direct naar inhoud van 5.1 Wonen
Plan: Zuidwest 3 Tanthof
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0503.BP0015-2001

5.1 Wonen

5.1.1 Bestaande situatie

De wijk Tanthof is gebouwd vanaf eind jaren '70 als een ruim opgezette wijk met laagbouw en veel groen. De wijk bestaat uit twee delen: Tanthof Oost en Tanthof West.

In Tanthof Oost liggen de woonbuurten Boerderijbuurt, Dierenbuurt, Vogelbuurt-West, Vogelbuurt-Oost en Bosrand. In Tanthof West liggen de woonbuurten Aziƫbuurt, Latijns-Amerikabuurt, Afrikabuurt-West en Afrikabuurt-Oost. Er stonden in 2007 in Tanthof 6.440 woningen. Daarnaast waren er 378 HAT-wooneenheden. Tanthof beschikt daarnaast over een klein aantal plaatsen in bijzondere woongebouwen (52).

Tanthof heeft een vrij eenzijdig aanbod aan woningtypen. Er zijn te weinig woningen voor ouderen. Het is binnen Delft de wijk met het hoogste percentage eengezinswoningen en het laagste percentage woonruimten in flats. Bijna zes op de tien zijn eengezinswoningen, daarna volgen woonruimtes in flats (19%), HAT-woonruimten (18%), benedenwoningen (3%) en bovenwoningen (1%).

Van de totale woningvoorraad bestaat bijna de helft uit koopwoningen (46%). Op dit punt is de wijk verre van uniform; de verdeling huur en koop varieert per buurt.

(Bron: Wijkbarometer Tanthof 2009)

5.1.2 Beleid en onderzoek

In de Woonvisie Delft 2008 - 2020 is vastgelegd dat Delft een aantrekkelijke woonstad is, klein en overzichtelijk met een mooie mix van bevolkingsgroepen. Delft is een stad van buurten met verschillende woonmilieus met eigen kwaliteiten en op hoofdlijnen te kenmerken als groenstedelijk en centrumstedelijk. De woningvoorraad sluit echter onvoldoende aan bij de actuele vraag. Er zijn gezien de woonbehoefte relatief veel kleine, goedkope woningen van verouderde kwaliteit en te weinig middeldure en duurdere woningen en seniorenwoningen.

De grote uitdaging van de woonvisie is om vraag en aanbod beter op elkaar aan te laten sluiten. Delft is bijna tot aan de gemeentegrenzen volgebouwd. De woningbouwopgave is dus vooral een binnenstedelijke opgave. Via zorgvuldig beheer en veranderingen in de bestaande voorraad door nieuwbouw moeten de woonwensen worden vervuld zodat de positie van Delft in de regio als gewilde woonstad wordt versterkt. Voor Tanthof is in de Woonvisie in dat kader specifiek de gewenste aanpak van het Bikoplein en de HAT-woningen in Tanthof-Oost opgenomen. Verhuurbaarheids- en leefbaarheidsaspecten vormen hiervoor de aanleiding.

De vergrijzing in Delft neemt de komende jaren toe. Daarnaast leidt de trend van extramuralisering (steeds ouder worden en de wens om zo lang mogelijk zelfstandig te wonen) tot een toename van de behoefte aan meer toegankelijke woningen en beschermde en beschutte woonvormen. In de nota Wonen, Zorg en Welzijn (2008) is vastgelegd dat in iedere wijk voldoende mogelijkheden moeten zijn voor de diverse doelgroepen om te wonen. Blijvend wonen in de eigen woning dan wel in de vertrouwde omgeving in een beschermde woonvorm met zorg op maat luidt het credo. Hiervoor is het ook nodig dat er voorzieningen zijn voor bijvoorbeeld de dagelijkse boodschappen, een ontmoetingsplek, een servicepunt en een activiteitencentrum. In 2010 is gestart met de realisatie van een woonservicezone.

