Plan: | Scheepmakerij 11-12 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0503.BP0011-2002 |
Openbaar vervoer
In de directe nabijheid van het plan zijn geen OV haltes aanwezig. Op ongeveer 500 meter loopafstand ligt het busstation Zuidpoort. Hier stoppen naast enkele stadsbussen ook streekbussen die de gehele regio aan doen.
Autoverkeer
Het plangebied wordt omsloten en ontsloten door erftoegangwegen. Qua ontsluiting gaat het om de Rotterdamseweg (ten oosten), de Hertog Govertkade (ten noorden) en de Scheepmakerij (ten westen van het plan). Aan de zuidzijde grenst het plangebied deels aan een zijtak van de Rotterdamseweg.
Wegen van een hogere orde zijn op enige afstand gesitueerd: Rotterdamseweg en de Jaffalaan. Het gaat hierbij om zogenaamde wijkontsluitingswegen. Deze wegen bundelen het verkeer uit de omliggende woonwijken en verwerken dus meer verkeer dan erftoegangswegen.
Voorts zijn rijroutes van de brandweer belangrijk. Deze routes zijn opgedeeld in hoofdroutes en secundaire routes. De dichtstbijzijnde hoofdroutes lopen via de St. Sebastiaansbrug en de Michiel de Ruyterweg naar de Julianalaan en de Rotterdamseweg.
Langzaam verkeer (fietsers en voetgangers)
Direct ten westen van het plangebied ligt de Scheepmakerij. Voor fietsverkeer vanaf de Abtswoudsebrug naar het noorden en noordwesten van Delft is de Scheepmakerij een aantrekkelijke route. Per etmaal passeren hier 2.700 fietsers.
Parkeren
De huidige loodsen en stallen zijn gesloopt. Het terrein is momenteel ten dele geschikt om auto's op eigen terrein te parkeren.
Openbaar vervoer
Haaglanden is de autoriteit van het openbaarvervoer in de regio. De gemeente Delft geeft bij het stadsgewest aan wat de eigen openbaar vervoersprioriteiten zijn. Het gebruik en de gewenste ontwikkelingen van stad- en streekvervoer zijn beschreven in het lokaal Verkeer- en Vervoerplan (LVVP, 30 juni 2005).
Autoverkeer
Leidend is het in juni 2005 vastgestelde LVVP. Hierin is het verkeersbeleid voor de middellange termijn vastgelegd. Een belangrijk onderdeel van het LVVP is de categorisering van wegtypen in het Delftse wegennet. Wegcategorisering is namelijk een essentieel onderdeel van de Duurzaam Veilig-ontwerpprincipes: bij elke categorie horen eigen vormgevingskenmerken. Delft onderscheidt de volgende wegtypen:
Onderdeel van het LVVP is het toevoegen van een nieuwe categorie aan de bestaande ontsluitingswegen: wijkontsluitingswegen. Deze nieuwe categorie biedt de mogelijkheid het wegprofiel anders in te richten dan in 'Duurzaam Veilig' is voorzien. De voorgestelde maatregelen voor wijkontsluitingswegen zorgen ervoor dat auto's in het algemeen niet harder zullen rijden dan 40 km/h.
Langzaam verkeer (fietsers en voetgangers)
Het beleid voor langzaam verkeer is vastgelegd in het Fietsactieplan II (2005-2010), vastgesteld in juni 2005. Er wordt gestreefd het fietsgebruik te stimuleren, de fiets een serieus alternatief te maken voor de auto en zo ook een bijdrage te leveren aan de bereikbaarheid van de stad, zodat Delft kan behoren tot de beste fietssteden van Nederland.
Tot de gebruikte richtlijnen voor het ontwerpen van voorzieningen voor langzaam verkeer behoren onder andere de ontwerprichtlijnen voor de toegankelijkheid van gehandicapten en minder validen.
Ten aanzien van het stallen van fietsen zijn voor de nieuwbouw van woningen normen vastgesteld in de Nota Parkeren en Stallen:
Parkeren
Het beleid over parkeren en stallen van Delft is in 2003 vastgesteld in de Nota 'Parkeren en Stallen'. Deze is in 2006 en 2009 geactualiseerd. De essentie van het beleid is dat voor nieuwe ontwikkelingen (zoals nieuwbouw en herontwikkeling) voldoende parkeerplaatsen gerealiseerd moeten worden om parkeerproblemen in de omgeving te voorkomen. De Nota Parkeren en Stallen is een uitwerking van artikel 2.5.30 van de bouwverordening, die stelt dat voldoende parkeerruimte aangelegd moet worden in, op of onder een gebouw, dan wel op of onder het onbebouwde terrein dat bij dat gebouw behoort.
OV
Met betrekking tot het plangebied zijn er geen gewenste ontwikkelingen op het gebied van openbaar vervoer.
Autoverkeer
Het plangebied zal zowel op de Hertog Govertkade als op de Scheepmakerij worden ontsloten. Beide ontsluitingen dienen verkeersveilig ontworpen te worden.
Langzaam verkeer (fietsers en voetgangers)
Het plangebied zal zowel op de Hertog Govertkade als op de Scheepmakerij worden ontsloten. Beide ontsluitingen dienen verkeersveilig ontworpen te worden.
Parkeren
Het plan behelst kantoor en woonruimte. Het ene kantoor is 701 m2. Daarnaast is er een paviljoen welke door de ontwikkelaar naar eigen wens kan worden ingedeeld in deels kantoorruimte en deels woonruimte. De totale oppervlakte is 240 m2. Rekening houdend met de parkeerbehoefte is in het worst-case scenario sprake van 21,3% woning en 78,7% kantoor.
De parkeereis voor deze beide functies is 12,4 is 12 parkeerplaatsen. De parkeerbehoefte zal conform de nota parkeren en stallen op eigen terrein worden opgelost.
In de regels en op de verbeelding worden de parkeerfaciliteiten op eigen terrein beschreven cq aangeduid. Dit gebeurt om te zorgen dat deze parkeergelegenheden daadwerkelijk behouden blijven voor parkeerdoeleinden. Parkeergelegenheid die is vastgelegd in de regels en/of op de verbeelding, moet in stand gehouden worden. Verbouwing of bebouwing van parkeergelegenheid is niet toegestaan. Dit draagt bij aan het beperken van de parkeerdruk op straat. Het aantal parkeerplaatsen op eigen terrein wordt in mindering gebracht op het aantal te verkrijgen parkeervergunningen in gereguleerd gebied, bepaald middels vastgestelde voorwaarden en rekenfactoren.
Algemeen
De geplande ontwikkeling trekt relatief weinig autoverkeer aan. Het plangebied is voldoende ontsloten voor zowel auto, fiets als OV. De in- en uitritten dienen voldoende verkeersveilig te worden vormgegeven. Voorts moet voldaan worden aan de stallingsnorm voor fietsen: voor elke woning dient stallingsruimte voor minimaal twee fietsen gerealiseerd te worden.