direct naar inhoud van 7.1 Bovengronds (verkeer en vervoer)
Plan: Nieuwelaan 178
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0503.BP0018-2001

7.1 Bovengronds (verkeer en vervoer)

7.1.1 Openbaar vervoer

Bestaande situatie

Op ongeveer 200 meter ligt de halte Zuidpoort. Hier stopt een aantal buslijnen, zowel stads- als regionale lijnen. Daarmee is de halte Zuidpoort een belangrijke halte in Delft, maar is geen halte voor een HOV lijn.

Beleid en onderzoek

Stadsgewest Haaglanden is de openbaarvervoersautoriteit in de regio. De gemeente Delft geeft bij het stadsgewest aan wat de eigen openbaar vervoersprioriteiten zijn. Het gebruik en de gewenste ontwikkelingen van stad- en streekvervoer zijn beschreven in het lokaal Verkeer en Vervoerplan (LVVP, 30 juni 2005).

Conclusie

De halte Zuidpoort, die op een afstand 200 meter van het plangebied ligt, is geen HOVhalte. Van een reductie op de parkeernorm die toegepast mag worden bij de aanwezigheid van een HOV lijn is dus ook geen sprake.

7.1.2 Autoverkeer

Bestaande situatie

Het plangebied is gelegen aan de Nieuwelaan 178. De Nieuwelaan is een woonstraat met een maximumsnelheid van 30 km/u. Op de weg rijdt met name bestemmingsverkeer. De Nieuwelaan wordt ontsloten op de Ezelsveldlaan die weer aansluit op de Zuidwal. De Zuidwal heeft een gebiedsontsluitende functie en verbindt het spoorzonegebied en de westelijke wijken van Delft met de TU-wijk en Wippolder. Tevens is het een belangrijke ontsluiting richting de A13.

Voor mogelijke calamiteiten lopen er nabij het plangebied enkele hoofdroutes voor de hulpdiensten. Bij calamiteiten kunnen hulpdiensten deze routes rijden om zich snel door de stad te kunnen bewegen. De Ezelsveldlaan, de Zuidwal en de Sebastiaansbrug behoren tot de hoofdroutes. De routes zijn weergegeven in figuur 1.


afbeelding "i_NL.IMRO.0503.BP0018-2001_0007.png"

figuur 1: Uitsnede uit rijroutekaart brandweer Delft-Rijswijk (rood is hoofdroute, groen is secundaire route)


Conclusie

Gelet op de beperkte intensiteit zijn er geen problemen te verwachten met betrekking tot de ontsluiting

7.1.3 Langzaam verkeer (fietsers en voetgangers)

Direct ten noorden van het plan ligt het Ezelsveldlaan welke een hoofdfietsroute is en tevens een schakel is in de regionale fietsroute van Pijnacker naar de Lier.


Ook in de toekomst zal dit een belangrijke fietsroute zijn.

7.1.4 Parkeren

Bestaande situatie
Momenteel zit er een kantoorfunctie op het plangebied. Het kantoor wordt echter niet meer als zodanig gebruikt en staat al sinds januari 2008 leeg.

Beleid en onderzoek

Het beleid over parkeren en stallen van Delft is in 2003 vastgesteld in de Nota "Parkeren en Stallen". Deze is in 2006 en 2009 geactualiseerd. De essentie van het beleid is dat voor nieuwe ontwikkelingen (zoals nieuwbouw en herontwikkeling) voldoende parkeerplaatsen gerealiseerd moeten worden om parkeerproblemen in de omgeving te voorkomen.

De Nota Parkeren en Stallen legt vast hoeveel parkeerplaatsen noodzakelijk zijn afhankelijk van het type functie. De nota geeft hiervoor parkeernormen, welke zijn gedifferentieerd naar de binnenstad, schilgebied rond de binnenstad en overig gebied. Deze parkeernormen zijn gebaseerd op kencijfers van het kennisinstituut CROW en is inclusief bezoekersparkeren. Deze kencijfers zijn opgesteld aan de hand van parkeeronderzoeken door het hele land en zijn landelijk en juridisch geaccepteerd als realistisch en betrouwbaar.

Voor woningen heeft Delft eigen normen vastgesteld. Dezen kennen een differentiatie naar type woningen, zoals dat voor Delft gewenst is. De parkeernorm voor woningen in de categorie 'vrije sector midden/laag' en 'vrije sector duur' in dit deel van de stad bedragen respectievelijk 1,3 en 1,4 parkeerplaats per woning.

In het bestemmingsplan is opgenomen dat parkeren op eigen terrein moet worden opgelost. In de parkeerverordening is namelijk geregeld dat, indien een woning/bedrijf binnen gereguleerd parkeergebied valt of in de toekomst komt te vallen, een parkeervergunning voor belanghebbendenplaatsen slechts verleend hoeft te worden indien de aanvrager niet beschikt over parkeergelegenheid op eigen terrein. Relatief wordt het aantal parkeerplaatsen in de openbare ruimte daardoor steeds kleiner. Wanneer bij regulering van parkeren aan bewoners door elke autobezitter - ongeacht bezit van eigen parkeergelegenheid - een vergunning kan worden aangevraagd en verkregen, wordt de parkeerdruk op straat vergroot.

Om de benutting van het parkeren op eigen terrein te vergroten en de parkeerdruk op straat te verlagen (ook op langere termijn) is het van belang het daadwerkelijk parkeren van de auto op eigen terrein te bevorderen. Met het oog op implementatie van dit artikel uit de parkeerverordening is in de planregels opgenomen dat er minimaal 25 parkeerplaatsen op eigen terrein moeten worden gerealiseerd.

De beleidsregels voor het beperken van de vergunninguitgifte in geval van parkeerplekken op eigen terrein zijn separaat door het college van Burgemeester en Wethouders vastgesteld in 2009. Bij nieuwbouw en herontwikkeling wordt veelal parkeren op eigen terrein of in geclusterde parkeervoorzieningen (veelal garages) voorzien. Indien huishoudens/bedrijven de mogelijkheid geboden krijgen een plek te kopen of te huren, zullen hun adressen in het POET-bestand worden opgenomen, ook als zij deze plek niet afnemen. POET staat hierbij voor 'Parkeren Op Eigen Terrein'. Dit betekent onder meer dat zij geen aanspraak kunnen maken op een parkeervergunning tenzij wordt aangetoond dat de volledige parkeercapaciteit op eigen terrein reeds verkocht of verhuurd is.

Ook voor het parkeren van fietsen zijn normen vastgesteld. Voor nieuwbouw van woningen is in de Nota Parkeren en Stallen de volgende stallingsnorm voor fietsen en scootmobielen gesteld:

1) per woning moet tenminste één, vanaf de straat toegankelijke afsluitbare bergruimte aanwezig zijn, waarvan de vloeroppervlakte ten minste 3,5 m² is en waarvan de breedte ten minste 1,5 meter is. De hoogte boven het vloeroppervlak moet ten minste 2,1 meter zijn. De drempelhoogte is maximaal 20 mm; óf,

2) per woning moet ten minste één stallingsmogelijkheid voor 2 fietsen aanwezig zijn in een gemeenschappelijk overdekte stallingsvoorziening maximaal 50 meter van de woning, die in ieder geval vanaf de straat bereikbaar is.

Conclusie

De ontwikkelaar wil 18 appartementen realiseren. De benodigde parkeerplaatsen dienen op eigen terrein te worden gerealiseerd. Voor deze parkeerplaatsen is de POET-regeling van kracht; parkeervergunningen op straat zullen slechts vergeven worden als de parkeercapaciteit op eigen terrein volledig is benut.