Plan: | Pauwmolen |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0503.BP0008-2002 |
Voor bestaand stedelijk woongebied met een beperkte ontwikkelopgave is door de gemeenteraad een uniforme set regels (handboek) vastgesteld dat per bestemmingsplan wordt aangepast aan het specifieke karakter van het betreffende gebied. De locatie ligt in bestaande stedelijk woongebied. Het betreft weliswaar geen bestaande situatie, maar voor dit bestemmingsplan is wel getracht zo veel mogelijk aan te sluiten bij de systematiek van het handboek.
Begrippen
In dit artikel zijn de begrippen gedefinieerd, die in de regels worden gehanteerd. Bij de toetsing aan het bestemmingsplan moet worden uitgegaan van de in dit artikel aan de betreffende begrippen toegekende betekenis.
In de begrippen is 'bevoegd gezag' opgenomen (als bedoeld in artikel 1.1 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht in samenhang met artikel 2.4 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht en hoofdstuk 3 van het Besluit omgevingsrecht). Als hoofdregel geldt dat het college van burgemeester en wethouders het bevoegd gezag is, tenzij een ander orgaan is aangewezen zoals gedeputeerde staten van de provincie indien het een project van provinciaal belang betreft, of een minister voor projecten van nationaal belang.
Wijze van meten
Het onderhavige artikel geeft aan hoe de hoogte- en andere maten, die bij het bouwen in acht moeten worden genomen, gemeten moeten worden.
Bestemmingen
Groen
Voor de groengebieden binnen het plangebied is de bestemming 'Groen' opgenomen. Hier zijn ondere andere ecologische voorzieningen, groenvoorzieningen en water met natuurvriendelijke oevers toegestaan. Op deze gronden mag niet worden gebouwd. Ter plaatse van de aanduiding 'verkeer' is een toerit/inrit voor (auto)verkeer ten behoeve van de parkeergarage mogelijk.
Binnen de bestemming Groen worden ecologische voorzieningen gerealiseerd. Voor activiteiten die van invloed kunnen zijn op de ecologische waarden - zoals het dempen van water en het verwijderen van beplanting - is een vergunningplicht opgenomen. De omgevingsvergunning ('aanlegvergunning') wordt slechts verleend indien de ecologische belangen niet onevenredig worden geschaad.
Ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan is het plangebied uitgebreid. De groenstrook tussen de A13 en de bouwlocatie is aan het plangebied toegevoegd. Dat is gebeurd omdat een deel van de waterberging die in het kader van het project gerealiseerd wordt op de toegevoegde gronden komt. Vanwege de samenhang tussen de plandelen is ervoor gekozen om de gronden in het bestemmingsplan op te nemen. Dat leidt niet tot een ingrijpende wijziging van het bestemmingsplan. De bestemming van de gronden wijzigt niet. Op grond van het bestemmingsplan 'TU Noord' hadden de gronden eveneens een groenbestemming met de aanduiding 'ecologische zone'. Het realiseren van de waterberging en ecologische maatregen was op grond van het vigerende bestemmingsplan al mogelijk. Het opnemen van de groenstrook in het plangebied is dus niet nodig om de bestemming te wijzigen en het realiseren van water en ecologische maatregelen mogelijk te maken.
Binnen de bestemming Groen dient ten minste 71,28 m3 water te worden gerealiseerd en in stand gehouden.
Verkeer
De gronden ten zuiden en oosten van het appartementengebouw hebben de bestemming 'Verkeer'. De toerit/inrit van de parkeergarage ligt in de bestemming Verkeer en in de bestemming Groen.
Wonen
De nieuw te bouwen woningen krijgen de bestemming 'Wonen'. Behalve de woningen valt ook het binnenterrein binnen deze bestemming. De hoofdgebouwen dienen te worden opgericht binnen de aangegeven bouwvlakken, waarbij de maximale bouwhoogte in meters is aangegeven. Tevens zijn bepalingen opgenomen voor toegestane gebouwen en bouwwerken, geen gebouwen zijnde. Bijbehorende voorzieningen, zoals een gemeenschappelijke ruimte en (inpandige) fietsenstallingen, zijn toegestaan. In de toren mogen maximaal 143 studentenwoningen worden gerealiseerd. In het appartementengebouw mogen in totaal maximaal 142 sociale woningen worden gerealiseerd, te weten sociale koopwoningen, sociale huurwoningen en/of studentenwoningen. Parkeren is toegestaan op het parkeerterrein op maaiveld ter plaatse van de aanduiding 'parkeerterrein' en in de parkeergarage onder maaiveld. Er dienen tenminste 128 parkeerplaatsen te worden gerealiseerd.
De geluidsmaatregelen die noodzakelijk zijn voor het plan zijn als voorwaardelijke verplichting in de regels opgenomen. De maatregelen bestaan uit twee geluidschermen evenwijdig aan de A13, dove gevels en geluidwerende constructies op een aantal locaties aan de gevel.
