechthoekige vorm, die wellicht meer voor de hand had gelegen in verband met de stedenbouwkundige structuur van het gebied, maar voor een driehoek. Daardoor oogt het gebouw compact. Bovendien worden lange geveloppervlaktes beperkt door de hoeken van de driehoek af te ronden. Door het gebouw niet uit te lijnen met de wegen die de grens vormen van het park, maar juist door andere richtingen te kiezen onttrekt het gebouw zich aan de structuur van de omliggende bebouwing en heeft daarmee iets van een paviljoen in het park.
Het gebouw heeft drie voorgevels en de ruimte met groen en water ligt om de school heen, alhoewel aan de westzijde de entree en de fietstenstallingen gezichtsbepalend zullen zijn.
De huidige hoeveelheid groen en water in het gebied vermindert niet. Er steekt wel een punt van het gebouw in het park, maar dat staat tegenover dat de ruimte tussen het gebouw en de dertien parkeerplaatsen als compensatiegroen wordt ingericht.
Verder wordt de openbare fietsroute tussen de Willem de Zwijgersingel en de Thorbeckelaan gehandhaafd, zij het dat het fietspad niet meer direct zal doorlopen vanaf de Jan van Beaumontstraat, maar verschuift naar het westen. Daardoor ontstaat een recht fietspad tussen de Willem de Zwijgersingel en de Thorbeckelaan.