Plan: | Brouwersdam 2012 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0511.GDRBrouwersdam-BP30 |
Zoals in hoofdstuk 1 al aangegeven, biedt het plan enkele nieuwe ontwikkelingsmogelijkheden. In deze paragraaf worden de nieuwe ontwikkelingsmogelijkheden afzonderlijk beschreven. Dit overzicht gaat overigens niet in op tussentijds verleende ontheffingen en doorlopen afwijkingsprocedures van het vigerende bestemmingsplan, zoals die voor het belevingsbos en de bunkerroute op De Punt. Voor dergelijke ontwikkelingen is de ruimtelijke procedure inmiddels doorlopen, waardoor ze in juridische zin nu aangemerkt worden als een bestaande situatie.
De locaties van de nieuwe ontwikkelingen zijn in figuur 3.1 op een overzichtskaart weergegeven.
Figuur 3.1 Locaties nieuwe ontwikkelingen
Langs de binnenzijde van Marina Port Zélande (westzijde, parallel aan de dam) bevinden zich diverse soorten voorzieningen. In het verlengde van deze strook wordt ook rekening gehouden met een mogelijke ontwikkeling van de kop van Marina Port Zélande. Het bestemmingsplan speelt hier op in door het opnemen van een wijzigingsbevoegdheid die ter plaatse dezelfde functiemix mogelijk maakt als langs de westzijde van de haven.
Voor de kop wordt een maximum vloeroppervlakte aangehouden van 10.000 m².
Bij de entree van de Kabbelaarsbank ligt, net voor de eerste voorzieningen, nog een braakliggend terrein. Het bestemmingsplan voorziet in ruimtelijke kaders om ter plaatse een terrein met camperstandplaatsen mogelijk te maken. Voor de concrete inrichting is een beeldkwaliteitsplan opgesteld, waaraan getoetst kan worden. In ruimtelijk opzicht vormt het maximum aantal van 100 standplaatsen het voornaamste kader.
Beide strandpaviljoens kennen ruimtegebrek voor hun opslag. Het gaat dan bijvoorbeeld om opslag van huur- en lesmateriaal voor strandsporten. Dit ruimtegebrek wordt momenteel opgevangen met containers. Zowel voor de gebruikers als de algehele uitstraling is een permanente, ingepaste oplossing het streefbeeld. Om die reden zijn ook hier toetsingscriteria opgesteld op het gebied van beeldkwaliteit. In ruimtelijke zin is van belang dat de uitbreidingsruimte uitsluitend voor opslag benut mag worden en dus niet voor uitbreiding van het paviljoen zelf.
Het plangebied kent drie strandpaviljoens: Natural High, De Kous en 't Gorsje. Afhankelijk van hun huidige omvang en de wens tot uitbreiding, voorziet dit bestemmingsplan in verschillende oppervlaktematen. Voor De Kous en Natural High is een maximumoppervlakte van 1.200 m² toegestaan, waarvan 750 m² uit gebouwen mag bestaan.
Voor 't Gorsje was in het vigerende plan 800 m² toegestaan met een vrijstellingsbevoegdheid tot 1.000 m². De maximum oppervlakte voor gebouwen was daarbij vastgelegd op 285 m². Deze maten worden in dit bestemmingsplan aangepast naar 1.000 m² en 600 m².
Op de Kabbelaarsbank, achter recreatieterrein Port Zélande, wordt een mountainbikeparcours beoogd. Hiervoor is niet meer nodig dan een aantal paden waar mountainbikers gebruik van kunnen maken. Het parcours wordt overigens niet specifiek vastgelegd. Binnen de recreatiebestemming is recreatief gebruik en de aanleg van paden in het algemeen toegestaan. Aan de hand hiervan kan het uiteindelijke parcours nog worden bepaald.
De gemeente Schouwen Duiveland heeft binnen haar gemeentegrenzen plannen voor de aanleg van een jachthaven op de Brouwersdam, 'de Jachthaven van de Toekomst'. Om deze plannen mogelijk te kunnen maken, moet een aantal bestaande bedrijfsactiviteiten verplaatst worden. Hiervoor wordt de Springersdiephaven als nieuwe locatie beoogd. Deze locatie, eveneens aan de Brouwersdam, ligt binnen Goedereede en binnen het plangebied van dit plan. Om deze verplaatsing mogelijk te maken, is aanpassing nauwelijks nodig. De huidige loswal en trailerhelling blijven gehandhaafd. Wel zal het terrein grenzend aan de haven verhard moeten worden. De verplaatsing van deze bestaande activiteiten wordt daarom in dit bestemmingsplan mogelijk gemaakt.
Figuur 3.2 Initiatief loswal
Bij het Zeil- en surfcentrum op de Kabbelaarsbank zijn plannen voor waterskibanen. In eerste instantie gaat het om twee afzonderlijke banen, uitgaande van de huidige kustlijn. Daarnaast zijn er toekomstplannen voor één gesloten parcours, wat echter pas mogelijk is na aanpassing van de kustlijn waarover momenteel overleg wordt gevoerd met Groenservice Zuid-Holland (GZ-H). De bestemmingsregels worden zo geformuleerd dat, na eventuele aanpassing van de kustlijn, ook de definitieve variant gerealiseerd kan worden.
Figuur 3.3 Initiatief waterskibaan
Het RTM-museum op De Punt heeft plannen om uit te breiden. Hoewel deze nog niet concreet genoeg zijn om direct in dit bestemmingsplan op te nemen, worden wel de kaders vastgelegd om met behulp van een wijzigingsplan in deze behoefte te kunnen voorzien. Het bestemmingsplan kent zodoende een wijzigingsbevoegdheid voor deze beoogde uitbreiding, waarbij een maximum van 3.000 m² aan extra vloeroppervlak wordt toegestaan. Voorwaarde om medewerking te verlenen aan de uitbreiding is het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit bij het RTM-museum.
Zeeland Buitenland is het buitensportcentrum aan de zuidzijde van de Kabbelaarsbank, tussen het zeil- en surfcentrum en Port Zélande in. Het centrum kent diverse activiteiten, zoals wandelen, fietsen, kanovaren, klimmen met een hoogteparcours en boogschieten. Het centrum wordt gebruik voor teambuildingsactiviteiten, trainingen, maar ook voor de recreatieve gebruiker. De ontwikkeling die het centrum beoogt, betreft de realisatie van een centrumvoorziening en een groene boulevard. De centrumvoorziening zal dienst doen als ontvangst- en informatieruimte en is beoogd op de locatie van een voormalig gebouw van het Grevelingenschap. De groene boulevard is bedoeld om de aanwezige natuurwaarden beter beleefbaar te maken door wandel- en fietspaden, observatiepunten en ten hoogste 10 natuurlijke overnachtingsplekken op kampeervlotten.