direct naar inhoud van 3.1 Ontstaansgeschiedenis
Plan: Brouwersdam 2012
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0511.GDRBrouwersdam-BP30

3.1 Ontstaansgeschiedenis

Het plangebied is een betrekkelijk jong gebied. In het verleden vormde de Grevelingen, samen met andere zeearmen zoals de Oosterschelde en het Haringvliet, de uitmonding van de rivieren Rijn, Maas en Waal.

afbeelding "i_NL.IMRO.0511.GDRBrouwersdam-BP30_0017.png"   afbeelding "i_NL.IMRO.0511.GDRBrouwersdam-BP30_0018.png"  

Op 1 februari 1953 braken de dijken door in Zuidwest Nederland. Om rampen in de toekomst te voorkomen werd het Deltaplan opgesteld. In dit kader werd de Grevelingendam aangelegd (gereed in 1965) en in mei 1971 werd het Grevelingenmeer van de Noordzee afgesloten door de aanleg van de Brouwersdam.

Als gevolg van de afsluiting is de eb- en vloedbeweging verdwenen. Tegenwoordig ligt het waterpeil vast op 0,2 m beneden NAP waardoor ondiepe delen, die voorheen alleen bij eb droogvielen, voorgoed boven water kwamen te liggen. In de periode na 1971 is het gebied met geld van de rijksoverheid ingericht tot het prachtige natuur- en recreatiegebied dat het nu is.

Een concentratiepunt ligt bij de Kabbelaarsbank, van oorsprong een zandplaat die bij eb droog viel. Voor de aanleg van de Brouwersdam werd de zandplaat verhoogd en ingericht als werkeiland. Ook de haven Springersdiep vormde een werkhaven.

Sinds 1978 staat het Grevelingenmeer weer in verbinding met de Noordzee door middel van een sluis in de Brouwersdam. Hierdoor wordt het water in de Grevelingen permanent ververst met zout Noordzeewater.

Het beheer van een groot deel van het 'buitendijks gebied' langs de Grevelingen werd opgedragen aan het Natuur- en Recreatieschap De Grevelingen (NRG), een samenwerkingsverband tussen de aangrenzende gemeenten en provincies.