direct naar inhoud van 7.2 Inspraak
Plan: Dijkstelweg 33, Ouddorp
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0511.GDRDijkstelweg33-BP40

7.2 Inspraak

Het voorontwerpbestemmingsplan heeft op basis van de gemeentelijke inspraakprocedure vanaf 19 september voor een periode van 6 weken ter inzage gelegen. In deze periode is één inspraakreactie binnengekomen, deze is hieronder uiteengezet en van een beoordeling voorzien.

Inspraakreactie

Samenvatting reactie

De inspraakreactie richt zich hoofdzakelijk op het aspect verkeer en parkeren, in samenhang met de vele diverse activiteiten die mogelijk worden gemaakt. Met name de parkeercapaciteit bij activiteiten als huwelijksvoltrekkingen wordt als beperkt gezien. Inspreker stelt dat de 12 aanwezige parkeerplaatsen niet toereikend zijn als er veel activiteiten gelijktijdig plaatsvinden. Ook een combinatie met het parkeerterrein van de bloemenhandel biedt onvoldoende ruimte. Inspreker stelt dat er problemen ontstaan doordat auto's langs de Dijkstelweg gaan parkeren.

In het verlengde hiervan stelt inspreker de volgende concrete vragen.

  • 1. Leidt toezegging voor deze theetuin tot andere projecten zoals horeca/winkels op deze weg?
  • 2. 12 parkeerplaatsen is te weinig, hoe wordt dit opgelost?
  • 3. Kan er een akoestisch rapport komen voor het gebruik van parkeerterrein van nr. 28?
  • 4. Als er meerdere huwelijksvoltrekkingen plaatsvinden, wordt het dan geen zaalhuur?
  • 5. Mogen er sowieso huwelijksvoltrekkingen plaatsvinden? Dit staat niet in de aanvraag.
  • 6. Hoeveel mensen mogen er in het gebouw? (Brandveiligheid)
  • 7. Kan er een luchtkwaliteitsrapport komen voor het gebruik van parkeerterrein van nr. 28?

Beoordeling reactie

Er bestaat geen eenduidige parkeernorm voor de (combinatie van) activiteiten die beoogd worden. In de verkeerparagraaf is daarom onderbouwd hoe tot de norm van 12 parkeerplaatsen is gekomen. Hierbij is rekening gehouden met het feit dat er meerdere activiteiten gelijktijdig kunnen plaatsvinden. Tegelijkertijd is alleen uitgegaan van het soort activiteiten dat met dit bestemmingsplan direct wordt toegestaan.

Een huwelijksvoltrekking is in die zin geen activiteit die direct binnen het bestemmingsplan past, maar waarvoor op basis van de APV afzonderlijk toestemming voor kan worden gegeven. Het is daarom niet reëel in dit bestemmingsplan rekening te houden met dergelijke uitzonderingssituaties, te meer omdat de APV duidelijke eisen stelt wanneer een dergelijke activiteit wel en niet wordt toegestaan.

In het geval van een huwelijksvoltrekking of een soortgelijke uitzonderingssituatie, kan mogelijk het parkeerterrein van de bloemenhandel benut worden. Hierover zullen van geval tot geval afspraken gemaakt moeten worden. De reguliere activiteiten van de bloemenhandel en van de theethuin hinderen elkaar echter niet in hun parkeerbehoefte.

De afzonderlijke vragen zijn hieronder beantwoord.

  • 1. De ontwikkeling is geen basis voor horeca en winkels in het buitengebied. Ook deze ontwikkeling voorziet niet in zelfstandige horeca dan wel detailhandel, maar slechts in ondergeschikte aard. Zelfstandige horeca en detailhandel wordt namelijk uitgesloten door de provinciale Verordening Ruimte, aangezien dit niet passend en wenselijk wordt geacht binnen het landelijk gebied. Het oprichten van zelfstandige voorzieningen is dan ook niet mogelijk in het buitengebied en dient geconcentreerd te worden binnen de kern.
  • 2. In de normen die het CROW (landelijk platform voor onder andere verkeerstechnieken) uit heeft gebracht, worden voor allerlei functies parkeernormen gesteld. De functie van theetuin wordt niet als zodanig genoemd, om die reden is aansluiting gezocht bij functies van vergelijkbare aard. Voor de bebouwing is aangesloten bij de norm voor een wijkgebouw, te weten 3 parkeerplaatsen per 100 m² Gezien de maximaal toegestane oppervlakte bedraagt dit in dit geval 7 parkeerplaatsen.
    Voor het terrein is aangesloten bij de norm van een themapark, die stelt dat er minimaal 4 en maximaal 12 parkeerplaatsen per hectare noodzakelijk worden. Vanwege de aard van de locatie en de verschillende activiteiten wordt een norm van 7 parkeerplaatsen per hectare gehanteerd. Dit houdt voor deze locatie (6.000 m²) een parkeerbehoefte van 5 parkeerplaatsen in.
    In totaal resulteert dit in een parkeerbehoefte van 12 parkeerplaatsen. De locatie voorziet in zijn eigen parkeerbehoefte.
  • 3. Het parkeerterrein bij de bloemenkwekerij maakt geen onderdeel uit van dit plangebied en wordt zodoende niet in de beoordeling meegenomen. Vanuit het oogpunt van verkeersveiligheid kan met incidentele pieken gebruikgemaakt worden van deze locatie. Aangezien dit niet het gevolg is van een permanente overbelasting behoeft voor de invloed van de ontwikkeling op dit parkeerterrein geen akoestisch onderzoek dan wel een luchtkwaliteitsonderzoek uitgevoerd te worden.
  • 4. Door de gemeente is het voor eenieder vrijgegeven om zelfstandig een alternatieve locatie voor huwelijksvoltrekkingen uit te kiezen. Hierbij moet worden voldaan aan een aantal voorwaarden. Het is dus mogelijk om deze locatie te gebruiken voor huwelijksvoltrekkingen. Dit staat overigens niet op gelijke voet met het verhuren van de locatie ten behoeve van feesten en partijen, maar het betreft slechts de officiële plechtigheid. Aangezien de locatie niet wordt gebruikt als zalenverhuur en feestlocatie behoeft deze ook niet te worden voorzien van een zwaardere horecacategorie.
  • 5. Zie onder 4.
  • 6. Bij aanvragen voor grotere activiteiten als huwelijksvoltrekkingen wordt getoetst aan brandveiligheid. In het kader van de functiewijziging zoals deze voorgestaan wordt is dit niet direct aan de orde. Dit maakt dan ook geen onderdeel uit van het bestemmingsplan, maar van de incidentele gebruiksvergunningen en -meldingen. Gebruiksmeldingen dienen verricht te worden indien er meer dan 50 personen gelijktijdig in het pand aanwezig zijn. Het pand voldoet aan de eisen die in het kader van brandveiligheid gesteld zijn. Parkeernormen zijn hiertoe niet relevant.
  • 7. Zie onder 3.

Conclusie

De inspraakreactie leidt niet tot aanpassing van het bestemmingsplan.