direct naar inhoud van 10.1 Inspraak en overleg
Plan: Professor Telderslaan
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0503.BP0020-2001

10.1 Inspraak en overleg

10.1.1 Inspraak

Op 15 december 2011 is er een gezamenlijke informatieavond gehouden door de gemeente en de projectontwikkelaar over het bouw- en bestemmingsplan. Het bestemmingsplan is als ontwerp ter inzage gelegd voor de duur van zes weken. Tijdens de inzagetermijn was er de mogelijkheid voor een ieder om een zienswijze in te dienen. De ingediende zienswijzen zijn samengevat en beantwoord in de Nota zienswijze.

10.1.2 Overleg ex artikel 3.1.1 Bro

In het kader van vooroverleg ex artikel 3.1.1. van het Besluit ruimtelijke ordening is het concept-bestemmingsplan toegezonden aan de volgende overlegpartners:

  • 1. Provincie Zuid-Holland;
  • 2. Hoogheemraadschap van Delfland;
  • 3. Ministerie van EL&I/energie;
  • 4. Centraal overlegorgaan;
  • 5. Tennet Zuid-Holland;
  • 6. Stedin;
  • 7. Nederlandse Gasunie;
  • 8. Evides;
  • 9. VWS Pipeline Control b.v.;
  • 10. Veiligheidsregio Haaglanden;
  • 11. Stichting DUWO;
  • 12. Vestia Delft;
  • 13. Woonbron Delft.

De onder 9 genoemde instantie heeft gereageerd en aangegeven geen opmerkingen over het plan te hebben. De onder 1, 2,6,10 genoemde instanties hebben een inhoudelijke reactie ingediend, die hieronder worden besproken. Van de overige overlegpartners is geen reactie ontvangen.

Provincie Zuid-Holland

Reactie

Het bestemmingsplan is conform het beleid van de provinciale Structuurvisie en de verordening Ruimte.

Antwoord

Deze reactie wordt voor kennisgeving aangenomen.

Hoogheemraadschap Delfland

Reactie

Het Hoogheemraadschap Delfland stemt in met het bestemmingsplan. Aan alle aspecten die van belang zijn voor een goede waterhuishouding is invulling gegeven.

Antwoord

Deze reactie wordt voor kennisgeving aangenomen.

Stedin

Reactie

Stedin geeft aan geen bezwaar te hebben op het plan. Mogelijk moet er rekening worden gehouden met het stichten van transformatiestations. Indien dit aan de orde is, moet de projectontwikkelaar contact opnemen met Stedin. Daarnaast geeft Stedin de voorwaarden indien voor het elektriciteitsdistrubintienet bouwkundige voorzieningen, kabels en of leidingen moeten worden gelegd.

Antwoord

Deze reactie betreft de uitvoering en wordt voor kennisgeving aangenomen.

Veiligheidsregio Haaglanden

Reactie

Vanwege de aanwezigheid van de A13 is de circulaire 'Risiconormering vervoer gevaarlijke stoffen' van toepassing op het plangebied. Het plangebied valt buiten de invloedszones voor brandbare vloeistoffen en brandbare gassen. De veiligheidsregio concludeert dat alleen het vervoer van giftige stoffen relevant is.

Ter hoogte van het plangebied heeft de A13 een plaatsgebonden risicocontour van 17 meter, waardoor dit aspect geen belemmering vormt voor het bestemmingsplan. Voor wat betreft het groepsrisico gaat de Veiligheidsregio ervan uit dat dit niet zal toenemen aangezien er minder woningen binnen het invloedsgebied mogelijk worden gemaakt.


Het ergst denkbare scenario is een ongeval met een tankwagen met giftige stoffen en gassen. Gezien de afstand tot het plangebied is het mogelijk dat aanwezigen slachtoffer worden of overlijden. Aangezien met het voorliggende bestemmingsplan geen maatregelen aan de risicobron kunnen worden getroffen, geeft de Veiligheidsregio maatregelen aan die gericht zijn op de beheersing en vermindering van de effecten van een incident:


a. om de gevolgen bij het vrijkomen van giftige stoffen te beperken, wordt geadviseerd om in de woningen een technische voorziening te plaatsen waardoor de ventilatie op een eenvoudige wijze kan worden uitgeschakeld. Dit mag ook een handmatige handeling zijn.


b. geadviseerd wordt om de bewoners binnen het plangebied te informeren over de verschillende risico's en gevaren van het transport van gevaarlijke stoffen over de A13 en de wijze van alarmeren en de wenselijke manier van reageren tijdens incidenten. Dergelijke informatie dient op gezette tijden herhaald te worden, zodat het onderwerp onder de aandacht blijft.


c. bij wijzigingen aan de wegstructuur binnen en nabij het plangebied en bij wijzigingen aan de brandkranen en de open water voorzieningen wordt geadviseerd contact op te nemen met de afdeling Risicobeheersing Delft-Rijswijk van de Veiligheidsregio Haaglanden.

Antwoord

  • a. Het plaatsen van en technische voorziening zoals aangekaart door Veiligheidsregio Haaglanden wordt niet in het bestemmingsplan geregeld, omdat het niet voldoet aan het criterium van ruimtelijke relevantie. Het zal in het communicatietraject tussen gemeente en initiatiefnemer worden meegenomen. Verder kan dit bij de toetsing van de aanvraag voor de omgevingsvergunning voor bouwen meegenomen worden.


b. Gelet op de situatie ter plaatse met voldoende vluchtwegen en vanwege de ruime afstand tot de bron volstaat de gemeente met de algemene risicocommunicatie. De hoofdlijn daarvan bestaat uit het gebruiken van het gemeentedekkend sirenenetwerk in combinatie met de landelijke calamiteitenaanpak die er op neerkomt om bij calamiteiten binnen te blijven, ramen en deuren te sluiten en de nieuwsberichten in de gaten te houden.


c. een wijziging aan de wegstructuur is binnen dit project niet aan de orde. Binnen de mogelijkheden die het bestemmingsplan biedt zijn er slechts ondergeschikte wijzigingen aan de wegstructuur mogelijk. Dit deel van de reactie wordt daarom voor kennisgeving aangenomen.