Het gebied waarbinnen de geluidschermen met de daarbij behorende constructies zijn toegestaan is op de verbeelding aangegeven met de aanduiding 'geluidscherm'. Op de verbeelding is ook de aanduiding 'gevellijn' aangegeven. In de planregels is vastgelegd dat de schermen ter plaatse van die aanduiding gerealiseerd moeten worden.
De locaties waar dove gevels gerealiseerd dienen te worden is op de verbeelding aangegeven met de aanduiding 'specifieke bouwaanduiding - dove gevel'. Het gaat om de naar de A13 gekeerde gevel van de hoogbouw en de twee - eveneens naar de A13 gerichte - kopgevels van de laagbouw.
Een aantal woningen dient te worden uitgevoerd met dove gevel of een vliesgevel (paneel). De locaties zijn vastgelegd in bijlage 2 bij de regels.
Hoofdgebouwen dienen binnen het op de verbeelding aangegeven bouwvlak te worden gebouwd. De geluidschermen op de gevels van woningen mogen buiten het bouwvlak worden gerealiseerd. Dat is vastgelegd in de regels.
Leiding - Water
In het plangebied ligt een planologisch relevante waterleiding. De belangen, verbonden aan deze leiding, zijn in de regels beschermd via de dubbelbestemming 'Leiding - Water'. Binnen deze bestemming is een omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen vereist. Voor activiteiten waarbij gegraven wordt, zoals bouwen en een aantal specifieke werken en werkzaamheden is een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van een werk, geen gebouw zijnde, of van werkzaamheden vereist. De voornoemde vergunningen worden slechts verleend indien de belangen van de leiding niet onevenredig worden geschaad.
Waarde - Archeologie
De bestemming Waarde - Archeologie is gehanteerd voor een deel van het plangebied. Dit gebied heeft deze dubbelbestemming gekregen aangezien de gronden op basis van de archeologische verwachtingskaart mogelijk archeologische waarde hebben. Naast deze bestemming geldt de secundaire bestemming 'Groen'.
Waterstaat - Waterkering
Buiten het plangebied bevindt zich een waterkering. De kernzone daarvan ligt buiten het plangebied. Een deel van de (ruimere) beschermingszone bevindt zich binnen het plangebied. Deze zone heeft de dubbelbestemming Waterstaat - Waterkering gekregen.
Antidubbeltelregel
Om misbruik van de bouwregels te voorkomen, is in dit artikel bepaald dat gronden, die al eens als berekeningsgrondslag voor een omgevingsvergunning voor het bouwen van een bouwwerk hebben gediend, niet nogmaals als zodanig kunnen dienen. Dit zou bijvoorbeeld aan de orde kunnen zijn ingeval (onderdelen van) bebouwingsstroken van verschillende eigenaars zijn.
Algemene bouwregels
Dit artikel bevat algemene bouwregels die van toepassing zijn op alle bestemmingen. In dit artikel is ondermeer geregeld dat gebouwen uitsluitend binnen de bouwgrenzen zijn toegestaan en dat voor gebouwen de maximale bouwhoogte van toepassing is, zoals aangegeven op de verbeelding. Tevens zijn in dit artikel de maximale bouwhoogten van bouwwerken geen gebouw zijnde opgenomen.
Algemene gebruiksregels
In dit artikel is een algemeen verbod opgenomen voor gebruik in strijd met de bestemmingen. In lid 1 is aangegeven welk gebruik in ieder geval verboden is en in lid 2 welk gebruik hieronder niet wordt verstaan.
Algemene afwijkingsregels
In dit artikel wordt aangegeven in hoeverre en in welke gevallen het bevoegd gezag kan afwijken van de bouwregels bij geringe afwijkingen.
Algemene wijzigingsregels
In dit artikel is een algemene wijzigingsbevoegdheid opgenomen voor een beperkte overschrijding van bestemmingsgrenzen.
Overgangsrecht
Dit artikel bevat de overgangsbepalingen met betrekking tot het bouwen en het gebruik van gronden. In afwijking van de bouwregels blijven enige bouwmogelijkheden bestaan voor de gebouwen die op het tijdstip van inwerkingtreding van het bestemmingsplan afwijken van het plan en die zijn of worden gebouwd bij of krachtens een omgevingsvergunning voor het bouwen van een bouwwerk. Bestaande afwijkingen mogen in principe niet worden vergroot.
Het gebruik van onbebouwde gronden en bouwwerken, dat afwijkt van het bestemmingsplan op het moment dat het in werking treedt, mag worden voortgezet. Het overgangsrecht is echter niet van toepassing op gebruik dat al in strijd was met het voorgaande plan. Wijziging van het afwijkend gebruik is slechts toegestaan, indien de afwijking hierdoor in mindere mate strijdigheid met dit bestemmingsplan oplevert.
Slotregel
Hierin is de naam van het bestemmingsplan opgenomen.