direct naar inhoud van 4.2 Beleid en Onderzoek
Plan: Brug Deltares
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0503.BP0017-2001

4.2 Beleid en Onderzoek

Rijksbeleid

De op 27 februari 2006 in werking getreden Nota Ruimte is het nationale ruimtelijke beleid voor de ontwikkeling van Nederland en bevat ruimtelijke bijdragen aan een sterke economie, een veilige en leefbare samenleving en en aantrekkelijk land. Het kabinet schept ruimte voor ontwikkeling uitgaande van het motto "decentraal wat kan, centraal wat moet" en verschuift het accent van het stellen van ruimtelijke beperkingen naar het stimuleren van gewenste ontwikkelingen. De Nota Ruimte ondersteunt gebiedsgerichte ontwikkeling waarin alle betrokken partijen kunnen participeren. Het gaat daarbij onder andere om het versterken van de dynamiek in de bestaande steden door het voldoende ruimte bieden voor wonen, werken en mobiliteit en de daarbij behorende voorzieningen, groen, recreatie, sport en water, waarbij verdichtingsmogelijkheden in het bestaand gebouwd gebied zo optimaal mogelijk moeten worden benut.

Provinciaal en regionaal beleid

De Provinciale structuurvisie bevat het ruimtelijk beleid tot 2020 met een doorkijk naar 2040. Ook de instrumenten die worden ingezet om de doelen te bereiken, komen in de structuurvisie aan de orde. De kern van het provinciaal ruimtelijk beleid is het realiseren van een samenhangend stedelijk- en landschappelijk netwerk. Deze toekomstige ruimtelijke inrichting versterkt de economische concurrentiepositie waarvoor duurzame ontwikkeling en klimaatbestendigheid belangrijke pijlers zijn. Een goede (OV)-bereikbaarheid is hierbij essentieel (tram 19). Tramlijn 19 verbindt Leidschendam (in de toekomst) met Delft, Technopolis.

Het formele besluit voor de realisatie van tramlijn 19 is genomen op 22 september 2004 door het Algemeen Bestuur van het Stadsgewest Haaglanden. Het Stadsgewest Haaglanden heeft op 16 april 2008 het Regionaal Structuurplan (RSP) 2020 vastgesteld, waar tram 19 ook in is opgenomen als realisatieproject. Het structuurplan geeft een visie op een duurzame ruimtelijke ontwikkeling in de regio tot 2020. Door de tram verbetert de OV-bereikbaarheid van het Technologisch Innovatief Campus Delft (TU-wijk, Schieoevers en Technopolis). De komst van tramlijn 19 vormt een belangrijke schakel in het regionaal OV-netwerk en het levert een bijdrage aan een beter leefklimaat doordat het OV-gebruik wordt gestimuleerd.

Lokaal beleid

In de Structuurvisie van de gemeente Delft (vastgesteld in 2009) wordt de aanleg van tramlijn 19 vermeld als staand beleid en wordt gezien als een essentieel onderdeel van de ontwikkeling van het zuidoostelijk deel van de stad. Zie figuur 3 hierna.

In het Masterplan TIC 1.0 (Technologische Innovatie Campus) en de in voorbereiding zijnde versie 2.0 wordt Science Park Technopolis aangemerkt als Science Park met goede auto- en HOV- bereikbaarheid. Tram 19 is één van de belangrijke dragers en de ruggengraat van de Technologische Innovatie Campus. Dat Deltares door het verplaatsen van zijn (bezoekers)entree meer onderdeel uit gaat maken van het Science Park Technopolis past in deze visie van het Masterplan.

Voor dit gebied geldt het beeldkwaliteitplan Technopolis (vastgesteld in 2007). Hierin staan in hoofdstuk 6 regels voor bruggen opgenomen: bruggen lopen met een lichte helling over het water, zodat het water vanaf de brug goed te ervaren is. Daarnaast zijn het slanke bruggen die de gehele zone van de Thijssevaart overspant. De plannen voor de Deltaresbrug zijn in een vroeg stadium goedgekeurd door de Supervisor van Technopolis en zullen gedurende de aanvraag van de omgevingsvergunning nogmaals door hem getoetst worden. In december 2011 zal het beeldkwaliteitsplan worden herzien. Het beleid ten aanzien van bruggen komt overeen met het huidige beeldkwaliteitsplan.