direct naar inhoud van 5.2 Gewenste ontwikkelingen
Plan: Delft Oost (Delftse Hout)
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0503.BP0007-2002

5.2 Gewenste ontwikkelingen

Gebiedsvisie Delftse Hout

Sinds de aanleg van de Delftse Hout is er veel veranderd, zowel op het gebied van ruimtelijke context, als op het gebied van gebruik en klimaat. In 2008 is daarom voor het natuur- en recreatiegebied een gebiedsvisie opgesteld - de gebiedsvisie Delftse Hout - met als doel het richting geven en kaderen van (ruimtelijke) ontwikkelingen en veranderingen (verbeteringen) in het gebied.

Om het veelzijdig begrip ruimtelijke kwaliteit te kaderen is teruggegrepen naar de driedeling die in de oudheid door Vitruvius is geïntroduceerd: functionaliteit (utilitas), schoonheid (vesustas) en degelijkheid (firmitas). Naar nu vertaald gaat het om het verbeteren van de gebruikswaarde, de belevingswaarde en de toekomstwaarde van de Delftse Hout. Dit moet gezien worden tegen de achtergrond van een veranderende setting. Het recreatiegedrag is aan mode onderhevig en sinds de aanleg van de Delftse Hout aanzienlijk veranderd. Inmiddels is met name door de ontwikkeling van Ypenburg en De Bras de gebruiksdruk sterk toegenomen terwijl vanuit Delft de bereikbaarheid verslechterd is door eerdere verbreding van de A13 en de ontwikkeling van Ypenburgse Poort en Delftse Poort/Ikea.

Met de uitkomst van verschillende gebruikersonderzoeken, SWOT-analyse en workshops met het Platform Delftse Hout is na verkennende scenariostudies de gebiedsvisie opgesteld. In hoofdzaak benoemt de gebiedsvisie een viertal algemene uitgangspunten en zeven (ruimtelijke) ingrepen.

De algemene uitgangspunten zijn:

1. De Delftse Hout maakt deel uit van de groenstructuur tot aan Zoetermeer. Dit biedt de mogelijkheid andere functie accenten te leggen. Daarbij hoort afstemming met de visies van de regio partners.

2. Natuur en recreatie in een stadspark setting. Hiermee wordt ingespeeld op de toenemende recreatiedruk op het gebied. Waar programma wordt toegevoegd dient dit zich te voegen in dit uitgangspunt.

3. De Delftse Hout is een openbaar parkgebied, dat zich kenmerkt door krachtige collectieve kwaliteiten. De inzet is het verminderen van afgesloten (geprivatiseerde) terreinen. Waar uitvoerbaar en gewenst worden volkstuincomplexen en sportterreinen 'doorloopbaar'. Voor verenigingsterreinen wordt een kwaliteitsslag nagestreefd.

4. Het verbeteren van waterkwaliteit en bruikbaarheid van het water. De Delftse Hout is rijk aan water, de waterkwaliteit laat af en toe te wensen over. Dit heeft een negatief effect op zowel de ecologische kwaliteit van het water en alles dat daaraan is verbonden als op de bruikbaarheid van het water voor de recreatie. Uitgangspunt is het verbeteren van zowel de kwaliteit als de bruikbaarheid van het water.

De zeven (ruimtelijke) ingrepen zijn in het kort de volgende (Gebiedsvisie, p. 27 e.v.):

1. Ontwikkeling stabiel ruimtelijk raamwerk op basis van het landschappelijk basispatroon. Van noord naar zuid is sprake van een grote variatie zowel in ruimtelijk beeld als in programma. Door de oost-west gerichte structuren te benadrukken ontstaat een sterk kader dat ruimte laat voor zowel een programmatische als een ruimtelijke afwisseling van noord naar zuid.

2. Assen verbinden. Er wordt een aantal oost-west gerichte hoofdassen ontwikkeld die de stad Delft met de Delftse Hout verbinden.

3. Ontwikkeling clusters met verschil in sfeer, programma en gebruiksintensiteit.

4. Toevoegen noord-zuid verbindingen. Op een aantal plaatsen is de mogelijkheid om noord-zuid te verplaatsen beperkt, bijvoorbeeld vanaf de (parkeerterreinen aan de) Brasserskade naar de Hertenkamp.