5.1.3 Gewenste ontwikkeling

De wijk Tanthof 'vergrijst'. De uitdaging is om hier met de aanwezige welzijns- ,zorg- en ontwikkelingspartijen een woonservicezone te realiseren. Ontwikkeling van een woonservicezone is gericht op het zelfstandig wonen van ouderen en mensen met een beperking. Er is gekozen voor een woonservicezone in Tanthof-oost omdat hier al een aantal belangrijke voorzieningen aanwezig zijn.

Woonservicezone in Tanthof Oost

Als gevolg van de ontwikkeling van de woonservicezone zullen een aantal bouwprojecten worden gestart in de 10 jaar die dit bestemmingsplan vigeert. Op dit moment wordt gedacht aan:

  • Nieuwbouw gezondheidscentrum
  • Nieuwbouw/renovatie Abtswoude 13
  • Ombouw van HAT eenheden in Tanthof Oost
  • Nieuwbouw ouderenwoningen in centrum Tanthof Oost

Naast de concrete bouwprojecten wordt er ook gezocht naar deelprojecten om de woonservicezone te laten functioneren. Op dit moment wordt gedacht aan:

  • Betere bereikbaarheid tussen Tanthof Oost en Tanthof West
  • Betere bereikbaarheid van Tanthof Oost en Tanthof West
  • Verbeteren levensvatbaarheid winkelcentrum

Ook voor andere herontwikkellocaties zal worden gekeken of ze bij kunnen dragen aan de woonservicezone.

De (nieuwbouw) ontwikkelingen in het kader van de woonservicezone waarvoor een anterieure overeenkomst nodig is of een exploitatieplan en waarvoor (milieu)onderzoeken moeten worden uitgevoerd, worden terzijnertijd mogelijk gemaakt met gerichte postzegel-bestemmingsplannen.

Daarnaast kent Tanthof een groot aantal en een variƫteit aan HAT-woningen (zelfstandig en onzelfstandig). Met name de onzelfstandige en de kleine HAT-woningen zijn door samenvoeging goed om te vormen als ouderenwoning.

De HAT-woningen in Tanthof liggen in diverse clusters verspreid door de wijk en zijn in bezit van de vier Delftse corporaties. Deze woningen kennen een hoge mutatiegraad. In 2011 en 2012 wordt onderzocht of herverkaveling van het bezit van deze woningen mogelijk is en wordt een plan gemaakt om te komen tot een totaal aanpak van deze voorraad. Het samenvoegen van de HAT eenheden en het geschikt maken van deze woningen voor ouderen is mogelijk binnen de bestaande bestemming 'Wonen' mits dit gebeurt binnen het bestaande profiel van de woning. Het gaat dus om het herindelen van de bestaande woningen. Daarnaast is het mogelijk om met een afwijkingsbevoegdheid gedeelde faciliteiten toe te voegen zoals een lift, entree, trap en / of galerij.

Aan huis gebonden beroep en bedrijf

In dit bestemmingsplan is aan huis gebonden beroep en bedrijf mogelijk. In het nu vigerende bestemmingsplan is binnen de woonbestemming detailhandel mogelijk. Dit is ongewenst vanuit provinciaal beleid. In dit bestemmingsplan worden (eventuele) bestaande winkels binnen de woonbestemming positief bestemd. Nieuwe vestiging van detailhandel in woningen is niet mogelijk.

afbeelding "i_NL.IMRO.0503.BP0015-2001_0037.jpg"

Figuur 5.2: aan huis gebonden beroep en bedrijf

5.1.4 Conclusie

In het kader van de gewenste woonservicezone wordt het samenvoegen van woningen en liftbijplaatsing in een aantal complexen mogelijk gemaakt. Nieuwbouw zal in aparte bestemmingsplannen mogelijk worden gemaakt. In de regels wordt ruimte geboden voor woningen met een zorgconcept en maatschappelijke voorzieningen waar ook gewoond kan worden. Dit om aan te sluiten bij recente ontwikkelingen in zorg en wonen.

Het eventueel openstellen van de bussluis is mogelijk binnen dit bestemmingsplan.

Woninguitbreiding is in dit bestemmingsplan direct mogelijk gemaakt. Daarbij is maatwerk ontwikkeld voor de dakopbouwen.