direct naar inhoud van 2.2 bestaande situatie
Plan: Noord
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0513.0400BPNoord-VA02

2.2 bestaande situatie

De woonwijk Noord telt circa 5.400 inwoners. De helft van de woningen in deze wijk is gebouwd in de eerste vijftien jaar na de Tweede Wereldoorlog. Een kwart van de bebouwing dateert van voor de Tweede Wereldoorlog. Meer dan de helft van alle woningen behoort tot het type eengezinswoning. Het merendeel is particulier eigendom.

De belangrijkste verkeersaders in het plangebied zijn de Goudse Houtsingel, de Graaf Florisweg/ Zwarteweg en de Bodegraafsestraatweg/ Thorbeckelaan/ Van Hogendorpplein/ Statensingel.

De wijk Noord behelst de buurten Ouwe Gouwe, Achterwillens en het agrarische veenweidegebied in de stadsrandzone (Goudse Hout).

Ouwe Gouwe
In de buurt Ouwe Gouwe zijn de meergezinswoningen verspreid door de buurt gerealiseerd. In de buurt zijn diverse voorzieningen aanwezig zoals een ziekenhuis, scholen, winkels, sportvelden en een kazerne. De scholen zijn grotendeels geconcentreerd in een strip tussen de Willem de Zwijgersingel en de Thorbeckelaan. De sportvelden met bijbehorende bebouwing zijn gelegen in het noordoosten van de buurt. De winkelvoorzieningen zijn voornamelijk geconcentreerd in twee gebieden: aan het Van Hogendorpplein en de Willem en Marialaan.

Achterwillens
In deze buurt zijn de meergezinswoningen vooral gesitueerd in het zuiden en aan de Dijkgraafslag. In deze buurten zijn minder voorzieningen aanwezig dan in Ouwe Gouwe. De voorzieningen zijn geconcentreerd aan het Drieweghof. Langs de noordoostzijde van gebied ligt de doorgaande weg de Goudse Houtsingel.

Goudse Hout
Het Goudse Hout ligt in het oosten van het plangebied en is een recreatiegebied. In dit gebied is veel water aanwezig. Verder is er een volkstuinencomplex, een wielerparcours, een manege, twee tuinbouwbedrijven en de 'Heemtuin'.