5. Parkeren opvangen bij de hoofdentrees. Er is een studie uitgevoerd naar parkeren en bereikbaarheid (2010). Daaruit is gebleken dat niet alle wensen realistisch bleken, terwijl ook bij de behandeling van de gebiedsvisie in de raad wensen en eisen ten aanzien van loopafstanden van parkeren naar de Grote Plas en aanwezige horeca besproken zijn.

6. Ontwikkelen verschillende routesystemen. De wens is meer hiërarchie in de padenstructuur te brengen. In sommige delen zijn ook erg veel paden.

7. Ontwikkelen herkenbare huisstijl.

In het huidige economische tij wordt niet (meer) aan alle ingrepen invulling gegeven. Wel zal bij ingrepen in het gebied telkens getoetst kunnen worden aan de doelstellingen van de visie. Uitvoering wordt gegeven aan de verbindingsassen tussen de stad Delft en de Delftse Hout. Daarnaast wordt verder gewerkt aan een herkenbare huisstijl. De in 2010 uitgevoerde parkeer- en bereikbaarheidsstudie leidt vooralsnog niet tot grootschalige ingrepen.

 afbeelding "i_NL.IMRO.0503.BP0007-2002_0008.png"

Figuur 5.1: Gebiedsvisie Delftse Hout

Vertaling gebiedsvisie in het bestemmingsplan

De gebiedsvisie Delftse Hout ligt (mede) ten grondslag aan dit bestemmingsplan en is als bijlage 7 bij de toelichting opgenomen. De visie heeft echter voor het bestemmingsplan geen grote gevolgen. De (ruimtelijke) ingrepen waarin de gebiedsvisie voorziet vragen geen aanpassing van het bestemmingsplan. Voor de uitvoering van de gebiedsvisie is geen nieuw bestemmingsplan nodig. De gebiedsvisie leidt dan ook niet tot een bestemmingsplan dat vergaand afwijkt van het vorige bestemmingsplan.

Klein Delfgauw

Het buurtschap Klein Delfgauw, een voormalig agrarisch cluster aan de Noordeindseweg aan de rand van Delftse Hout, bestaat uit een aantal (woon)percelen. Het buurtschap heeft een uniek karakter met kleinschalige functies gerelateerd aan het recreatie- en natuurgebied. Voorbeelden zijn: een bed & breakfast (nr. 61), kinderdagverblijf Knorretje (nr. 63/ 65) en aan de andere zijde van de Noordeindseweg, buiten de gemeentegrens Buitengoed De Uylenburg met restaurant/ café du Midi, camping en hotel. Voor toekomstige ontwikkelingen in het buurtschap is de provinciale Verordening Ruimte (2010) het uitgangspunt. Daarnaast heeft Klein Delfgauw in het bestemmingsplan de dubbelbestemming 'Waarde Cultuurhistorie' gekregen, voor de instandhouding van de typerende perceel- en erfstructuren. De voormalige boerderij en bijbehorende schuur op nummer 57 zijn aangewezen als gemeentelijk monument.

Voor behoud van het unieke karakter van Klein Delfgauw is aandacht nodig voor de (bestaande) beeldkwaliteit. In de Welstandsnota gelden de beeldkwaliteiteisen horend bij gebiedstype 'Buitengebied' en architectuurtype 'Historisch'. Daarnaast is het van belang dat het oorspronkelijke open erfkarakter wordt behouden, zodat het erf niet totaal wordt volgebouwd.

Voor Klein Delfgauw zijn de volgende aspecten uit de provinciale Verordening Ruimte Zuid-Holland van belang:

Het gehele natuur- en recreatiegebied Delftse Hout inclusief Klein Delfgauw ligt buiten de (rode) bebouwingscontour. Voor deze gebieden gelden strikte regels wat betreft uitbreiding en (toevoeging van) bebouwing. In de verordening is opgenomen dat op gronden buiten de bebouwingscontouren nieuwvestiging of uitbreiding van stedelijke functies, intensieve recreatieve functies of bebouwing voor extensieve recreatieve functies in principe niet zijn toegestaan. Hierop is een aantal uitzonderingen. Voor Klein Delfgauw is met name het volgende van toepassing:

  • Kleinschalige bebouwing voor recreatie is toegestaan, uitgezonderd zijn recreatiewoningen. Nieuwe kleinschalige bebouwing moet passend zijn bij en ondersteunend zijn aan de recreatieve functie van het gebied. Het moet gaan om functies en bebouwing gericht op mensen die recreëren in het buitengebied (zoals wandelen, fietsen, kamperen, varen, roeien, paardrijden).

Voor ontwikkelingen in Klein Delfgauw is het van belang dat wordt voldaan aan de voorwaarden zoals vastgelegd in de Verordening Ruimte. Hiervan kan in principe niet worden afgeweken.

De bestemming van het voormalig agrarisch bedrijf inclusief bedrijfswoning aan Klein Delfgauw 57, is op basis van feitelijk gebruik en overeenkomstig de Verordening Ruimte, omgezet naar Wonen. De bedrijfswoning wordt hiermee één burgerwoning.

Nieuwe ontwikkelingen

Het bestemmingsplan maakt de volgende nieuwe ontwikkelingen mogelijk:

Xotuslocatie

Het Xotusterrein; Kleveringweg 57-59, is onderdeel van het bedrijventerrein Ypenburgse Poort. Op grond van het oude bestemmingsplan heeft het terrein een beperkte bestemming die alleen het gebruik dat bij de vaststelling van het bestemmingsplan bestond, toelaat (de bestemming 'Kwekerij met educatieve en recreatieve nevenfunctie'). Deze bestemming maakt herontwikkeling van het terrein niet goed mogelijk. Omdat herontwikkeling van het terrein binnen de komende tien jaar wordt voorzien, is de bestemmingsregeling voor het terrein aangepast.

Op het Xotusterrein, blijft een aantal van de bestaande functies behouden. Met de voorgenomen herontwikkeling van het terrein komt er naar verwachting onder andere een groothandel in horecabenodigdheden. Omdat deze nieuwe functies niet rechtstreeks passen binnen de bestemming Bedrijventerrein, is er een functieaanduiding opgenomen voor het perceel. In de functieaanduiding wordt maximaal 49.600 m2 groothandel in horecabenodigdheden toegestaan. De bestaande mogelijkheden voor detailhandel van 1.200 m2 worden overgenomen uit het vorige bestemmingsplan Delft Oost (1996), waarmee de mogelijkheden voor detailhandel in dezelfde mate blijven bestaan. Naast deze functies wordt ook een ruimte voor religieuze activiteiten en bijbehorende voorzieningen mogelijk gemaakt. Wat betreft de bebouwingsmogelijkheden geldt er net als voor het aangrenzend bedrijventerrein, een maximale bouwhoogte van 16 m en een maximaal bebouwingspercentage van 70%. Het achterste gedeelte van het perceel dat grenst aan de Tweemolentjesvaart is, in overeenstemming met de eigenaar, bestemd als Groen.

Horeca Grote Plas

Om het recreatieve karakter van de Grote Plas te behouden en te versterken is het gewenst dat de voormalige horecavestiging aan de noordzijde van de Grote Plas wordt vervangen door een nieuwe horecagelegenheid. Het bestemmingsplan faciliteert deze ontwikkeling. Omdat deze ontwikkeling nog in de planfase zit, is op de verbeelding een zone opgenomen waarbinnen het gebouw gerealiseerd mag worden. Dit nieuwe gebouw mag maximaal 450 m2 bruto vloeroppervlak omvatten. In het gebouw wordt ook ruimte geboden aan een servicepunt voor de reddingsbrigade/toezicht, inclusief bijbehorende voorzieningen. Voor het gebouw wordt een goothoogte van maximaal 3,50 m en een bouwhoogte van maximaal 7 meter toegestaan.

Het karakter van de nieuwe horecavestiging verschilt van de reeds aanwezige vestigingen. Het horecagebouw krijgt een huiselijk karakter voor alle leeftijden. En er wordt invulling gegeven aan 'Social Return'; in de nieuwe horecavestiging zullen verstandelijk beperkten werkzaam zijn.

Combiwerkterrein

Het Combiwerkterrein aan de Middelweg is niet meer als zodanig in gebruik. In het bestemmingsplan is de bestemming van 'kwekerij' gewijzigd in 'Recreatie' met de aanduiding 'maatschappelijk'. Dit maakt het mogelijk om het terrein te herontwikkelen. De functies die met de nieuwe bestemming gerealiseerd kunnen worden, sluiten aan op de functies/ bestemmingen in de omgeving. Het bebouwingspercentage van het bouwvlak is gereduceerd van 100% naar 20%, waardoor het bebouwde oppervlak aanzienlijk afneemt.